Wat gebeurt er in je hersenen als je start met sporten?

Zoals iedereen weet, heeft sporten en bewegen een positieve invloed op de conditie van je lichaam. Maar wist je ook dat sporten de gezondheid van je hersenen en je psychologische toestand beïnvloedt?
Wat gebeurt er in je hersenen als je start met sporten?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 02 november, 2022

Een half uur sporten per dag is voldoende om de vele voordelen van bewegen en trainen te ervaren.

Iedereen weet dat een regelmatige workout een van de beste gewoontes is om gezond en fit door het leven te gaan. Het is ook de meest effectieve manier om spiermassa op te bouwen, de gewrichten sterker te maken en onze conditie te verbeteren. Als je regelmatig naar de sportschool gaat, wandelt of een online bewegingsprogramma volgt, dan loop je meteen minder kans op overgewicht en het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Hoewel iedereen al overtuigd is van de voordelen van sporten voor ons lichaam, is het nog niet voor iedereen duidelijk hoe het onze hersenen en stemming beïnvloedt. Pas nu beginnen we te begrijpen dat regelmatige fysieke inspanning ons vermogen om te leren en emotioneel welzijn drastisch verbetert.

Omdat nog niet iedereen hiervan op de hoogte is, sommen we in dit artikel negen dingen op die met je hersenen gebeuren als je regelmatig gaat sporten.

1. Verbetert het geheugen en leerproces

Geheugen

De verhoogde bloedtoevoer naar het hart tijdens fysieke inspanningen heeft ook een positief effect op de hersenen.

Zuurstof wordt door het hele lichaam gepompt door het hart. De hersenen ontvangen hierdoor meer zuurstof, waardoor de hersenfuncties optimaal kunnen verlopen.

Je zult merken dat je concentratie verbetert en dat na verloop van tijd, door de vorming van nieuwe hersencellen, ook het geheugen en het leervermogen vooruit gaat.

2. Beschermt tegen het aftakelen van de hersenen

Verder bouwend op het hierboven vermelde voordeel, raken de hersenen gewend aan de verhoogde bloedtoevoer. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen de hersencellen die het geheugen in de hippocampus stimuleren. Dit beschermt onze hersenen tegen het onstaan van aandoeningen zoals Parkinson of Alzheimer.

Als deze verbindingen elke dag gestimuleerd worden, is het zelfs mogelijk om hiermee de effecten van verouderen tegen te gaan en beroertes te voorkomen, volgens een onderzoek van de Universiteit van Illinois.

3. Vermindert en voorkomt angsten

Angsten

Bewegingen die de grote spiergroepen activeren in het lichaam zijn de beste therapie voor mensen die te maken hebben met angsten. 

Deze vorm van lichaamsbeweging stimuleert de productie van de hormonen serotonine en dopamine. Volgens talrijke onderzoeken hebben beiden een kalmerend effect op ons humeur en zorgen voor een verbeterde mentale gezondheid.

4. Sporten gaat depressie tegen

Regelmatig uitvoeren van hoge en lage impact lichaamsoefeningen bevordert ook de productie van neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor ons gevoel van welzijn. Dat is namelijk ook een van de redenen waarom therapeuten sport en lichaamsbeweging aanraden als aanvulling op de therapie tegen depressie.

Het wordt keer op keer aangetoond dat de ‘gelukshormonen’ serotonine en dopamine het meest verantwoordelijk zijn voor een tevreden en comfortabel gevoel. Hun invloed is zo groot, dat meer en meer mensen zeggen dat sporten een beter effect heeft op depressie en angst dan de klassiek voorgeschreven anti-depressiva.

5. Vermindert vermoeidheid op het werk

Vermoeidheid

De typische vermoeidheid die vaak optreedt op het werk wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in een afgesloten ruimte. De hersenen krijgen niet genoeg zuurstof, waardoor extra inspanning van de hersenen gevraagd wordt om de normale functies verder uit te voeren.

Omdat lichaamsbeweging de toevoer van bloed en zuurstof verhoogt, heeft het brein minder snel last van vermoeidheid en algemene zwakte.

6. Meer zin in seks

Heb je als vrouw last van een verminderd libido? Dan kan meer bewegen je zeker helpen. Ga aan de slag met yoga, krachttraining of een cardio workout en je zal ongetwijfeld merken dat je zin in seks omhoog ingaat.

Dit komt door een combinatie van verschillende voordelen. Je voelt je beter in je lichaam, waardoor je zelfvertrouwen toeneemt. Zowel bij mannen als bij vrouwen zorgt een verhoogde bloedtoevoer ervoor dat intieme relaties makkelijker verlopen. Je kunt ook erectieproblemen oplossen door meer te bewegen.

7. Sporten verhoogt je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Sporten versterkt en stimuleert ook de neurotransmitters en de frontale kwab van de hersenen. Een gezonde frontale kwab van het brein zorgt voor een goed ontwikkeld gevoel van zelfvertrouwen en optimisme.

8. Aanzienlijk minder stress

Het is aangetoond dat als je te kampen hebt met stress op het werk of door persoonlijke problemen, je heel makkelijk in een toestand van ontspanning belandt door een half uurtje te sporten of te bewegen.

Het lichaam reageert op sporten door het niveau van noradrenaline in de hersenen te verhogen, waardoor je minder stress ervaart. Ook het niveau van cortisol daalt, een hormoon datheel nauw verbonden is met ons emotioneel welzijn.

9. Bewegen houdt je brein jong

Brein

Bewegen stimuleert de productie van hormonen en groeifactoren die betrokken zijn bij het ingewikkelde spel van verjonging en herstel van de hersencellen. Deze elementen sturen signalen uit naar de hersenstam en spiercellen. Op hun beurt produceren ze hormonen en brengen nieuwe verbindingen tot stand. Spiervezels, de verbindingen tussen de hersencellen en het brein, zijn in staat om op deze manier jong te blijven.

Je ziet dat je dagelijkse workout dus niet enkel de nodige calorieën verbrandt. Het houdt ook je brein jong en fit.

Beweeg een half uurtje per dag en kom de dag door met minder stress. Ga lekker sporten en voel je beter in je vel! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.