De gezondheidsvoordelen van minder suiker eten

In dit artikel leer je hoe je minder suiker kunt eten en je lichaam goed kan behandelen. Ben je er klaar voor?
De gezondheidsvoordelen van minder suiker eten

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Suikerconsumptie is tegenwoordig een heet hangijzer. Toch krijgt het niet de aandacht die het verdient. Veel mensen hebben moeite om minder suiker te eten, omdat snoep en frisdrank helaas een vast onderdeel van vele diëten is.

Sterker nog, bijna al het junkfood bevat grote hoeveelheden bewerkte suikers. Dit heeft rechtstreeks invloed op je lichaam en kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor allerlei complicaties. Wat je vaak hoort is dat hoe meer suiker je consumeert, des te hoger je kans op diabetes is.

Minder suiker, méér leven

Minder suiker eten heeft enorme gezondheidsvoordelen. Ontdek ze hieronder.

1. Gewichtsverlies

Minder suiker eten leidt tot gewichtsverlies

Minder eten is niet genoeg. Je moet ook weten welke voeding je moet eten. Eet daarom voedsel met de meeste voedingsstoffen. Zo krijg je de calorieën en voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

2. Meer vitamines voor je lichaam

Eet gezonder en krijg meer vitaminen binnen

Suiker is zó schadelijk dat het in grote hoeveelheden het lichamelijk vermogen om vitaminen en mineralen te absorberen kan verminderen. Hoe gezonder je voedsel, des te meer voedingsstoffen je lichaam zal kunnen opnemen.

3. Een betere huid

Heb je last van puistjes? Dan kun je veel baat hebben bij het eten van minder suiker.  Je kunt je acne kwijtraken door frisdrank en suikerrijke voeding op te geven. Misschien heb je nog wel eens last van puistjes, maar dit zal mogelijk minder zijn dan eerst.

Tips om minder suiker te eten

Het lijkt lastig om minder suiker te eten, maar het is niet onmogelijk. Blijf denken aan de gezondheidsvoordelen die we hiervoor noemden en werk van daaruit verder. Gebruik de volgende stappen om te beginnen met gezonder te eten:

  • Wees slim. Haal suiker uit je dieet, eet meer fruit en onbewerkt voedsel en eet meer groente.
  • Zoek inspirerende verhalen van mensen die suiker in de ban hebben gedaan. Raak geïnspireerd door ze, want alles is mogelijk! Ontdek alternatieve zoetstoffen en realiseer je hoeveel er wel niet zijn.
  • Vergeet suikerrijke drankjes en bewerkt voedsel. Ze hebben de hele wereld in hun greep, maar weet dat je altijd de mogelijkheid hebt om te kiezen in het voordeel van je gezondheid.
  • Bestel gegrild of gebakken eten. Sauzen en saladedressings in restaurants bevatten vaak veel suiker.
  • Zoek ook iemand die met je mee kan doen. Vertel je vrienden en familie over je gezonde dieetdoel en je wens om minder suiker te eten. Ze zullen je zeker steunen omdat ze willen dat je gezond bent. Misschien doen ze zelfs wel met je mee.
  • Stel een doel voor jezelf. Bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke 14-daagse uitdaging. Als je suiker nu nog als een soort levenspartner ziet, dan is het misschien lastig om je een leven zonder suiker voor te stellen. We raden daarom aan om doelen op de korte termijn voor jezelf te stellen en stap voor stap te werk te gaan.

Natuurlijke voedingsmiddelen kunnen uitkomst bieden

Honing is een natuurlijke zoetmaker

Veel opties kunnen je helpen minder suiker binnen te krijgen. Onthoud dat je moet leren om gezond te eten, niet hoe je suiker kunt vervangen met één of andere wonderpil of kunstmatige zoetstoffen.

Honing is een goede optie, zolang je het maar met mate neemt. Er is niets méér natuurlijk: het komt namelijk rechtstreeks van bijen. Het klopt dat er veel calorieën inzitten. Het bevat echter ook veel voedingsstoffen en relatief weinig koolhydraten. Gebruik honing daarom om je drankjes en desserts zoeter te maken en je zult het verschil niet eens merken.

Frisdrank en junkfood kun je vervangen door vers fruit en verse sappen. Ze zijn vezelrijk, zitten bomvol mineralen en vitaminen en bevatten bovendien de antioxidanten waar je lichaam zo van houdt.

Minder suiker binnenkrijgen is niet het einde van de wereld en er is dus geen reden om er verdrietig over te zijn. Als je dit wilt doen dat is het omdat je weer hoe slecht het voor je is. Motiveer jezelf dus en geef je lichaam wat het verdient! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.