Remedies die kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren

Je kunt spijsverteringsstoornissen helpen verlichten door een gezonde levensstijl aan te houden en door een aantal natuurlijke remedies te gebruiken. Dit artikel bekijkt de voordelen van kamille, evenals enkele andere remedies, voor het verbeteren van een slechte spijsvertering.
Remedies die kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 21 september, 2022

Maagpijn, constipatie en buikpijn zijn slechts enkele van de spijsverteringsstoornissen die het dagelijks leven beïnvloeden. Vandaag zullen we de verschillende voordelen van diverse natuurlijke theesoorten bespreken die kunnen helpen de spijsvertering te verbeteren.

Wat kan je doen om de spijsvertering te verbeteren?

De spijsvertering breekt voedsel af in enkelvoudige moleculen die de weefsels van het lichaam vervolgens gebruiken voor een goede werking of om metabole energie te produceren. Alle organen in het spijsverteringsstelsel spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsproces.

Hoewel veel spijsverteringsproblemen onvermijdelijk lijken, kunnen we sommige voorkomen door gezond te eten en een aantal natuurlijke remedies te gebruiken. Lees snel verder!

Spijsverteringsstelstel

Bovenste deel van het spijsverteringsstelsel

keel slokdarm en maag

Het spijsverteringsstelsel bestaat uit verschillende delen van het lichaam. Het bovenste gedeelte bestaat uit de mond, de farynx en de slokdarm. Hieronder zullen we deze nader toelichten.

Mond

Dit is het eerste onderdeel van de spijsvertering. In de mond wordt het voedsel gekauwd en vermengd met speeksel. Hierdoor vindt de eerste chemische afbraak van voedsel plaats, met name die van koolhydraten. Alcohol wordt bijvoorbeeld voor een deel rechtstreeks via het wangslijmvlies in de bloedbaan opgenomen.

Farynx

De farynx of het slokdarmhoofd is een membraneuze spier en vormt samen met de larynx de keel. Het is het gebied in de nek en verbindt de mond en neusgaten met de slokdarm en het strottenhoofd. Het zorgt voor de doorgang van zowel lucht als voedsel. Deze twee stromen worden van elkaar gescheiden door een klep die de epiglottis wordt genoemd.

Slokdarm

De oesofagus of slokdarm is een verbinding tussen de keelholte en de maag. Het lijkt op een buis, maar de wanden bestaan uit spierweefsel dat in een neerwaartse richting samentrekt en ontspant. Daardoor kan het voedsel dat doorgeslikt is passeren. De slokdarm is bekleed met een slijmvlies. Dit slijmvlies is erg delicaat en kan worden beschadigd door zure reflux.

Onderste deel van het spijsverteringsstelsel

Warm Water Drinken

Maag

Dit is eigenlijk een zak waarbij de wand uit spierweefsel bestaat. Hij vangt ingenomen voedsel op en verwerkt het vervolgens. In de maagwand bevinden zich cellen die zuren en enzymen afscheiden. Deze sappen hebben de taak om vetten, eiwitten en andere stoffen te metaboliseren.

Dunne darm

De dunne darm is ongeveer 6 meter lang en bevindt zich onder de maag. Het ontvangt secreties van de alvleesklier en andere klieren. Met behulp van deze stoffen wordt het voedsel getransformeerd in enkelvoudige moleculen zoals aminozuren.

De twaalfvingerige darm, het jejunum en het ileum – waar de opname van voedingsstoffen plaatsvindt – maken allemaal deel uit van de dunne darm.

Dikke darm

De dikke darm is ongeveer anderhalve meter lang en omvat de dikke darm en het rectum. Het eindigt bij de anus, waar resten van verteerd voedsel als uitwerpselen uit het lichaam worden verwijderd. De dikke darm is essentieel voor de re-absorptie van water.

Onze eetgewoonten en levensstijl beïnvloeden het spijsverteringsstelsel. Het eten van onevenwichtige of slecht bereide maaltijden, vaak drugs en/of alcohol gebruiken, bepaalde medicijnen gebruiken en zelfs stress kunnen problemen met de spijsvertering veroorzaken.

