Simpele suikers: wat is de functie van glucose?

Glucose is een van de zogenaamde simpele suikers, die het voor onze lichaamscellen mogelijk maakt om al hun functies uit te voeren, zoals vermenigvuldigen. Een teveel aan glucose kan echter leiden tot chronische ziekten zoals diabetes wanneer het zich ophoopt in het bloed.
Simpele suikers: wat is de functie van glucose?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen heeft wel gehoord van glucose, een van de belangrijkste simpele suikers, ook al is het alleen in de context van diabetes. Maar heel weinig mensen kennen de kenmerken van dit molecuul en de rol ervan in het menselijk lichaam.

Glucose is de belangrijkste energiebron voor onze lichaamscellen, dus het is van vitaal belang. Dat wil zeggen, het is de voedingsstof die deze voorziet van de energie die ze nodig hebben om al hun functies uit te voeren.

Deze simpele suiker komt van nature voor in groenten en fruit en komt ook voor als onderdeel van grotere moleculen of polysachariden. De bekendste zijn zetmeel en glycogeen, meestal aanwezig in rijst, vlees, enzovoort.

Glucose maakt deel uit van alle stofwisselingsprocessen van de mens. In het artikel van vandaag leggen we uit waar het voor is en wat de veelvoorkomende problemen zijn.

Simpele suikers: glucose

Het is belangrijk om je glucose te meten

Zoals we hierboven vermeldden, is glucose een voedingsstof die we via voedsel binnenkrijgen. Het verteringsproces verandert voedsel in glucose om alle cellen van ons lichaam te onderhouden.

Wanneer we eten, gaan de voedingsstoffen in het bloed en bereiken de lever, ongeacht of het nu vetzuren, eiwitten of koolhydraten zijn. Dit orgaan voert een reeks complexe procedures uit en zet deze voedingsstoffen om in glucose. Vervolgens beweegt de glucose door het bloed en van daaruit gaat het naar alle delen van het lichaam.

Elke cel gebruikt dit molecuul als energie. Dit doen ze door middel van een aantal reacties – de basis van ons metabolisme. Deze simpele suikers nemen zo deel aan:

  • Celproductie
  • Weefselherstel
  • Spierbeweging
  • Zenuwfunctie
  • Enzovoort

Welke gezondheidsproblemen ontstaan er door glucose?

Zoals we al eerder zeiden, kunnen mensen niet leven zonder glucose. Er zijn op de een of andere manier veel ziekten die verband houden met deze stof. Diabetes is daar bijvoorbeeld één van.

Dit is een ziekte waarbij het lichaam geen insuline kan aanmaken of er resistentie tegen heeft ontwikkeld. Insuline is de stof die ervoor zorgt dat glucose in de cellen terechtkomt. Het is een soort ‘sleutel’  om er toegang toe te hebben.

Wanneer ons lichaam het niet kan produceren of het sneller gebruikt dan het zou moeten, blijft veel van de glucose in het bloed. Als gevolg hiervan krijgen de cellen niet genoeg van dit molecuul. Ook kan het veel lichaamsweefsels beschadigen. De meest getroffen organen zijn:

  • De bloedvaten
  • Het hart
  • De nieren

Helaas is diabetes een multifactoriële ziekte die snel een epidemie aan het worden is. Dit komt door factoren zoals een zittende levensstijl en het gebrek aan kwaliteit van het voedsel dat we tegenwoordig consumeren.

Om alle risico’s die deze ziekte met zich meebrengt te voorkomen, moet je je bloedsuikerspiegel strikt onder controle houden. Wees je ook bewust van je ongezonde levensgewoonten en probeer ze aan te passen ten gunste van je welzijn.

Het meten van je glucose

Bloedprikken om de waarde van glucose te bepalen

Er zijn tegenwoordig veel methoden om je bloedglucosespiegels in de gaten te houden. Het is normaal als het onder de 100 mg/dl (5.56 mmol/l) komt als je nuchter bent. Wanneer de niveaus boven deze waarden uitkomen, kan er een probleem zijn met de doorgang van de energie die de cellen binnengaat.

Glucosemeters zijn apparaten die deze stof meten. Ze doen dit door een druppel bloed af te nemen nadat je in je vinger bent geprikt. Ze geven binnen enkele seconden de resultaten. Ook kan men via een bloed- of urinetest achterhalen hoeveel glucose door de nieren wordt uitgestoten.

Conclusie

Glucose is een essentieel molecuul. Zowel zeer hoge als zeer lage glucosespiegels kunnen onze gezondheid in gevaar brengen. Daarom is het van belang om van tijd tot tijd je glucosespiegels te meten en dit meerdere keren per dag te doen als je diabetes hebt of als je een hoog risico op diabetes hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the century. World J Diabetes. 2015;6(6):850–867. doi:10.4239/wjd.v6.i6.850
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Pickering D, Marsden J. How to measure blood glucose. Community Eye Health. 2014;27(87):56–57.
  • Hantzidiamantis PJ, Lappin SL. Physiology, Glucose. [Updated 2019 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.