Hoe de consumptie van suiker te verminderen

De wetenschap heeft bewezen dat overmatig gebruik van suiker een grote risicofactor voor talloze chronische ziekten is. In dit artikel leer je strategieën om je consumptie van suiker te verminderen!
Hoe de consumptie van suiker te verminderen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

De consumptie van suiker is een groot risico voor het ontstaan van talloze complexe ziekten. Het is aangetoond dat (Engelse link) het consumeren van te veel suiker een gevaar voor de gezondheid vormt.

Ondanks het potentiële gevaar is het echter een van de meest gebruikte ingrediënten in de voedingsindustrie. Hierdoor is suiker overmatig in de voeding van mensen aanwezig, hoewel iedereen de consumptie ervan moet verminderen.

Het verlagen van je suikerinname vermindert de insulineresistentie en je kansen op:

  • Diabetes
  • Obesitas
  • Kanker

Het kan dus een goed idee zijn om de strategieën die we hieronder presenteren toe te passen.

Kies voor verse producten in plaats van voor bewerkte producten

Iemand snijdt een tomaat

Voor verse producten kiezen in plaats van bewerkte voedingsmiddelen is een van de meest effectieve strategieën om de consumptie van suiker te verminderen.

De overgrote meerderheid van de bewerkte producten bevat suiker, of het nu gaat om eenvoudige suiker, rietsuiker, kokossuiker of honing. Al deze ingrediënten vertegenwoordigen overbelasting voor de alvleesklier en schaden het lichaam.

Simpelweg voor verse producten in plaats van bewerkte voedingsmiddelen kiezen, draagt dus aanzienlijk bij aan het verminderen van de dagelijkse suikerinname. Verse producten bevatten ook vaak:

  • Eiwitten
  • Vitamines
  • Antioxidanten

Deze stoffen zijn essentieel voor een goed functionerend lichaam.

Niet alle bewerkte producten zijn echter schadelijk. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld peulvruchten in blik. Dit zijn bewerkte voedingsmiddelen waarvan de behandeling voornamelijk dient om de conservering van het product te verbeteren, en meestal zijn ze nog steeds een goede keuze om in je dagelijkse voeding op te nemen.

Laat je niet door etiketten misleiden

De voedingsindustrie gebruikt vaak eufemismen voor het woord ‘suiker’. Dit doen ze om een product als gezond te verkopen, terwijl dat niet het geval is. Zo kan suiker verschillende namen hebben, allemaal met dezelfde betekenis.

Dit zijn bijvoorbeeld allemaal varianten van suiker:

  • Rietsuiker
  • Kokossuiker
  • Honing
  • Bruine suiker

Deze varianten zorgen ook voor overbelasting van de alvleesklier en brengen dezelfde gezondheidsrisico’s met zich mee als witte suiker.

Om deze reden is het essentieel om niet voor de gek gehouden te worden door voedseletiketten en zorgvuldig de ingrediëntenlijsten te lezen voordat je besluit om een product te kopen dat ‘gezonder lijkt’ om een ander te vervangen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Verbetert suiker echt de mentale prestaties?

Eet minder om de consumptie van suiker te verminderen

Voedingsdeskundige laat goed en slecht voedsel zien

Minder eten vermindert de kans dat je dagelijkse consumptie van suiker buitensporig is. Hoewel deze tip voor de hand lijkt te liggen, eten veel mensen meer dan hun dagelijkse behoeften.

Om dit doel te bereiken kun je veel verschillende strategieën gebruiken. De sleutel is echter om gewoon voorzichtig te zijn met hoeveelheden en te stoppen met eten als je geen honger meer hebt.

Je emotioneel losmaken van voedsel en je niet door de organoleptische kwaliteit laten beïnvloeden zijn ook nuttige tips als het gaat om het meten van wat je eet en het elimineren van excessen.

Het helpt bovendien als je alleen gezonde en noodzakelijke voedingsmiddelen koopt, in plaats van voedingsmiddelen die meestal vol met ongezonde suiker en hulpstoffen zitten.

Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, helpt het beperken van je dagelijkse voedselinname je totale consumptie van suiker te verminderen. Dit biedt onder andere voordelen voor de gezondheid en het gewicht.

Het nut van (gezonde) suikerconsumptie

Uiteindelijk is het ook belangrijk om te onthouden dat suiker een voedingsstof is. Het leveren van energie is de belangrijkste functie van suiker. Als het gaat om het gebruik van suiker, is dit dus een factor om te overwegen.

Het kan interessant zijn om suiker te consumeren op de momenten voordat je een fysieke activiteit doet of zelfs als je er al mee begonnen bent. De beste optie hiervoor is fruit.

Met deze voedingsstrategie kun je je sportprestaties verbeteren en vermoeidheid voorkomen. Als het gaat om het consumeren van verwerkte of suikerhoudende stoffen, is het daarom altijd het beste om dit voor een fysieke activiteit te doen (Engelse link) in plaats van op een dag waarin je voornamelijk zit.

Conclusie

De consumptie van suiker kan je gezondheid schaden. De dagelijkse inname van deze voedingsstof is vaak overmatig. Dit fenomeen heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en daarom is het noodzakelijk om actie te ondernemen.

Om dit te doen is het dus een goed idee om je consumptie van verwerkte producten te verminderen en om je consumptie van vers voedsel te verhogen.

Lees ook de productetiketten om misleiding te voorkomen als het gaat om het maken van voedselkeuzes. Over het algemeen is de beste oplossing voor dit probleem om voor voedselbewustzijn en educatie te zorgen vanaf de vroegste levensfasen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Peinado AB., Rojo Tirado MA., Benito PJ., Sugar and exercise: its importance in athletes. Nutr Hops, 2013. 4: 48-56.
  • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gotahi S., et al., Role of antioxidants and natural products in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.
  • Tappy L., Fructose containing caloric sweetener as a causa of obesity and metabolic disorders. J Exp Biol, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.