De obsessie met esthetische perfectie heeft de intieme delen bereikt

1 augustus 2018
De wens om de perfecte intieme delen te hebben komt steeds vaker voor en de obsessie valt samen met de toename van naaktbeelden in de media.

Het bezig zijn met esthetische perfectie komt steeds meer voor in de samenleving. Nu maken we ons zelfs zorgen over de intieme delen, dit was een paar jaar geleden ondenkbaar.

Eigenlijk vragen veel mensen zich af of de wens om er goed uit te zien niet een beetje extreem is geworden. Is het een obsessie geworden die meer kwaad dan goed doet?

Maar het streven om je goed te voelen betekent niet dat je op zoek bent naar esthetische perfectie. Ons goed voelen is betaalbaar en maakt ons gelukkig. Perfectie is onmogelijk, dus het veroorzaakt gewoon frustratie.

Niets zal ooit perfect zijn, en we zullen altijd een defect vinden om te verbergen of aan te passen. Niet alleen dat, maar mode en gewoontes veranderen voortdurend, dus we zouden ons constant zorgen maken over of we er wel of niet bij horen.

In feite is deze obsessie de wortel van bepaalde mentale stoornissen, van anorexia tot boulimia of bigorexia, of een obsessie voor cosmetische chirurgie.

Ontevredenheid met ons imago kan ons er zelfs toe brengen onze gezondheid in gevaar te brengen.

Een voorbeeld hiervan is de toename van genitale chirurgie.

Het is niet langer alleen ontharing: tegenwoordig plaatsen mensen zichzelf in de handen van chirurgen om zelfs hun geslachtsdelen te vormen.

De intieme delen op proef: op zoek naar de perfecte vulva

De intieme delen op zoek naar de perfecte vulva

De populairste interventie in dit geval is labioplastie, dat bestaat uit het verkleinen van de kleine schaamlippen.

Vrouwen die hier hun toevlucht toe nemen zijn van mening dat bij hun de intieme delen te groot of te klein zijn. Hoe dan ook, ze voelen zich er niet goed bij en ze willen er iets aan doen.

Sommige vrouwen beweren echter dat ze het doen voor het comfort. Maar er zijn meerdere voordelen van deze operatie.

Naast de esthetische uitstraling kiezen veel vrouwen ervoor omdat de grootte van de intieme delen hen verhindert om comfortabel te sporten of een aangenamere seksuele relatie te hebben.

  • Het is waar dat dit een probleem kan zijn in bed of op het sportveld, maar alleen in een klein deel van de gevallen.
  • Een teveel aan huid of een te dikke huid kan penetratie of sporten belemmeren, zoals hardlopen of vrij bewegen.

Esthetiek speelt echter een belangrijke rol in de overgrote meerderheid van de gevallen.

Vanwege de toenemende toegang tot naaktfoto’s is er een “perfecte vagina”-standaard gecreëerd. Daarom leidt, net als bij andere delen van het lichaam, de obsessie met esthetiek naar de operatiekamer.

De perfecte vulva, een gratis wens?

De intieme delen de perfecte vulva

Zoals we al zeiden is het opvallend dat de groeiende bezorgdheid over dit onderwerp plaatsvindt in een tijd dat naaktheid meer aanwezig is dan ooit tevoren.

Of het nu in conventionele of pornografische  genres is, het menselijke lichaam is altijd aanwezig.

Als we terugkijken is het gemakkelijk om te zien dat de media erg belangrijk zijn geweest bij het bepalen van onze houding tegenover ons lichaam.

Over het algemeen functioneerde de media tegelijkertijd als een spiegel en een voorschrift. We willen onszelf vertegenwoordigd zien. En als dat niet gebeurt veranderen we onszelf om te lijken op degenen die dat wel zijn.

In die zin, als we een groot aantal identieke intieme delen met dezelfde kenmerken zien, zullen we onszelf zeker vergelijken en beginnen te geloven dat een verschil een imperfectie is.

Dan kan die imperfectie aan ons gaan knagen.

In dat geval kunnen we op twee manieren reageren: manieren vinden om ons lichaam te veranderen of de afwijking accepteren.

Als gevolg hiervan heeft de groeiende obsessie met esthetiek ervoor gezorgd dat een groter deel van de bevolking dan men zou denken de voorkeur heeft gegeven aan de eerste optie.

De intieme delen waren nog nooit zo belangrijk voor onze esthetische overwegingen. Het is waar dat penisafmetingen in deze zin een constante vormden, maar niet in het geval van vrouwen.

Je kunt je afvragen waarom dit gebeurt en of deze obsessie bij ons aangeboren is. Of misschien het tegendeel, dat het komt door de wens om te lijken op wat we in de media zien. 

  • Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: Labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clinica e Investigacion En Ginecologia y Obstetricia. https://doi.org/10.1016/j.gine.2012.12.012
  • Oranges, C. M. (2015). Vaginal Labiaplasty. Plastic and Reconstructive Surgery. https://doi.org/10.1097/PRS.0000000000001776
  • Aleem, S., & Adams, E. J. (2012). Labiaplasty. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ogrm.2011.11.006
  • Sharp, G., Tiggemann, M., & Mattiske, J. (2016). Factors That Influence the Decision to Undergo Labiaplasty: Media, Relationships, and Psychological Well-Being. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1093/asj/sjv270
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). Psychological characteristics and motivation of women seeking labiaplasty. Psychological Medicine. https://doi.org/10.1017/S0033291713001025
  • Veale, D., Eshkevari, E., Ellison, N., Costa, A., Robinson, D., Kavouni, A., & Cardozo, L. (2014). A comparison of risk factors for women seeking labiaplasty compared to those not seeking labiaplasty. Body Image. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2013.10.003