Overeenkomsten en verschillen tussen de suikersoorten

Er zijn verschillende soorten suiker op de markt. Wat is echter het verschil tussen witte, bruine en muscovadosuiker?
Overeenkomsten en verschillen tussen de suikersoorten
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wit, bruin, muscovadosuiker… Wie houdt er niet van de zoete smaak van deze producten? Sommige mensen geloven dat sommige suikersoorten gezonder zijn dan andere. De vraag is echter of dat klopt.

Het is geen zonde om te bekennen dat je van suiker houdt. De meeste mensen doen dat! Als je het proeft, geven je hersenen een hoge doses van een neurotransmitter af, dopamine genaamd. Dit is de neurotransmitter van plezier en ontspanning.

Als je lichaam onvoldoende van deze neurotransmitter aanmaakt kan er zelfs een depressie optreden. Dat betekent echter niet dat je te veel suiker moet eten. Zoals deskundigen op het gebied van menselijke voeding van het Journal of the Facultyof Medicine verklaarden, is het consumeren van te veel suiker schadelijk voor de gezondheid.

Daarom moet je het spaarzaam in je dieet opnemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een inname van suiker aan van minder dan 5% van het totale aantal calorieën bij volwassenen. Dit is ongeveer 25 gram per dag.

Je moet echter onthouden dat dit ingrediënt in veel (ultra)bewerkte voedingsmiddelen aanwezig is, zoals onder andere jam, snoep en dranken. Ongeacht de presentatie is suiker ook sucrose, ook al verschilt het qua kleur en smaak. Hieronder zullen we meer vertellen over de processen van suiker.

De kristallisatieprocessen van suikersoorten

Om de verschillen en overeenkomsten tussen witte, bruine en muscovadosuiker te begrijpen, moet je eerst de oorsprong van deze natuurlijke zoetstof begrijpen.

Het productieproces begint met rietsap of suikerbiet. Fabrikanten zuiveren het suikerrijke vocht en dampen het in totdat ze siroop of melasse (ook wel molasse genoemd) krijgen. Uit dit product worden suikerkristallen gevormd. Afhankelijk van hun mate van bewerking of verfijning kunnen ze echter verschillende suikersoorten produceren.

Zijn er verschillen tussen deze suikersoorten?

Wat is witte suiker?

Witte suiker

Witte suiker wordt onderworpen aan een raffinageproces dat alle onzuiverheden verwijdert. Het bestaat voor bijna 100% uit sucrose.

Witte suiker is algemeen bekend als kristalsuiker. Het bestaat uit sucrose. Dit komt omdat deze disachariden in bijna 100% van het product aanwezig zijn.

Volgens de Spaanse voedselcode is sucrose: “Het product dat industrieel wordt geproduceerd uit suikerriet (Saccharum officinarum), suikerbiet (Beta vulgaris, L, var. Rapa) en uit andere sacharineplanten, in een voldoende zuivere staat voor menselijke consumptie.”

Sucrose wordt gevormd door de verbinding van twee zeer eenvoudige moleculen: glucose en fructose. Het is ook de meest gebruikte natuurlijke zoetstof ter wereld en de belangrijkste vanuit economisch oogpunt. Als we het hebben over witte suiker, bedoelen we geraffineerde sucrosekristallen geproduceerd uit melasse.

Vervolgens zuiveren de fabrikanten en onderwerpen het dit bijproduct aan een grondige reiniging om alle onzuiverheden te verwijderen. Om deze reden wordt het ook wel “geraffineerd” genoemd. Het smaakt zoet en heeft een neutrale geur en een zuiverheid van 99% sucrose.

Wat is bruine suiker?

Bruine suiker kan natuurlijk of geraffineerd zijn. Dit laatste wordt verkregen door melasse aan het geraffineerde product toe te voegen om een andere kleur en smaak te krijgen. Kortom, van geraffineerde tot bruine suiker, wat verandert is de kleur. Het bevat sucrose. Het wordt min of meer donker, afhankelijk van de hoeveelheid melasse die is toegevoegd.

Er is echter een ander type bruine suiker, bekend als lichtbruine suiker. Het is semi-geraffineerd, heeft gele kristallen en is grof van structuur. Het is het resultaat van een gedeeltelijke scheiding van water uit de melasse en onzuiverheden. Men doet dit door middel van een proces dat bekend staat als centrifugeren. Deze suikersoort bevat 95% sucrose.

Je wilt misschien ook lezen:
Is bruine suiker beter dan witte suiker?

