5 manieren om je mentale vermogen te verbeteren

18 maart 2016

Ben je vergeten waar je de oplader van je mobiele telefoon hebt gelaten? Ben je een belangrijke afspraak vergeten? Merk je dat je langzaam aan een beetje van je mentale vermogen verloren bent? Dat je wellicht niet meer zo creatief bent als voorheen? Maak je geen zorgen – het brein is een spier die we met een beetje oefenen weer sterker kunnen maken.

In dit artikel leggen we uit wat de beste technieken zijn om je geheugen te verbeteren en je mentale vermogen sterker te maken. Je zult dag na dag zien hoeveel verschil dit zal uitmaken.

1. Vermijd routine, doe elke dag iets nieuws

Dansende Moeder en Dochter

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat routine, het dag in dag uit doen van dezelfde dingen, een van de grootste vijanden is van je geheugen en mentale vermogen. Werk, huishoudelijke taken, boodschappen etc. Langzaamaan glijden we in een routine, waardoor onze zintuigen niet meer op scherp hoeven te staan en onze hersenen niet worden blootgesteld aan stimuli die ze kunnen activeren.

Eentonigheid en dagelijkse routine waar nooit verandering in komt verminderen de creativiteit en bieden ons geen nieuwe situaties waar we van kunnen leren, genieten en mee kunnen experimenteren. Het is daarom van essentieel belang om elke dag iets anders of iets nieuws te doen, op welk moment dan ook.

Probeer bijvoorbeeld een keer eens een paar yoga-oefeningen te doen wanneer je thuiskomt. De volgende dag kun je gaan wandelen en de dag daarna naar dansles… wat je ook maar kunt bedenken, zolang je niet vergeet de routine te doorbreken!

2. Richt je op het hier en nu

Mentale Vermogen

Een ander probleem waar veel mensen doorgaans last van hebben is dat ze aan duizend-en-een dingen denken wanneer ze zich proberen te concentreren op het doen van iets anders. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je tijdens het koken in gedachten je hele dag doorneemt: je denkt aan de gesprekken die je hebt gehad, de problemen waar je mee te maken hebt gekregen, wat je morgen zal doen en de verplichtingen die je de volgende dag weer hebt.

Ben je je echter bewust van wat er dan gebeurt? Je verliest op die manier je heden, je ‘hier en nu’! Zodoende realiseer je je niet of je het gasfornuis nu uit hebt gedaan of niet, ben je niet bewust aanwezig wanneer je met een vriend hebt afgesproken etc. Als je je niet richt op wat je op het moment aan het doen bent, dan zullen je gedachten afdwalen in een wazige wolk en zullen je hersenen hun aandacht nooit ergens echt op vestigen. Hecht meer waarde aan het heden!

3. Ga wandelen en ontspan je geest!

Wandelen

Wanneer je regelmatig wandelt, kan wandelen werkelijk je dagelijkse vitamine worden, je ‘natuurlijke ontspanningsmiddel’, je ‘wonder-antidepressivum’. Wandelen is een uitstekende manier om je geheugen en mentale vermogen te verbeteren, omdat het een vorm van beweging is die ervoor zorgt dat je geworteld bent in het heden. Hierdoor wordt je je bewust van je lichaam, van je voeten die in aanraking zijn met de grond en van je hart dat begonnen is sneller te kloppen.

4. Zeg ja tegen humor en lachen en nee tegen obsessieve gedachten

Lachen

Sommige mensen hebben de krankzinnige gewoonte ontwikkelt om voortdurend negatieve gedachtes te voeden. ‘Ik kan dit niet’, ‘ik ben een regelrecht zooitje, ik vergeet altijd alles’, ‘ik kan niet vertrouwen op mijn kortetermijngeheugen’, ‘ik zet mezelf altijd voor paal’…

In sommige gevallen is het zo dat deze negatieve gedachtes door de mensen om ons heen in ons hoofd worden gebracht; de mensen die zichzelf genoodzaakt voelen ons er zeer effectief aan te herinneren dat we vergeetachtig zijn. En er is niks ergers dan dat. Als we luisteren naar deze ideeën, dan zal ons geheugen alleen maar slechter worden en ons gevoel voor eigenwaarde alleen maar afnemen.

Geef geen aandacht aan dit soort commentaar. Bedwing de stroom van negatieve gedachtes in je hoofd en probeer het leven te benaderen met een goede dosis humor. Leer te lachen en dingen van hun positieve kant te bekijken. Natuurlijk kan dit op sommige momenten lastig zijn, maar een lach vermindert de spanning en stress. En een brein dat niet belast wordt door spanning is beter in staat herinneringen vast te houden en is bovendien behendiger.

5. Wees creatief: brei, schrijf, dans, teken

Om je geheugen en mentale vermogen te verbeteren en daarnaast positieve emoties te genereren en uit je routine te breken, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je nooit het vermogen verliest om iets nieuws te leren.

Hoe kunnen we nieuwe dingen leren? Het is helemaal niet nodig om je in te schrijven voor lessen aan de universiteit. Het leven zit vol grote en kleine dingen waar we van kunnen leren en die, hoewel je het misschien niet gelooft, helemaal geen geld kosten. Het enige dat je nodig hebt is je eigen wil en een á twee uur per dag om te oefenen.

Wil je een paar voorbeelden?

  • Breien of haken: deze eeuwenoude technieken bieden ongelooflijke voordelen voor zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid. Het zal je helpen je creativiteit te ontwikkelen, stress te verlichten, sociale relaties op te bouwen door tips te delen, je aandacht ergens op te richten en doelen te bereiken. Wij raden ten zeerste aan om handmatig breien of haken op te pakken. Je zult er vast en zeker een hoop plezier aan beleven.
  • Lezen of schrijven: Er bestaan duizenden boeken, duizenden werelden die je kunt ontdekken, en deze zullen je ongetwijfeld helpen een sterker mentaal vermogen te hebben en je geheugen te verbeteren. Het is alsof je je hersenen voorziet van brandstof, waardoor je vooruit kunt blijven gaan en je cognitieve processen in goede conditie blijven.
  • De voordelen die het internet kan bieden: Het web is een zee van leermogelijkheden. Je kunt het gebruiken om interessante technieken te ontdekken om je geheugen te verbeteren. Er zijn spellen en programma’s beschikbaar die erg nuttig en effectief zijn en die specifiek bedoeld zijn om je geheugen en mentale vermogen te verbeteren. Twijfel niet om deze eens uit te proberen.
Bekijk Ook