Tips voor het inrichten van je kleine tuin

3 maart 2019
In dit artikel geven we je enkele onmisbare tips voor je eenvoudige, maar geliefde tuintje.

Heb je een kleine tuin die je maximaal wilt benutten? Er zijn genoeg manieren om optimaal te profiteren van een klein oppervlak. Met slechts een paar kleine toevoegingen kun je er iets speciaals van maken. Hieronder vind je tips voor het inrichten van je kleine tuin. Kies de stijl die het beste bij je past.

Tuinieren is de perfecte hobby om je creativiteit te uiten. Ongeacht het oppervlak dat je tot je beschikking hebt – het is het belangrijkste dat je plezier hebt in het proces. En natuurlijk dat je geniet van het resultaat!

Enkele aanbevelingen voordat je begint

Kleine tuin

Het is niet erg als je maar een kleine tuin hebt. Als je doel is om een mooie tuin te krijgen, dan is het formaat van je tuin geen beperking.

Voordat je aan de slag kunt gaan, zul je vanaf nul moeten beginnen. Met andere woorden: bepaal eerst het formaat van je tuin, en of je ideeën realistisch zijn. 

In de planfase zullen je ideeën nog versnipperd zijn. We adviseren je dan ook om al je ideeën op te schrijven. Als je dat leuk vindt, kun je ook een schets maken van het tuinontwerp. Door het maken van een schets orden je je ideeën. Het wordt het makkelijker om te bepalen welke ideeën je wilt gaan proberen, en welke je beter kunt schrappen.

Een paar tips over de keuze van de planten:

 • Bedenk eerst welke planten je graag in je tuin wilt hebben.
 • Doe wat onderzoek naar hoe je ze moet verzorgen, gelet op het klimaat waarin je woont. Neem daarin ook mee hoe de planten gaan groeien: hoe hoog worden ze en hoeveel plek gaan ze nodig hebben?
 • Zorg er verder voor dat je planten met elkaar combineert die tot dezelfde soort behoren.
 • Planten zijn ideaal om contrast in je tuin aan te brengen. Dat kun je doen door een plant te kiezen met een speciale kleur, of een plant die een andere hoogte heeft dan de rest.

Ook leuk om te lezen:
5 geweldige ideeën om een minituin te creëren in huis.

Tips voor het inrichten van je kleine tuin

Hieronder geven we je een aantal waardevolle tips voor het inrichten van je kleine tuin.

1. Een afwisselende kleine tuin

Wil je een kleine tuin bijzonder maken, dan is het belangrijk dat je afwisseling aanbrengt. Met een kleine tuin waarin planten staan van verschillende hoogtes en kleuren, creëer je een levendige sfeer. 

Zorg er echter wel voor dat je het niet overdrijft, en dat je de variatie in je tuin van te voren goed uitdenkt.

Ten eerste, kies de planten die je graag in je tuin wilt hebben. In een kleine tuin is de hoogte van de planten belangrijk. Twee voorbeelden:

 • Plaats een aantal lage planten rondom één hogere plant.
 • Zet de hogere planten achteraan en plaats daarvoor de lagere planten.

Variatie aanbrengen in je tuin doe je niet alleen door middel van de hoogte van de planten, maar je kunt ook verschillende kleuren gebruiken. Bloemen brengen kleur in je tuin, en creëren contrast waarmee je de schoonheid van je tuin benadrukt. 

Bedenk wel dat de meeste bloemdragende planten niet goed tegen zonlicht kunnen. Bekijk dus eerst goed hoeveel zonlicht er in je tuin komt.

2. Tuinaccessoires voor een kleinere tuin

Tuin benodigdheden

Als je je tuin gaat inrichten, dan moet je zien te voorkomen dat je het vol zet met spullen die teveel ruimte innemen. Gebruik daarom slechts een paar accessoires, zodat je de balans bewaart tussen de ruimte die je planten innemen, en de ruimte die je leeg laat.

Voor een kleine tuin kun je dezelfde tuinaccessoires gebruiken als voor een grote tuin. Wees echter wel voorzichtig met je keuze. We adviseren je om niet te kiezen voor grote tafels met veel stoelen.

