Chirurgische verwijdering van exostosen van de externe gehoorgang

Bij ernstige exostosen in de uitwendige gehoorgang zijn conservatieve maatregelen niet voldoende om het probleem te behandelen. Dit betekent dat het operatief verwijderd moet worden. In dit artikel lees je meer over het operatief verwijderen van exostosen.
Chirurgische verwijdering van exostosen van de externe gehoorgang
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Chirurgische verwijdering van exostosen van de uitwendige gehoorgang is geïndiceerd in gevallen waarin er een totale of bijna totale blokkering van de uitwendige gehoorgang is.

Zowel in de beginfase als in de meer gevorderde stadia is oorreiniging erg moeilijk en soms bijna onmogelijk. Dit zal een externe oorontsteking zeer recidiverend maken. Het kan zelfs gehoorverlies veroorzaken.

Exostosen van de uitwendige gehoorgang

Exostosen van de uitwendige gehoorgang zijn goedaardige botformaties. Deze botgroei komt voor in de gehoorgang, waardoor deze smaller wordt. Het zijn over het algemeen bilaterale formaties. Ze manifesteren zich op de anteroinferieure en posterieure wanden van de uitwendige gehoorgang van het oor.

Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, is de sterkste theorie dat irritaties die in het externe kanaal door herhaald contact met koud water ontstaan, ze veroorzaken. Om deze reden komen exostoses van de uitwendige gehoorgang dus vaker bij mensen voor die watersporten beoefenen.

Veroorzaakt het symptomen?

Arts bekijkt een oor

Exostosen komen veel bij watersporters voor en ontstaan als gevolg van goedaardige botgroei. Exostosen veroorzaken meestal geen symptomen. Ze worden terloops tijdens een oorcontrole gediagnosticeerd. Over het algemeen evolueren ze erg langzaam en produceren ze aanvankelijk ook geen symptomen.

Wanneer ze echter groeien en het kanaal sluiten, dan begint het eerste ongemak te verschijnen. De groei van exostosen bevordert het vasthouden van oorsmeer en water in de gehoorgang. Als gevolg van deze retentie zal terugkerende externe oorontsteking optreden.

Over het algemeen zijn er geen problemen als de obstructie van de uitwendige gehoorgang minder dan 60% is. Bij patiënten met een obstructie van meer dan 80% is er echter een hogere incidentie van externe oorontsteking en perceptief gehoorverlies.

Behandeling

Om mildere gevallen van exostosen van de uitwendige gehoorgang te behandelen, volstaat het uitzuigen en een algemene reiniging van het oor. Het is daarnaast een goed idee om vervolgcontroles uit te voeren om de groei te observeren.

Op deze manier kun je dus complicaties in de vroege stadia van de ziekte voorkomen. Voor infecties schrijven medische professionals echter vaak het gebruik van antibiotische oordruppels voor.

Chirurgische verwijdering van exostosen van de externe gehoorgang

Chirurgische verwijdering van exostosen

Om gezwellen in het binnenoor te verwijderen, is de gebruikelijke behandeling een operatie. In de meest ernstige gevallen, wanneer de gehoorgangstenose praktisch volledig is, dan wordt een operatie voor de chirurgische verwijdering van exostosen gebruikt.

Er zijn verschillende chirurgische technieken om exostosen van de uitwendige gehoorgang te verwijderen. Een aantal van hen zijn onder plaatselijke verdoving, terwijl anderen algehele narcose nodig hebben. Zelfs de kanaalbenadering kan retroauriculair of endauraal zijn.

Er zijn ook veel verschillende methoden om exostosen te elimineren. In dit opzicht wordt bij een aantal technieken gefreesd, bij andere wordt een beitel gebruikt en bij andere wordt een laser gebruikt.

Een aantal chirurgische technieken verwijdert ze bovendien van alle wanden van de uitwendige gehoorgang, andere alleen van de voorwand en weer andere alleen van de achterwand.

Mogelijke complicaties bij het operatief verwijderen van exostosen

Het operatief verwijderen van exostosen is niet eenvoudig en er kunnen talrijke complicaties uit voortvloeien. De meestvoorkomende complicaties na een operatie zijn onder andere:

  • Postoperatieve kanaalstenose
  • Aangezichtszenuwtrauma
  • Perforatie van het trommelvlies
  • Verwondingen aan het temporomandibulair gewricht (Engelse link)
  • Sensorineuraal gehoorverlies

Artsen verwijderen exostosen operatief onder algehele of plaatselijke verdoving en via een incisie achter het oor en onder microscopisch zicht. De patiënt wordt dan normaal gesproken na een overnachting ontslagen. De arts verwijdert de hechtingen na een week en het oordopje na twee weken.

De patiënt kan zijn werk – zijn leven binnen 7-14 dagen hervatten. Artsen raden over het algemeen aan om het oor pas nat te maken als het nieuwe kanaal goed is genezen. Dit genezingsproces kan tussen de één en drie maanden duren. Met betrekking tot postoperatieve resultaten lost het in de meeste gevallen de problemen van blokkering en een oorontsteking op.

Misschien ook interessant om te lezen:
Oorsmeer verwijderen zonder je oren te beschadigen

Kan het voorkomen worden?

Vrouw met haar hand op pijnlijk oor

Hoewel het waar is dat veel watersporters oordopjes gebruiken (Spaanse link), is niet aangetoond dat het gebruik van oordopjes effectief is om de vorming van exostosen te voorkomen.

Zelfs soms, bij patiënten die al exostosen hebben, kunnen de dopjes het oorsmeer naar binnen duwen en de toestand verergeren. De specialist zal elk geval beoordelen en, afhankelijk van de gewoonten van de patiënt en de mate van exostose, de beste optie aanbevelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Granell, J., Puig, A., & Benito, E. (2013). Osteoma y exóstosis del conducto auditivo externo: un diagnóstico clínico. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(03)78408-8
  • Rivera Rodríguez, T., & Olarieta Soto, J. (2013). El paciente con hipoacusia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(01)70552-5
  • Bejarano-Panadés, N., Corral-Juan, J. L., & Juan-Fernández, J. M. (2007). Enfermedades del oído externo y la articulación temporomandibular en el buceo. Acta Otorrinolaringol Esp.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.