Toepassingen voor gerecyclede blikjes

In dit artikel laten we 5 toepassingen zien voor decoreren met recyclede blikjes, stuk voor stuk uniek, mooi en ontzettend origineel.
Toepassingen voor gerecyclede blikjes

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er zijn tal van toepassingen voor gerecyclede blikjes, die we hieronder gaan bespreken. Gerecyclede blikjes zijn een goede basis voor creatieve projecten. Het recyclen van dingen is een wereldwijde beweging die elke dag populairder wordt.

Het is niet alleen goed voor de planeet, maar biedt ook een kans om geld te besparen voor versieringen en decoraties in en rond je huis en tuin.

Recycling geeft mensen de kans om hun verbeelding de vrije loop geven waardoor prachtige en enorm inspirerende, handgemaakte projecten ontstaan.

Noodzaak en vindingrijkheid hebben ertoe geleid dat we afval of gebruikte voorwerpen zijn gaan zien als nuttige items. Het enige wat je nodig hebt is een beetje creativiteit en de energie om aan de slag te gaan.

Een handig en geschikt voorwerp dat zeer nuttig kan zijn voor recycling, is het blikje of drankblikje. Ze komen veel voor in de keuken, schuur of garage en nemen vaak onnodige ruimte in beslag.

Het behoud van de planeet is de verantwoordelijkheid van iedereen.

Toepassingen voor gerecyclede blikjes

een collectie blikjes

Als het gaat om het onderhouden en inrichten van het huis, kiezen mensen over het algemeen vaak voor de makkelijkste optie en gooien veel dingen weg.

Maar heb je er ooit aan gedacht dat je best wel wat geld weggooit? Blikjes worden door recyclingbedrijven gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe producten. Als je een goede methode verzint om het huisafval te sorteren, kun je hiervan profiteren en een beetje van dat geld terugkrijgen!

Daarnaast kun je met een beetje vindingrijkheid en creativiteit deze ongebruikte objecten of gebruiksvoorwerpen veranderen in iets praktisch voor in je huis.

Door ze een kleur en vorm te geven die bij je smaak past, kun je deze blikken een nieuwe functie geven. Van lampen tot bloempotten, tot keukengerei en containers. Er zijn tal van creatieve toepassingen voor gerecyclede blikjes.

Gerecyclede blikcontainers

een open drankblikje voor originele toepassingen voor gerecyclede blikjes

Er zijn veel toepassingen mogelijk voor gerecyclede blikjes, een eenvoudige is het maken van bewaarcontainers. Dit  is makkelijk en kost niet veel tijd.

Voordat je begint, moet je eerst beslissen wat je erin wilt bewaren, zodat je weet wat voor formaat je moet kiezen. Containers zijn erg handig om spullen te sorteren en te bewaren in de garage of keuken.

Je kunt de container gebruiken voor bijvoorbeeld het bewaren van koekjes, messen of bestek in de keuken. Je kunt er zelfs een afvalbak van maken.

  • In dit geval maak je het blikje eerst helemaal schoon door het grondig te wassen. Zorg ervoor dat er geen resten achterblijven en  verwijder alle restanten van etiketten.
  • Zorg er vervolgens voor dat de randen van het blik niet scherp of onregelmatig zijn, zodat je jezelf niet snijdt. Als er scherpe randen zijn, kun deze vijlen of met behulp van een kleine hamer kun je de randen omslaan. Op die manier  zorg je voor perfect gladde randen.
  • Eenmaal schoon en de randen verzorgd, kun je beginnen met het naar eigen smaak bewerken en versieren van de blikcontainer.
  • Hiervoor kun je het beste verf op acrylbasis of op oliebasis gebruiken, spuitverf of kwasten. Je zou het blik ook kunnen bekleden met stof of tape, afhankelijk van wat je erin wilt bewaren.

Gerecyclede lampen van blik

foto van een drankblikje

Een ander zeer functionele manier om gerecyclede blikjes te gebruiken is door er een lamp van te maken. Dit zal zeker indruk maken, mede door de eenvoud ervan en omdat je het zelf hebt gemaakt.

Als je een lamp wilt maken kies je eerst de materialen die je wilt gebruiken. Dit hangt af van het het soort look dat je wilt creëren.

Wat je nodig hebt is:

  • een groot blik dat plaats biedt aan een lamp (zonder de zijkanten aan te raken omdat het het blikje warm wordt)
  • een lamphouder
  • kabel
  • schakelaar
  • wat tape geschikt voor electriciteit.

Afhankelijk van jouw behoeften of jouw ontwerp, kunt je dingen aan het blik toevoegen. Je zou er bijvoorbeeld gaten in kunnen maken, zodat het licht uit de zijkanten schijnt. Je kunt het ook verven in je favoriete kleuren.

Onthoud dat alleen jij bepaalt wat je doet met de gerecyclede blikjes. Laat je creativiteit en verbeelding de vrije loop!

Kijk om je heen en zoek naar de materialen die je nodig hebt om iets nieuws te maken. Er zijn heel veel toepassingen voor gerecyclede blikjes. Je zult zien dat er een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor je opengaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.