Oorsmeer verwijderen zonder je oren te beschadigen

Het is prima om wattenstaafjes te gebruiken voor het schoonmaken van je oorschelp. Ze zijn echter een grote 'nee' als je oren verstopt zijn met oorsmeer en je dit wilt verwijderen. Ze kunnen dit delicate orgaan namelijk beschadigen.
Oorsmeer verwijderen zonder je oren te beschadigen
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Oorproblemen kunnen iedereen op elke leeftijd treffen en zijn te wijten aan veel verschillende factoren. Als je gehoorproblemen ondervindt, kan het zijn dat je oren verstopt zijn met oorsmeer en dat je dit moet verwijderen. In dit artikel bekijken we de beste manieren om dit te doen zonder dit orgaan te beschadigen.

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer is een substantie die van nature wordt geproduceerd en heeft als functie onze oren te beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen.

Oorsmeer is ook een natuurlijk smeermiddel voor het uitwendige gehoorkanaal. Het hoopt zich echter vaak op en het leidt tot allerlei ongemakken zoals irritatie, verstopping, duizeligheid, jeuk en zelfs gedeeltelijk gehoorverlies.

Gevolgen van het niet verwijderen van een blokkering van oorsmeer

Oorsmeer verwijderen zonder wattenstaafjes

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meestvoorkomende oorzaken van oorongemak als gevolg van opeenhoping van oorsmeer. Dit komt omdat het tot irritatie kan leiden als er een verstopping in het gehoorkanaal zit. Deze ophoping is vaak het gevolg van het gebruik van wattenstaafjes, die het juist alleen in het oor comprimeren.

Hetzelfde kan gebeuren met het gebruik van andere puntige voorwerpen, zoals haarspelden, die je misschien gebruikt voor het verwijderen van oorsmeer in je oor.

Net als bij wattenstaafjes, duwen dit soort elementen de oorsmeer juist verder het oor in en dit kan zomaar tot een verstopping leiden. Mensen die oordopjes of koptelefoons gebruiken, lopen ook een hoger risico op overmatige ophoping van oorsmeer.

Symptomen

Als er te veel oorsmeer in je oren zit, kunnen de volgende symptomen verschijnen:

 • Jeuk van het gehoorkanaal
 • Het gevoel alsof er een plug in je oor zit
 • Duizeligheid
 • Ringend geluid in je oor
 • Afscheiding uit je oor
 • Gehoorproblemen
 • Oorpijn

Hoe oorsmeer te verwijderen zonder je oren te beschadigen

De volgende aanbevelingen hebben een gemeenschappelijk patroon, namelijk dat je geen scherpe elementen in je gehoorgang moet brengen. Wattenstaafjes zijn uitsluitend ontworpen om de oorschelp te reinigen, en niet de binnenkant van je oor. Hier volgen enkele betere opties.

1. Zoutoplossing

Een zoutoplossing gebruiken om je oren schoon te maken
 • Om dit te gebruiken, meng je gewoon een theelepel zout in een half kopje water tot het oplost. Je kunt ook een commercieel serum gebruiken als je je daar prettiger bij voelt.
 • Doorweek dan een stuk katoen met dit mengsel en laat een paar druppels van deze oplossing in je gehoorgang druppelen terwijl je je hoofd lichtjes zijwaarts kantelt.
 • Houd deze positie een paar minuten vast, zodat de vloeistof in je oor kan komen. Kantel vervolgens je hoofd in de tegenovergestelde richting om de oplossing er weer uit te laten lopen.

2. Op olie gebaseerde preparaten

Op olie gebaseerde preparaten, die gewoonlijk in de apotheek worden verkocht, zijn een van de veiligste en meest effectieve middelen om oorsmeer te verwijderen. Vanwege de olieachtige aard van de was, kunnen deze op olie gebaseerde preparaten het bovenste gedeelte van de verstopping helpen op te lossen, voor latere extractie.

 • Doe eerst een paar druppels van deze olie in je oor en laat het ongeveer vijf minuten inwerken. Probeer ondertussen niet te bewegen.
 • Herhaal deze procedure twee dagen achter elkaar, zodat de prop oorsmeer volledig oplost.
 • Als laatste stap was je je oor met warm water om sporen van oorsmeer te verwijderen.

3. Waterstofperoxide

Glas met waterstofperoxide
 • Meng gelijke delen 3% waterstofperoxide (geen hogere concentratie) met water. Je kunt hiervoor ook peroxide-oplossingen uit de winkel gebruiken.
 • Doe een paar druppels van dit mengsel in je oor terwijl je je hoofd schuin houdt, zodat het mengsel in de gehoorgang komt.
 • Laat het mengsel een paar minuten intrekken en draai dan je hoofd naar de andere kant om de resterende vloeistof eruit te laten lopen.

4. Glycerine

Glycerine is een natuurlijk ingrediënt dat kan helpen het oorsmeer te verzachten en de verwijdering te vergemakkelijken. Je kunt het in de meeste drogisterijen kopen. Doe vier druppels in je oor, drie keer per dag, voor het beste resultaat.

5. Olijfolie is een goede manier om oorsmeer te verwijderen

Olijfolie om oorsmeer te verwijderen

Extra vierge olijfolie is een andere geweldige substantie die je kunt gebruiken om oorsmeer vloeibaar en los te maken om de verwijdering ervan te vergemakkelijken. Doe voor het slapengaan 2 à 3 druppels olijfolie in het aangetaste oor en laat het zijn werk doen. Herhaal dit 3 of 4 dagen achter elkaar.

Deze remedies kunnen je helpen bij het effectief verwijderen van proppen oorsmeer. Raadpleeg echter je arts als de prop niet helemaal oplost of als je nieuwe symptomen ervaart. Vergeet niet om geen voorwerpen te gebruiken die alleen leiden tot een grotere ophoping van oorsmeer, zoals oordopjes en koptelefoons.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Burton, M. J., & Doree, C. (2018). Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004326.pub3.
 • Instituto de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello de Madrid. Tapón de cera en los oídos: ¿cómo quitarlos). Diciembre 2018.
 • Mayo Clinic. Oclusión por cerumen. Febrero 2021.
 • Medline Plus. Tapón de cerumen. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2020.
 • Mills L. Ear wax removal and tinnitus. British Tinnitus Association. Diciembre 2020.
 • Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Cerumen removal: Comparison of cerumenolytic agents and effect on cognition among the elderly. Archives of Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025.
 • Personal de Healthwise [Internet]. 20 de noviembre de 2017. Northshore University Healthsystem. [Consultado 2l 19, noviembre, 2018]. Disponible en: https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=earp4&;Lang=es-us.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.