 • Koop liever twee stoelen, of een fauteuil met een klein tafeltje.
 • Vergeet niet: een tuin moet een plek zijn voor vermaak en rust. 

Kies tuinmeubels met een eenvoudig design, die comfortabel zijn en bestand zijn tegen vochtigheid en zonlicht. Het beste materiaal is vurenhout, vanwege zijn natuurlijke lichte kleur en zijn stevigheid. 

Wil je nog andere onderdelen kopen voor je tuin, kies dan voor lichte kleuren. Vermijd donkere kleuren en lompe meubels, aangezien die de ruimte kleiner laten lijken. 

Lees ook eens:
Mini-stadstuintjes die harmonie naar je balkon brengen

3. Een kleine rotstuin

Stenen voor je tuin

De afgelopen jaren is de trend om stenen en rotsen te gebruiken in kleinere tuinen steeds populairder geworden. Met stenen wordt het makkelijker om je tuin te onderhouden en verminder je het aantal planten dat je moet verzorgen.

Voor de inrichting van je kleine tuin kun je kiezen uit de volgende soorten stenen:

 • platte stenen voor het aanleggen van vloeren of paadjes.
 • rustieke rotsen als decoratie voor de hoekjes in je tuin.
 • symmetrische rotsen voor het maken van perfecte randen.
 • asymmetrische rotsen voor als je het natuurlijk wilt houden.

Een paar ideeën voor wat je met stenen kunt doen:

 • Leg een paadje aan van platte stenen, om een verbinding te maken tussen je huisdeur en je tuinmeubels.
 • Plaats een paar natuurlijke, rustieke rotsen op verschillende plekken in je tuin, als aanvulling op je planten.

Een ander idee is om een paar kleinere, rustieke stenen te plaatsen als omheining van je planten. Hiermee creëer je contrast in je tuin, waarmee je voorkomt dat al het gras en de planten je tuin gaan overheersen.

Lichte stenen (grijze of witte) zijn dus een goede manier om te voorkomen dat je tuin te vol komt te staan. Ze zorgen ervoor dat je tuin er open uitziet, waardoor hij groter lijkt.

4. Een kleine, minimalistische tuin

Creatief tuinieren

Voor het inrichten van een kleine tuin kun je ook gaan voor de minimalistische stijl. Het minimalisme is geweldige manier om door het gebruik van een paar kleine, simpele decoratiemiddelen een gevoel van ruimte te creëren. Het vergt slechts een eenvoudige aankleding, omdat het doel is de schoonheid van een kleine tuin te accentueren.

Tips voor het inrichten van je minimalistische tuin:

 • Kies voor kleine planten, die makkelijk te onderhouden zijn. Cactussen passen bijvoorbeeld goed in een minimalistisch ontwerp.
 • In tegenstelling tot in andere tuinstijlen, moet het contrast in een minimalistische tuin minimaal zijn. Je wilt immers een rustige, eenvoudige ruimte creëren.
 • Plaats een fonteintje in je tuin.
 • De meeste mensen kiezen neutrale kleuren voor een moderne look. Zwart-wit is de meest gekozen kleurcombinatie, maar je kunt ook gaan voor andere tinten, zoals bijvoorbeeld bruin, beige en grijs.
 • Hangende planten vragen weinig verzorging, en worden dus ook vaak gebruikt in dit soort tuinen.
 • Met rechte lijnen breng je structuur aan in je tuin, en maak je je tuin visueel aantrekkelijk.
 • Fraga i Arguimbau, P. (2013). Jardineria y especies exóticas en el ámbito local. In Especies exóticas invasoras en el medio urbano (18 de diciembre 2013).
 • Veléz Restrepo, L. A., & Herrera Villa, M. (2015). Jardines ornamentales urbanos contemporáneos: Transnacionalización, paisajismo y biodiversidad. Facultad Nacional de Agronomía. https://doi.org/10.15446/rfnam.v68n1.47844
 • Valerin, E. (2015). Las plantas. Todo Acerca de Las Plantas.