Zeven redenen waarom je moe bent

Wist je dat een zittende levensstijl en laat opstaan misschien de reden is waarom je je zo moe voelt? Alleen al door het benodigde aantal uren te slapen en voldoende lichaamsbeweging te krijgen, kun je je energie laten toenemen.
Zeven redenen waarom je moe bent
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je af en toe moe voelen is normaal. In werkelijkheid komt het zelfs vaak voor bij mensen. Het probleem is niet dat je je af en toe moe voelt, maar als dit constant aan de hand is. In dit geval is er absoluut iets fout. Je moet uitzoeken waarom je moe bent en een oplossing vinden voor een betere kwaliteit van leven.

7 redenen waarom je moe bent

1. Heel laat opstaan

Opstaan

Misschien denk je dat wanneer je laat opstaat je uitgeruster zult zijn, maar niets is minder waar. In werkelijkheid zorgt vroeg opstaan ervoor dat mensen zich overdag meer uitgerust, kalm en ontspannen voelen.

In 2009 bleek uit een studie aan de Universiteit van Leipzig (Duitsland) dat de meest energieke en proactieve mensen juist degenen zijn die vroeg opstaan.

Een andere studie, uitgevoerd door het Research Institute in Molecular Biology and Biophysics aan de Russian Academy of Science – gepubliceerd als ‘Persoonlijkheid en individuele verschillen’ – onthulde dat er drie soorten mensen zijn volgens de dynamiek van hun biologische klok.

De studie benadrukt dat je moet uitvinden wat je hoge energie-uren zijn en dat je je gewoontes ‘instrueert’ om te profiteren van de tijd dat je het meest actief bent. Dit wordt het identificeren van je ‘chronotype’ genoemd.

2. Slechte voeding

Overmatig gebruik van koolhydraten en een tekort aan eiwitten kunnen mogelijk ernstige vermoeidheid veroorzaken. Hoewel koolhydraten vaak heerlijk zijn en snel energie leveren, breekt het lichaam ze af tot suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.

Daarna moet de pancreas een hoog niveau van insuline produceren om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dus wanneer je bloedsuikerspiegel deze ups en downs doormaakt, moet je lichaam de homeostase bereiken en zal veel energie verbruiken. Als je continue snoep en koolhydraten eet, zul je je regelmatig moe voelen.

3. Het tempo van een sedentaire levensstijl

Sedentaire levensstijl

Niets doen veroorzaakt veel vermoeidheid. Het hebben van een levensstijl waarbij je veel zit, is niet prettig. Het zorgt er zelfs voor dat je eerder constant vermoeid bent. Als je een vaste kantoorbaan hebt of de auto neemt naar de winkel op de hoek kan dit dus een reden zijn waarom je moe bent.

Daarentegen verbeteren fysieke en aerobe oefeningen met lage impact, waaronder outdooractiviteiten, de productie van gelukshormonen, die op hun beurt de slaapkwaliteit en de algehele gezondheid verbeteren. Waarschijnlijk zul je je in het begin moe voelen, maar lichaamsbeweging vermindert de vermoeidheid aanzienlijk en zorgt voor extra weerstand.

4. Te weinig blootstelling aan de zon

Het lichaam heeft zonlicht nodig. Daarom helpt het om vroeg in de ochtend en in de late namiddag te zonnen. Hierdoor stel je je lichaam in staat om een juist niveau van vitamine D te produceren. Tegelijkertijd helpt zonlicht het lichaam gezond te blijven. Simpelweg doordat je wordt blootgesteld aan zonlicht, zal het gemakkelijker worden om een betere slaapkwaliteit te krijgen.

5. Niet goed slapen

Niet goed slapen

Een van de hoofdoorzaken van waarom je moe bent is dat je niet genoeg uren slaap krijgt. Het is het beste als een volwassene zeven of acht uur ononderbroken slaapt tijdens de nacht. Hierdoor kunnen de hersenen en andere organen hun reparatiefasen en -functies voltooien.

6.  Mineralen en vitamine D tekorten

Micronutriënten, mineralen en vitamines zijn belangrijke stoffen om je lichaam goed te laten functioneren. Tekorten aan deze voedingsstoffen leiden tot vermoeidheid, uitputting, duizeligheid en zelfs andere, ernstigere medische aandoeningen.

Het volgen van een uitgebalanceerd dieet, door dagelijks minstens 5 porties fruit en groenten te eten, biedt vele benodigde voedingsstoffen. Daarnaast is het erg nuttig om noten te eten.

7. Stressvolle situaties

Stressvolle situaties

Je kunt je ontmoedigd voelen als je te maken krijgt met moeilijke, oncontroleerbare situaties die geen oplossing hebben. Als je te maken hebt met een terugkerend probleem, een situatie die je energie opslokt of als je zorgt voor een ziek familielid, heb je misschien zin om de handdoek in de ring te gooien.

In dit soort situaties moet je wat rust nemen en niet meer nadenken over wat je niet kunt veranderen. Dit zal je helpen de emotionele spanning te verminderen. Ook kunnen zeer stressvolle werksituaties bijdragen aan chronische vermoeidheid. Probeer daarom eens iets aardigs voor jezelf te doen en af en toe wat rust te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.