Buikvet: acht redenen waarom je er last van hebt

Wist je dat niet voldoende slapen invloed kan hebben op je gewicht? Wanneer je ‘s nachts niet goed slaapt, laat je lichaam minder hormonen vrij die aangeven wanneer je vol genoeg zit om te stoppen met eten.
Buikvet: acht redenen waarom je er last van hebt

Laatste update: 04 februari, 2019

Er zijn een hoop mensen die voortdurend bezig zijn om van hun buikvet af te komen. Het lichaam slaat vet namelijk snel op rond de middel en dit vet is vervolgens ook heel moeilijk te elimineren.

De buik is een van de lichaamsdelen die het meeste kan veranderen. Het ophopen van vet op dit lichaamsdeel kan ook een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Onderzoek toont aan dat buikvet niet alleen een esthetisch probleem is – het kan namelijk ook botverlies veroorzaken en de kans op osteoporose en het ontwikkelen van astma vergroten.

Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat de reden is waarom jouw lichaam meer vet opslaat rond je middel, zodat je op zoek kunt gaan naar een gepaste oplossing.

Genen

Genen

Onderzoekers aan het Sanford Burnham Instituut hebben vastgesteld dat onze genen erg bepalend kunnen zijn voor de manier waarop en waar ons lichaam vet opslaat. Andere studies tonen aan dat onze genen een belangrijke rol kunnen spelen in hoe vol we onszelf na het eten voelen.

Mensen die de genetische aanleg hebben om meer te eten, slaan vaak ook meer vet op rond hun middel.

En als er meerdere mensen in je familie zijn die last hebben van dit probleem, dan is de kans groot dat ook jouw lichaam meer geneigd is vet op je buik op te slaan.

Niet genoeg slapen

Mensen die niet genoeg slapen, hebben vaak de neiging om meer calorieën naar binnen te werken en als gevolg meer vet op te slaan rond hun middel. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat je lichaam minder leptine vrijlaat, terwijl het gehalte ghreline juist omhoog gaat. Beide hormonen kunnen gewichtstoename veroorzaken.

Sommige studies tonen aan dat mensen die over het algemeen zes uur per dag slapen  meer kans hebben op obesitas. Er wordt gedacht dat het kan oplopen tot zevenentwintig procent meer kans dan mensen die negen uur per dag slapen.

Stress

Net als te weinig slaap, kan ook stress bepaalde hormonale veranderingen veroorzaken die er uiteindelijk voor zorgen dat je aankomt. Volgens Patricia Ramirez, voedingsdeskundige, laten onze bijnieren in periodes waarin we veel stress ervaren meer hormonen als adrenaline en cortisol vrij.

En een verhoogd cortisolgehalte zorgt er voor dat het lichaam meer vet opslaat, met name op de buik.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Sporten

Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, is een van de beste manieren om je stofwisseling actief te houden. Immers daardoor verbrandt je meer. De Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, Maryland toonde aan dat lichaamsbeweging zeer belangrijk is om een ideaal gewicht te behouden.

Buikvet is namelijk meer dan alleen een uiterlijk probleem – het is ook slecht voor je gezondheid.

Vet verbranden door middel van lichaamsbeweging is een van de beste manieren om je cardiovasculaire gezondheid te behouden.

Slechte eetgewoontes

Ook het consumeren van veel koolhydraat- en vetrijke voedingsmiddelen is een belangrijke oorzaak van buikvet. Tegenwoordig liggen supermarkten vol ongezond voedsel en een hoop restaurants bieden niet veel beters aan. Als consument is het belangrijk dat je in staat bent om deze voedingsmiddelen te onderscheiden van de gezonde voedingsmiddelen waar je voor kunt kiezen.

Voedingsmiddelen die obesitas kunnen veroorzaken zijn:

 • Verwerkt voedsel
 • Gezouten vleeswaren
 • Gebleekte bloem
 • Frisdrank uit blik

Daarom moet je jezelf ertoe zetten om een gezond dieet aan te houden dat rijk is aan groente, fruit, volkoren granen, mager vlees en voldoende water.

Te veel alcohol drinken

Een overmatige alcoholconsumptie kan ook gewichtstoename veroorzaken, omdat je zo alleen maar lege calorieën binnenkrijgt. Een studie die gepubliceerd werd in het European Journal of Clinical Nutrition toont aan dat het drinken van veel alcohol de kans op buikvet met wel vijftig procent kan vergroten.

Bepaalde medicijnen

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen wanneer je ze zeer lange tijd inneemt op een gegeven moment gewichtstoename veroorzaken. Medicijnen voor diabetes, toevallen, stemmingswisselingen, migraine, hoge bloeddruk en medicijnen als steroïden, de anticonceptiepil en hormoonvervangers behoren vaak tot deze groep.

Het is wel belangrijk om duidelijk te stellen dat niet al deze medicijnen gewichtstoename veroorzaken en dat de werking kan verschillen van persoon tot persoon.

Snacken tussen je maaltijden door

Hoewel het eten van meerdere kleine maaltijden juist aangeraden is om gewicht te verliezen en je stofwisseling te bevorderen, kan het eten van ongezonde snacks tussen je maaltijden door juist het tegenovergestelde effect hebben.

Snacks als chips, koekjes en snoep zorgen er alleen maar voor dat je meer calorieën binnenkrijgt en meer vet opslaat rond je middel.

Wat kun je nog meer doen om buikvet tegen te gaan?

Gezonde Sapjes

Wat de reden ook is waarom jouw lichaam de neiging heeft om meer vet op te slaan rond je middel, je moet een manier zien te vinden om dit probleem tegen te gaan om de gezondheidsproblemen die eraan verbonden zitten te kunnen voorkomen. Enkele effectieve manieren om buikvet tegen te gaan zijn:

 • Een gezond dieet aanhouden
 • Veel cardiotraining en gerichte oefeningen doen
 • Minstens acht uur per dag slapen
 • Voldoende water drinken
 • Je lichaam ontgiften
 • Niet te veel alcohol drinken
 • Je eten zorgvuldig kauwen

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.