Decoreren met planten om je huis te revitaliseren

Planten zijn ideaal voor het inrichten van ons huis en voor het creëren van een schone, gezonde, gezellige omgeving met een natuurlijke uitstraling.
Decoreren met planten om je huis te revitaliseren

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Decoreren met planten is mogelijk, zelfs als je geen grote tuin hebt. Het creëren van een groene ruimte in een klein gedeelte van het huis is al voldoende.

Om dat te doen, moet je je fantasie de vrije loop laten en zodoende kun je een beetje groen, een beetje kleur en een beetje frisse lucht aan je ruimte toevoegen.

Huisplanten

Of het nu gaat om kleine planten, vetplanten, met of zonder bloemen, het is het zeker waard om de ruimte in je huis te delen met deze afgezanten van de natuur.

Enkele voordelen van het decoreren met planten

 • Ze zorgen voor een zuurstofrijke omgeving. Het is niet schadelijk om een plant in je kamer te hebben. Hoewel het klopt dat planten ‘s nachts geen fotosynthese ondergaan, is het algemene evenwicht dat ze overdag bieden zeer gunstig.
 • Planten zorgen voor een ontspannend effect. Zowel de kleur van de planten als hun schoonheid beïnvloeden onze stemming op een positieve manier, waardoor een ontspannend gevoel ontstaat.
 • Ze verbeteren de lucht die we inademen. Planten in huis zuiveren en revitaliseren de omgeving. Ze absorberen vervuilende gassen en ze verhogen ook de luchtvochtigheid. Ook verbeteren ze het koelvermogen van een kamer in de zomer en produceren ze warmte in de winter.
 • Planten helpen lawaai te verminderen. Ze werken als muren om omgevingsgeluiden buiten te houden.
 • Ze verbeteren je werk- of academische prestaties. Gezien hun harmonieuze en ontspannende effecten, zal je concentratie voor een specifieke taak verbeteren, omdat je creativiteit en productie zijn toegenomen.
 • Tot slot verbeteren ze je zelfvertrouwen. Door het planten, verzorgen en kweken van planten neemt je zelfvertrouwen toe. Dit verbetert uiteraard je humeur.

Gezien de verscheidenheid aan opties is het zeer waarschijnlijk dat je een plant vindt die perfect is voor elke ruimte in je huis. Of het nu gaat om de:

 • woonkamer
 • hal
 • slaapkamers
 • ramen
 • terrassen
 • keuken
 • tuin

Omdat er zo’n grote verscheidenheid aan planten en bloemen bestaat, heb je de vrijheid om de planten en bloemen te kiezen die het beste bij je behoeften passen. Ongeacht of het nu op basis van de esthetiek of het onderhoud is.

Gelukkig kost het decoreren met planten niet veel moeite. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar tips en dagelijkse zorg voor je groene vriend.

Je huis nieuw leven inblazen met deze 10 ideeën voor het decoreren met planten

1. Gloeilampen als bloempotten

Gloeilampen als bloempotten

Gloeilampen zijn geweldig als middelpunt of om in een raam of op een plank te plaatsen. Je kunt ze gebruiken als vaas door er een beetje water in te doen of je kunt er zelfs delicate bloempotten van maken voor kleine plantenJe recyclet niet alleen je oude gloeilampen, maar je geeft je huis ook een artistiek tintje.

2. Aquatische bloempot

Dit is een originele, grappige en interessante creatie die van deze ruimte in je huis een bezienswaardigheid maakt.

 • Kies een transparante glazen bak of pot en vul deze halverwege met water.
 • Voeg een plant toe die kan overleven met zijn wortels in water.
 • Je kunt ook rivierstenen of decoratieve kiezels toevoegen om je bloempot een aquatisch tintje te geven.

3. Verticale tuinen

Verticale tuin

Nog een origineel idee voor het decoreren met planten om een natuurlijk gevoel in je huis te bereiken, is door binnenplanten aan de muren op te hangen.

 • Om dit te doen moet je een houten of metalen frame maken met het ontwerp dat je voorkeur geniet.
 • Zet er vervolgens kleine bloempotten op.
 • Dit geeft je een verticale tuin met verschillende kleuren en texturen.