Wat is muscovadosuiker?

Muscovadosuiker is ontstaan in de 17e eeuw. In het Portugees gebruikte men deze term voor de slechtste kwaliteit suiker. Deze benaming klopt echter helemaal niet. Het wordt in feite verkregen door traditionele methoden te gebruiken maar zonder de melasse-centrifugatie- of scheidingsprocessen.

De melasse kristalliseert heel langzaam. Vervolgens wordt de suiker gegranuleerd en als zodanig op de markt gebracht. Deze suiker wordt ook wel “ruwe suiker” genoemd en bevat 97% sucrose. Het bevat ook meer water dan geraffineerde suiker.

De belangrijkste verschillen tussen de verschillende suikersoorten

Om de verschillen tussen deze drie producten beter te begrijpen, moeten we beginnen met de overeenkomsten. Ten eerste zijn ze allemaal gemaakt van dezelfde grondstof. Met andere woorden van suikerriet of suikerbiet. Daarnaast is het belangrijkste bijproduct in alle drie gevallen melasse.

De reinigings- en kristallisatieprocessen die de melasse ondergaat zullen de verschillende suikersoorten opleveren. Paulina Obando, specialist in levensmiddelentechnologie, stelt dat hun sucrosegehalte vergelijkbaar is. Het varieert tussen 95% en 99%. Daarom bevatten ze ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Een eetlepel suiker bevat ongeveer 60 calorieën.

Hoe verschillen deze suikersoorten van elkaar? Het antwoord is heel simpel. Ze variëren in de manier waarop men de melasse verwerkt en dus in hun smaak en kleur. We leggen dat hieronder verder uit.

Witte suiker

Om witte suiker te maken, verdampen, kristalliseren en centrifugeren fabrikanten de melasse vóór het raffinageproces. Het eindproduct is erg zoet en de kristallen reflecteren licht.

Bruine suiker

Om bruine suiker te maken, mengen fabrikanten de geraffineerde suiker alleen met melasse om het zijn karakteristieke bruine kleur te geven. Als de melasse half geraffineerd is en gedeeltelijk ontdaan van onzuiverheden, ontstaat een bruine suiker met een iets intensere kleur en karamelsmaak (donkerbruine suiker).

Door de hoeveelheid melasse die men met de kristallen mengt te variëren kan men normale, lichte of donkere suiker produceren. Alle bruine suikers zijn zoeter dan witte suiker, en donkerbruine suiker heeft een plakkerige, vochtige textuur met een milde karamelsmaak.

Muscovadosuiker

Muscovado suiker

De grondstof die wordt gebruikt om de verschillende soorten suikers te verkrijgen, is hetzelfde. Het caloriegehalte  is dan ook vergelijkbaar.

Muscovadosuiker ontstaat wanneer de fabrikant de melasse niet extraheert uit de sucrosekristallen. Fabrikanten verdampen en kristalliseren het alleen voordat ze het laten granuleren. Dit zorgt voor een hoger gehalte aan water en de natuurlijke mineralen in het eindproduct. Denk hierbij aan stoffen zoals ijzer, magnesium, calcium en kalium.

Hun concentraties zijn echter minimaal. Het zou dus contraproductief zijn om meer dan 100 g muscovadosuiker te consumeren om de dagelijkse voedingsaanbevelingen te halen. Muscovadosuiker is donkerder en heeft een veel intensere smaak dan bruine suiker.

Lees verder voor meer informatie:
Hoe de consumptie van suiker te verminderen

Wat je moet onthouden over deze suikersoorten

De verschillen en overeenkomsten tussen deze drie suikersoorten maken duidelijk dat geen van hen beter is dan de rest. Ze bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid sucrose en calorieën, met slechts kleine variaties ertussen.

De mineralen in bruine of muscovadosuiker vertegenwoordigen geen belangrijke voedingswaarde. Daarom moet je jouw suikerinname, ongeacht de soort, reguleren als je een gezondere levensstijl wilt leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Organización Mundial de la Salud. Ingesta de azucares para adultos y niños. Edición: OMS. 2015. 8 pag.
  • Obando, P. La panela, valor nutricional y su importancia en la gastronomía.  Universidad Técnica del Norte. Facultad de Ciencias de la Salud. Tecnología en Gastronomía. Ecuador. Tesis de grado.2010, 1-14 pag.
  • Cabezas-Zabala CC, Hernández-Torres BC, Vargas-Zárate M. Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. Rev. Fac. Med. 2016;64(2):319-29.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.