Enkele van de meestvoorkomende spijsverteringsstoornissen zijn indigestie, constipatie en diarree. Je kunt echter ook leiden aan chronisch ziekten. Hieronder staan enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen om de spijsvertering te verbeteren zonder dat je sterke medicijnen hoeft te gebruiken.

Natuurlijke remedies om de spijsvertering te verbeteren

Je moet altijd een arts raadplegen als je last hebt van dagelijkse ongemakken om een goede diagnose te laten stellen. Er zijn echter enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen onze algehele spijsvertering te verbeteren.

1. Thee van kamille

Kamillethee

 

Kamille wordt al jaren geprezen om zijn gunstige eigenschappen om de spijsvertering te verbeteren. De eigenschappen van de etherische oliën bevorderen de werken spijsvertering, zijn windafdrijvend, krampstillend en kalmerend.

Thee van kamille is een smakelijke optie die de spijsvertering helpt te verbeteren, maagpijn kan verlichten en zure reflux kan voorkomen. Deze thee is eenvoudig en snel te maken!

Bereiding

 • Je hoeft maar één kopje water te koken.
 • Zodra het water kookt, voeg je twee gram kamillebladeren of bloemen toe.
 • Laat de thee vijf minuten trekken, daarna is hij klaar voor gebruik.
 • Het is het beste om na elke maaltijd kamillethee te drinken voor een optimaal resultaat.

2. Thee van kaneel

Kaneel kan niet alleen worden gebruikt om infecties van de luchtwegen te behandelen, maar het kan ook helpen om problemen met de spijsvertering te verbeteren.

Deze specerij kan helpen om zowel winderigheid en andere maagproblemen als misselijkheid en diarree te bestrijden. Mensen die last hebben (gehad) van maagzweren kunnen kaneel beter vermijden, omdat het de secretie van maagsappen stimuleert.

Bereiding

 • Kook eerst het water.
 • Voeg vervolgens 1 of 2 stokjes kaneel toe aan het kokende water.
 • Laat de kaneel ongeveer 10 minuten trekken.
 • Als je wilt, kun je de thee zoeten met 1 eetlepel honing.
 • Daarna kun je het drinken en ervan genieten!

3. Thee van steranijs

Thee van steranijs om de spijsvertering te verbeteren

Steranijs heeft een vergelijkbare smaak als normale anijs en wordt gewonnen uit de vrucht van de Illicium verum-boom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China. Steranijs heeft verschillende eigenschappen die gunstig zijn voor het spijsverteringsstelsel.

Deze specerij bevat anethol, een aromatische verbinding, die maagpijn en misselijkheid verlicht, evenals zwelling en gasvorming. Bovendien heeft steranijs kalmerende, antibiotische, antibacteriële en antiparasitaire eigenschappen.

Je kunt een kopje van deze thee drinken wanneer je daar behoefte aan hebt. Deze thee wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Bereiding

 • Breng eerst een liter water aan de kook.
 • Voeg 30 gram steranijs toe als het kookt.
 • Laten het vervolgens iets afkoelen en zeef de thee.

4. Thee van citroenmelisse

Melissa officinalis, ook bekend als citroenmelisse, is een plant die al sinds de oudheid wordt gebruikt om de spijsvertering te verbeteren. Het bevat terpenen, citronellol, citral en geraniol. Dit zijn allemaal actieve ingrediënten die het zijn citrusaroma en kalmerende eigenschappen geven.

Het wordt vaak gebruikt vanwege de kalmerende eigenschappen voor aandoeningen die gerelateerd zijn aan stress en angst. Bovendien is het ook geweldig voor darmkrampen, colitis, brandend maagzuur en gasgerelateerde problemen.

Bereiding

 • Om een kopje thee van citroenmelisse te bereiden, heb je 3 eetlepels gedroogde citroenmelisse-bladeren nodig. Als je verse bladeren gebruikt, heb je er 3 tot 9 gram van nodig.
 • Breng een kopje water aan de kook en voeg vervolgens de bladeren toe.
 • Laat het ongeveer 10 minuten trekken.
 • Daarna kun je de thee drinken wanneer je maar wilt.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat een goede spijsvertering je algehele stemming kan beïnvloeden. De meest effectieve manier om de spijsvertering te verbeteren, is door je eetgewoonten te veranderen en een actieve levensstijl te leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.