4. Kruidentuin

Je kunt aromatische kruiden zoals rozemarijn, basilicum of munt verbouwen. Deze kleine tuin versiert niet alleen je keuken, maar maakt het ook makkelijker om heerlijke ingrediënten toe te voegen aan je favoriete gerechten.

We raden je aan om verschillende kruiden in een houten pot te planten, om het een rustieke uitstraling te geven. Of je kunt ze in individuele potten doen die je in een tomatendoos of een andere bak plaatst.

5. Luchtplanten

Luchtplanten

Luchtplanten zijn planten die in de lucht kunnen groeien. Hun wortels hoeven niet in de grond geplant te worden. Door deze veelzijdigheid kunnen we ze over elk oppervlak plaatsen.

 • Om dit te doen, plant je kleine bromelia’s op kurken, rotsen of zelfs boven een kleine vaas.
 • Hang ze vervolgens aan het plafond of aan de muur.

6. Hangende planten

Als je hoge plafonds hebt, kun je er planten aan hangen. Je kunt ook gebruik maken van de wandruimte door er je planten op te hangen. Hangende planten zijn erg origineel en geven je huis een modern tintje.

Varens zijn klassieke planten waarvan de bladeren uit een hangende pot lijken te vallen, waardoor het een waterval effect krijgt. Met deze techniek kan je ook mooie en moderne bloempotten gebruiken.

7. Planten op meubels

Planten op meubels

Als je grote potten hebt, is een moderne manier om ze op meubels te plaatsen. Zorg ervoor dat de grootte van de plant overeenkomt met de grootte van de ruimte. We raden je aan om potten te plaatsen op:

 • kleine trappen
 • stoelen
 • oude bankjes

8. Speel met de kleuren en vormen van de potten

Langwerpige, vierkante of onconventionele potten zijn erg mooi bij het decoreren met planten. Als je kiest voor een transparante pot, kun je decoratieve witte of donkere stenen toevoegen.

 • Witte stenen springen eruit door hun textuur.
 • Donkere stenen steken juist af tegen de pot.

Daarnaast kan je kleine planten gebruiken om je huis te versieren met een combinatie van kleuren. Probeer ze in kleine potten te plaatsen om de kleuren en tinten van de planten te verbeteren.

Een ander origineel idee is het hergebruiken van materialen die je vervolgens naar eigen voorkeur verft. Denk hierbij aan:

 • metalen potten
 • blikjes
 • plastic flessen

9. Woestijnplanten

Woestijnplanten

Wanneer je niet veel tijd hebt om je planten te verzorgen, kun je gebruik maken van vetplanten en cactussen. Ze hebben immers niet veel water nodig, zowel in de winter als in de zomer.

Vetplanten en cactussen zijn op dit moment erg populair. Om hun schoonheid te benadrukken, moet je proberen om ze in kleine potten te plaatsen of je kunt een collectie cactussen of vetplanten in mooie terrariums creëren.

10. Hoogstammige planten en kleine bomen

Bomen in bloempotten

Als je een klein bosachtig gevoel in je huis probeert te creëren, raden we je aan om kleine bomen of planten met hoge stammen te gebruiken, die je in kleine bloempotten kunt plaatsen. De beste plaatsen om met deze techniek te decoreren, zijn terrassen of dicht bij ramen. Dit komt omdat deze planten veel licht nodig hebben.

Overwegingen voor decoreren met planten

Voordat je planten koopt en je huis ermee inricht, moet je de volgende adviezen in gedachten houden:

 • Houd rekening met de omgevingskenmerken van je huis. Kijk naar de oriëntatie van de plaats waar je de plant gaat plaatsen als hij veel licht nodig heeft of juist schaduw.
 • Vergeet niet dat planten gevoelig zijn en speciale zorg nodig hebben. Sommige planten hebben meer zorg nodig dan andere, dus je moet rekening houden met hun verschillende behoeften met betrekking tot water, vochtigheid, licht en (kunst)mest.
 • Zet planten niet op plaatsen waar veel gelopen wordt. Dit voorkomt dat ze beschadigd raken. Plaats ze ook niet in de buurt van airconditioners of verwarmingselementen. Plaats de planten op een plek waar ze vrij kunnen groeien en leven.
 • De beste tijd om planten water te geven, is tijdens de eerste uren van de ochtend en ‘s avonds als de zon onder is gegaan. Dit voorkomt dat het water te snel verdampt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.