Glucosemeters om je bloedsuiker te meten

Regelmatige controles van je glucosegehalte in het bloed en lichaamsbeweging zijn essentieel wanneer je diabetes hebt. In het artikel van vandaag willen we je meer vertellen over enkele glucosemeters.
Glucosemeters om je bloedsuiker te meten

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 09 augustus, 2022

Diabetescontrole is noodzakelijk voor iedereen die aan deze aandoening lijdt. Het gebruik van glucosemeters om de bloedsuiker te bepalen is hierbij essentieel.

In de eerste plaats moeten diabeten altijd het advies van hun arts opvolgen en dit aanvullen met goede levensstijlgewoonten. Deze kunnen variëren van een gezond dieet en goede hydratatie tot een gezonde trainingsroutine.

Vervolgens moet men dit allemaal ondersteunen met een regelmatige registratie van de activiteiten. Het doel is om goede gewoonten te behouden. Afhankelijk van de informatie die men verzameld heeft, zal de arts of diabetesverpleegkundige de patiënt helpen om te bepalen wat goed is en wat niet.

Het goede nieuws is dat het niet meer allemaal handmatig gedaan hoeft te worden. Tegenwoordig biedt de technologische vooruitgang allerlei mogelijkheden, waaronder diabetescontroleapparatuur.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De klachten en complicaties van diabetes

Glucosemeters voor diabetescontrole

Glucosemeters

Glucosemeters

De glucosemeter is een van de meest gebruikte hulpmiddelen voor het bepalen van de bloedsuikerspiegel van diabeten. Dat is te danken aan het feit dat ze eenvoudig te begrijpen zijn en het gebruiksgemak.

Veel diabeten maken veelvuldig gebruik van glucosemeters. Ze zijn al jaren essentieel in de behandeling en controle van diabetes thuis. Dit is een apparaatje dat helpt om onmiddellijk informatie te verkrijgen over de concentratie glucose in je bloed.

De manier waarop dit apparaat werkt, is dat er een kleine hoeveelheid capillair bloed nodig is. Vervolgens analyseert de glucosemeter de waarden en geeft binnen enkele seconden (tussen 5 en 6) het resultaat weer. Dit wordt vaak uitgedrukt in mg/dL (milligram per deciliter) of in mmol/l (millimol per liter)

In tegenstelling tot de glucosetolerantietest die in het ziekenhuis plaatsvindt om een diagnose te stellen, is het niet nodig om te proberen een toename van hyperglykemie te veroorzaken om de bloedsuiker te meten. In plaats daarvan bepaald deze meting de bloedsuikerwaarde in het bloed zoals deze is op het moment dat je een vingerprik uitvoert.

Om een glucosetolerantietest uit te voeren, moet iemand echter een bepaalde hoeveelheid glucose op een lege maag opdrinken. Daarna bepaalt men meerdere keren de bloedsuiker. Meestal krijg je een paar uur later een resultaat.

Geïmplanteerde glucosemeters

Geïmplanteerde glucosemeters

Afgezien van de bekende glucosemeters, beginnen mensen nu ook andere soorten instrumenten te gebruiken. Denk hierbij aan vernieuwingen zoals geïmplanteerde glucosemeters.

Deze apparaten worden onder de huid geïmplanteerd en zorgen voor een continue monitoring van de bloedsuikers. Ze worden ook wel ‘real-time continue glucosemeters’ genoemd. Bij de meeste glucosemeters die op de markt beschikbaar zijn moeten de sensoren wekelijks of tweewekelijks vervangen worden.

In tegenstelling tot de bekende glucosemeters voor de vingerprik meten dit soort sensoren de interstitiële vloeistof. Dat is de vloeistof die de cellen van je weefsel onder je huid omringt. De getallen zijn dus niet volledig vergelijkbaar met de metingen van glucosemeters die met bloed werken. Ze zijn echter een goed hulpmiddel als je weet hoe je de waarden moet interpreteren.

Continue glucosesensoren zijn zeer waardevolle hulpmiddelen. Dit komt vooral omdat ze naast het verzamelen van meer informatie voor completere tests ook een seintje kunnen geven aan de patiënt.

Ze meten namelijk iedere 15 minuten en kunnen dus een seintje geven als de bloedsuiker blijft dalen of stijgen. Zo kan de gebruiker tijdig maatregelen nemen omdat hij tussen de 10 en 30 minuten vóórdat er een piek in de bloedsuiker ontstaat al een waarschuwing krijgt.

Het kan hierbij zowel om hypoglykemie (te lage bloedsuikers) als hyperglykemie (te hoge bloedsuikers) gaan. Hierdoor kan men pieken onder controle houden en de kwaliteit van leven verbeteren of behouden.

De Accu-check® biedt ook mogelijkheden om een sensor in de arm te implanteren. Deze meter heeft een groot voordeel en kan de patiënt gedurende een langere periode meer gemoedsrust bieden. Deze sensor namelijk hoeft slechts twee keer per jaar te worden vervangen.

Mobiele apps

De meeste glucosemeters worden tegenwoordig geleverd met een mogelijkheid te communiceren met een app. Deze maakt verbinding met de sensor om meerdere gegevens op een mobiele telefoon te verzamelen. Gegevens die worden verzameld zijn bijvoorbeeld:

  • Alle afgelegde afstanden gedurende de dag.
  • Het energieverbruik tijdens fysieke activiteiten.

Onthoud echter dat mobiele toepassingen nog nieuw zijn. Het is echter al zeer nuttig is gebleken bij het reguleren van de bloedsuikers bij diabeten. Dit komt omdat ze het verzamelen en inzichtelijk maken van de gegevens vergemakkelijken.

Daardoor kun je een betere analyse maken van je gezondheidstoestand. Maak dus gebruik van deze glucosemeters als je de mogelijkheid hebt!

Hoe kun je bloedsuikerpieken tot een minimum beperken?

Vingerprik

Met de huidige diabetescontroleapparatuur kunnen mensen genieten van een betere kwaliteit van leven. Daarvoor is het natuurlijk wel noodzakelijk om inzicht te hebben in de diverse factoren die meespelen bij diabetes.

Je moet jezelf bepaalde gewoontes aanleren om de controle over je diabetes te behouden en bloedsuikerpieken- en dalen te minimaliseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

  • Controleer om te beginnen je bloedglucose vóór, tijdens en na elke lichamelijke activiteit.
  • Plan je fysieke activiteit van tevoren zodat je de juiste hoeveelheid koolhydraten kunt eten en je insulinedoses kunt aanpassen.
  • Eet of drink zo nodig koolhydraten tijdens je trainingssessie, vooral als deze lang duurt.

Als je een continue glucosemeter hebt laten implanteren hoef je alleen maar naar het mobiele scherm te kijken om te weten hoe je bloedsuiker is en of je iets moet doen om deze bij te sturen. Dit soort glucosemeters is zonder twijfel een geweldige manier om de kwaliteit van leven te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kittah NE, Vella A. MANAGEMENT OF ENDOCRINE DISEASE: Pathogenesis and management of hypoglycemia. Eur J Endocrinol. 2017 Jul;177(1):R37-R47. doi: 10.1530/EJE-16-1062. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381450.
  • Grajower MM, Horne BD. Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4):873. doi: 10.3390/nu11040873. PMID: 31003482; PMCID: PMC6521152.
  • Westman EC, Tondt J, Maguire E, Yancy WS Jr. Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab. 2018 Sep;13(5):263-272. doi: 10.1080/17446651.2018.1523713. PMID: 30289048.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.