Haal het maximale uit overgebleven handzeep

Je hoeft je overgebleven handzeepjes niet weg te gooien. Integendeel, je kunt ze recyclen en er nieuwe zeepjes van maken waar je hele gezin dol op zal zijn.
Haal het maximale uit overgebleven handzeep

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je gebruikt handzeep om je handen te wassen in bijvoorbeeld de badkamer. Naarmate je het stuk zeep echter gebruikt, wordt deze steeds kleiner. Op een gegeven moment is het dan moeilijk te gebruiken. Op dit moment besluiten de meesten van ons om het stuk dan weg te gooien en te vervangen door een nieuw stuk. Wist je echter dat je overgebleven handzeep ook kunt recyclen?

Haal het maximale uit overgebleven handzeep

Wanneer je van plan bent om je overgebleven handzeep weg te gooien voordat het helemaal op is gebruikt, of wanneer je ze in een hoek van de badkamer legt omdat je ze toch niet meer gebruikt, kun je er echter nog van profiteren. Je kunt zelfs een nieuw stuk zeep of een douchegel maken van je overgebleven handzeep.

Daarom laten we je in dit artikel twee manieren zien waarop je de resterende stukjes zeep kunt hergebruiken. Bovendien zijn dit twee zeer eenvoudige manieren om ze te recyclen. We zullen je vertellen hoe en je zult er zeker dol op zijn!

Een nieuw stuk zeep

Een nieuw stuk zeep

Het is een heel eenvoudig proces waarmee je gemakkelijk een nieuw stuk zeep kunt maken.

 • Allereerst moet je alle stukjes zeep die je overhebt verzamelen en in een brede glazen pot doen.
 • Voeg vervolgens een crème die je lekker vindt in de pot. Je kunt bijvoorbeeld een vochtinbrengende crème gebruiken, zoals bodylotion. Je hoeft niet veel toe te voegen, slechts een klein beetje is genoeg.
 • Plaats vervolgens de pot met zeep in een heet waterbad. Denk erom dat je de pot niet volledig moet bedekken terwijl de zeep smelt. Daarnaast moet je constant roeren om alle stukken te mengen om eventuele klontjes te verwijderen.
 • Kies vervolgens een vormpje. Idealiter zou het een siliconenvorm moeten zijn in de vorm en maat die je wenst.
 • Giet de zeep heel voorzichtig in het vormpje. De zeep zal erg heet zijn als je het giet. Raak de vloeistof niet aan en gebruik eventueel hittebestendige ovenwanten, zodat je jezelf niet verbrandt.
 • Wacht tot slot een paar uur totdat het is afgekoeld. Je hebt dan een nieuw stuk zeep in je favoriete geur en kleur.

Vloeibare zeep of een douchegel van je overgebleven handzeep

Vloeibare zeep of een douchegel van je overgebleven handzeep

In plaats van een nieuw stuk zeep laten we je nu zien hoe je vloeibare handzeep kunt maken. Of je kunt een douchegel maken. Hoewel het proces wat ingewikkelder is, is het niet erg moeilijk. Lees dus verder!

 • Allereerst moet je kijken hoeveel overgebleven handzeep je hebt. Dan weet je hoeveel water je nodig hebt om een goede textuur te krijgen voor je vloeibare zeep of douchegel.
 • Rasp de overgebleven stukken zeep tot je zoveel mogelijk poeder hebt.
 • Het is vervolgens erg belangrijk om het te wegen. Voor elke 40 gram handzeep heb je 4 kopjes water nodig.
 • Nu je weet hoeveel water je nodig hebt, is het tijd om het te koken. Als het water begint te koken voeg je de zeep toe en zet je het vuur lager.
 • Het doel is om de zeep te verdunnen en het te mengen zonder dat er klontjes overblijven. Om dit te doen hoeft de temperatuur niet heel hoog te zijn. Het is zelfs beter om dit op laag vuur te doen, al zal het dan wel iets langer duren.
 • Als het volledig is opgelost, zet je het opzij om af te laten koelen.
 • Terwijl het afkoelt, zul je merken dat het wat dikker wordt en als een soort gelei voelt.
 • Als het volledig is afgekoeld moet je de zeep even ‘opkloppen’ met een pollepel of garde.
 • Giet tot slot in de fles of dispenser die je wilt.
 • Daarna kun je de fles of dispenser sluiten en het gebruiken als vloeibare handzeep of douchegel.

Nooit meer overgebleven handzeep!

Zoals je ziet is het hergebruik van je overgebleven handzeep niet moeilijk. Je hoeft slechts een paar stappen te volgen om een nieuw stuk zeep te maken. Aan de andere kant zou je zoals gezegd ook een nieuwe vloeibare zeep of douchegel kunnen maken.

Houd er bovendien ook rekening mee dat hoe gevarieerder de stukken (wat kleuren en geuren betreft), hoe origineler en unieker het resultaat zal zijn. In ieder geval heb je nu een geweldige manier gevonden om je oude producten te recyclen. Je hoeft je oude stukjes zeep nu nooit meer weg te gooien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.