Tips voor een gezondere alvleesklier

· 9 december 2015

We weten allemaal wel dat we een alvleesklier hebben, maar de meesten van ons weten niet welke rol dit orgaan speelt in ons lichaam en hoe we problemen met de alvleesklier kunnen herkennen.

In dit artikel leggen we uit wat de alvleesklier precies is en hoe je dit belangrijke orgaan in balans kunt houden door het juiste voedsel te eten en de juiste supplementen in te nemen.

Wat doet de alvleesklier precies?

De alvleesklier bevindt zich in de onderbuik, tussen de maag en de wervelkolom. De alvleesklier heeft twee functies:

  • De klier voert spijsverteringsenzymen af naar de dunne darm. Dit is de belangrijkste functie van de alvleesklier en is essentieel voor een goede spijsvertering, vooral voor de vertering van vetten en proteïnen.
  • De klier maakt drie soorten hormonen aan die worden afgevoerd naar de bloedbaan: insuline, dat onze stofwisseling en energie reguleert, glucagon en somatostatine. Deze drie hormonen zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Heb ik een gezonde alvleesklier?

Ziektes die doorgaans worden geassocieerd met de alvleesklier zijn onder andere pancreatitis (alvleesklierontsteking), diabetes, cystic fibrosis (taaislijmziekte) en alvleesklierkanker. Het is waarschijnlijk echter zo dat de alvleesklier al ruime tijd voordat deze ziektes zich ontwikkelen niet meer naar behoren functioneert. Hieronder volgen enkele tips zodat je kunt vaststellen of je extra aandacht aan dit belangrijke orgaan zou moeten geven.

  • De gezondheid van de alvleesklier kan invloed hebben op de lippen, eetlust en smaak. Als je op één of meer van deze gebieden verschil merkt, zou je dus beter moeten letten op je alvleesklier. Dit geldt vooral wanneer je een sterke drang hebt naar zoetigheden of wanneer je snel vol raakt en al snel na het eten weer honger begint te krijgen.
  • Hoewel spijsverteringsproblemen en chronische constipatie in sommige gevallen verbonden zijn aan andere organen, kunnen deze aandoeningen ook aangeven dat je alvleesklier niet goed functioneert.
  • Als je over het algemeen een slank persoon bent, maar toch een licht uitpuilende buik hebt, dan kan dit ook een teken zijn van een slecht functionerende alvleesklier.

Voedsel dat goed is voor de alvleesklier

De beste manier om pancreasziekten te voorkomen, vooral wanneer er in de familie sprake is van een geschiedenis met aandoeningen verbonden aan de alvleesklier, is door de gezonde voedingsmiddelen die we hieronder bespreken in je dagelijkse dieet op te nemen. Deze voedingsmiddelen helpen allemaal bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat ervoor zorgt dat de alvleesklier gemakkelijk in staat is goed te functioneren.

  • Erwten: Het eten van deze heerlijke peulvrucht zorgt ervoor dat je lichaam meer insuline aanmaakt en daarom is het belangrijk om erwten in je dieet op te nemen.
Erwten

  • Biergist: Dit supplement is absoluut essentieel voor een gezond dieet. Biergist is niet alleen goed voor de alvleesklier, maar kan ook helpen het zenuwstelsel te reguleren en is geweldig voor de haren, huid en nagels.
  • Stevia: Deze natuurlijke zoetstof bevat helemaal geen calorieën en stelt ons daarom in staat om onszelf op een gezonde manier te verwennen. Om de bloedsuikerspiegel te reguleren moet je stevia echter wel in zijn natuurlijke staat consumeren, dus niet geraffineerd.
  • Kaneel: Deze specerij wordt doorgaans in combinatie met stevia gebruikt om diabetes te behandelen en zou zeker een permanent onderdeel moeten uitmaken van je dieet. Je kunt kaneel combineren met fruit, yoghurt en allerlei soorten desserts alsook met vlees en andere hartige gerechten.
Kaneelstokjes

Emotionele problemen

Wanneer we gebruik maken van een natuurlijke behandeling is het belangrijk dat we alle aspecten die invloed kunnen hebben op ons welzijn in overweging nemen. Daarom bespreken we hieronder ook de emoties die geassocieerd kunnen worden met de gezondheid van de alvleesklier.

Mensen bij wie de alvleesklier niet in balans is, hebben meestal een obsessieve persoonlijkheid met herhalende gedachten die de vorm aan kunnen nemen van een ritueel of zelfs complete waanzin. De mensen met een dergelijke persoonlijkheid zijn zich hier misschien niet eens van bewust, maar hun geliefden om hen heen wel. Deze houding en gewoontes blokkeren de energiestroom naar de alvleesklier.

Naast het eten van de voedingsmiddelen die we hierboven hebben besproken, is het ook belangrijk om voldoende tijd door te brengen in de natuur om jezelf in contact te brengen met de natuurlijke wereld, vooral de aarde. Door jezelf te omgeven met de natuur kun je misschien loskomen van de herhalende gedachten die de energiestroom naar je alvleesklier blokkeren.

Aarzel er niet over om op blote voeten naar buiten te gaan en lekker een beetje vies te worden. Al na slechts een paar minuten in de natuur te zijn, zul je merken dat je lichaam begint te ontspannen, omdat het de sereniteit van de natuur ervaart. Je alvleesklier zal zeker profiteren van deze originele en aangename vorm van therapie.

Wandeling