5 tips om voor je alvleesklier te zorgen

24 september 2018

De alvleesklier is het orgaan waarvan we ons nauwelijks herinneren dat we het hebben, totdat we een ziekte ervaren die ermee verbonden is. Dus is het belangrijk om meer te leren over dit essentiële orgaan, dat zich achter de maag bevindt en verantwoordelijk is voor afscheidende sappen, die je in staat stellen om voedsel te verteren. In dit artikel bieden we vijf tips om voor je alvleesklier te zorgen.

Advies om voor je alvleesklier te zorgen

1. Kruisbloemige groenten: geweldig!

broccoli--3

Ben je verbaasd? Vast niet. We zijn er zeker van dat je vaak hebt gelezen over de enorme voordelen van broccoli voor het voorkomen van vele soorten kanker. Studies suggereren dat het eten van broccoli, evenals spruitjes, bloemkool of kool ongelooflijk goed is voor het beschermen van je alvleesklier tegen mogelijke tumoren.

Dus aarzel niet. Eet bijvoorbeeld twee maal per week gestoomde broccoli en je kunt ervan verzekerd zijn dat je extra beschermd bent. We moeten ook vermelden dat als je problemen met de schildklier hebt, het overdadig eten van kruisbloemige groenten niet wordt aangeraden.

Lees meer: 5 gewoontes die je schildklier veranderen.

2. Geen tabak!

roken-1

Wat? Ben je nog steeds verslaafd aan deze gewoonte? Als dat het geval is, aarzel dan niet. Stop met het roken van sigaretten, omdat dit van invloed is op de dagelijkse gezondheid.

Wist je dat de kans om alvleesklierkanker te krijgen extreem hoog is als je een roker bent? Houd dit in gedachte voor je gezondheid, evenals die van je gezin, die je zeker niet zal willen zien lijden in de toekomst.

3. Zeg ongezond eten vaarwel

voedsel-3

Wat is ongezond voedsel? Wij zijn er zeker van dat je het al weet: gefrituurd voedsel, bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerd meel, suikers, industrieel voedsel, koolzuurhoudende dranken…

We geven toe dat ze soms zeer eenvoudig te maken zijn en ook dat ze handig zijn op die dagen dat je thuis moe, vol stress en onrust van je werk komt en dat je even zin hebt in een makkelijke snack.

Maar dat is een vergissing. Misschien realiseer je je dit nu niet, maar deze voedingsmiddelen, die rijk zijn aan vetten en schadelijke elementen, brengen directe schade aan aan je alvleesklier. Statistieken tonen aan dat slechte voedingsstoffen, waar ongezonde voeding rijk aan is, alvleesklierkanker veroorzaken. Dus aarzel niet en begin je gewoontes vandaag nog te veranderen. En vermijd alcohol natuurlijk ook!

4. Leer hoe je je alvleesklier kunt ontgiften

aardbeien-sap

Om voor je alvleesklier te zorgen moet je hem ontgiften. Heb je het ooit geprobeerd? Zoals je al weet, is de alvleesklier verantwoordelijk voor het synthetiseren van een reeks belangrijke enzymen die het verteringsproces helpen. Maar wees voorzichtig.

Als je alvleesklier is aangetast of wanneer de giftige stoffen uit een slechte voeding voor verzadiging zorgen, kunnen er wijzigingen of hormonale onevenwichtigheden ontstaan, die bijvoorbeeld diabetes veroorzaken. Je alvleesklier moet worden ontgift om hem gezond te houden. Maar hoe kun je dit het beste doen?

Het is heel makkelijk. Probeer gedurende tien dagen tien glazen vloeistof per dag te drinken en voeg hier ook de sappen en infusies aan toe, die worden aanbevolen voor de alvleesklier en die we hieronder ook zullen vermelden. De vloeistof zal helpen je lichaam te vernieuwen en het ontgift ook de alvleesklier.

Ook is het belangrijk dat je een dieet volgt dat rijk is aan antioxidanten. Met andere woorden: veel fruit, zoals sinaasappelen, kiwi, mango en aardbeien. Al die vruchten helpen bij het ontgiften van de alvleesklier, terwijl ze deze ook versterken.

5. Sappen om je alvleesklier sterker te maken

sappen

Hou je van natuurlijke sappen? De volgende drankjes zijn uitstekend om voor je alvleesklier te zorgen. Ze zullen je alvleesklier gezond houden en zijn functies regenereren. We raden aan groentesappen in de middag of met je maaltijden te drinken, terwijl vruchtensappen geweldig zijn in de ochtend.

Maar vergeet niet: je moet ze op een lege maag drinken en je moet niets drinken tot een half uur na de maaltijd. En voeg er nooit extra suiker aan toe!

Kool, wortel en slasap

 • Een kop spruitjes (gestoomd)
 • Een glas wortelsap
 • Een half glas water
 • Een stronk selderij

Doe het allemaal in de blender, zodat het goed mengt en drink het dan langzaam. Het is zo makkelijk!

Artisjok en aloë verasap

 • Een kopje aloë vera-sap (de pulp uit de middelste, het grootste deel gelatine)
 • Een zacht stuk artisjokhart (voorgekookt)
 • Sap van een halve citroen
 • Een halve kop heet water

Zoals altijd doe je de ingrediënten in de blender, zodat je een goed gemengd sap krijgt. Je moet een warm sap krijgen, dat een dikke consistentie heeft. We verzekeren je dat het geweldig is voor het genezen van je alvleesklier. Drink het bijvoorbeeld bij je lunch.

Meer over aloë vera: aloë vera tegen constipatie.

Papaya en lijnzaadsap

 • Een groot stuk papaja
 • Een eetlepel gemalen lijnzaad
 • Een haf glas water
 • Drie amandelen

Het is geweldig om in de ochtend te drinken en het is zeer gemakkelijk te maken: je hoeft alleen maar alles goed te mengen, samen met een half glas water.

Drink het elke ochtend beetje bij beetje en je krijgt niet alleen de juiste voedingsstoffen binnen om de dag mee te beginnen, maar het is ook een perfecte manier om voor je alvleesklier te zorgen. Geniet ervan!