4 ideeën om je muur om te toveren tot een verticale tuin

Als je van groen en natuur houdt, maar geen huisplanten meer wilt, laat je dan inspireren door deze verticale tuinen: het zijn echte kunstwerken!
4 ideeën om je muur om te toveren tot een verticale tuin

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een verticale tuin kan je huis een heerlijk persoonlijk tintje geven. Je hoeft de planten namelijk niet te beperken tot je tuin. Bovendien kan je rechtstreeks contact hebben met de natuur in je woonkamer of keuken.

Je kunt het zo gek niet bedenken als het gaat om groen en natuur. Er is altijd een perfect hoekje om een potplant of bloembak te zetten. Planten voegen leven toe aan je huis.

Vandaag willen we je een aantal ideeën geven voor het creëren van een verticale tuin. Je kunt je eigen tuin maken op elke beschikbare muur in je huis. Met een beetje creativiteit ziet het er geweldig uit.

Lees hieronder hoe je dit gemakkelijk en veilig kunt doen.

Het volgende zou je ook kunnen interesseren:

5 geweldige ideeën om een minituin te creëren in huis

Een gewone muur transformeren in een verticale tuin: het is gemakkelijk!

Als je genoeg hebt van kamerplanten of gewoon liever van een afstandje geniet van je tuin, dan geven wij je enkele tips om een verticale tuin te maken in je huis.

Je kunt zelfs alledaagse dingen gebruiken die je in huis hebt zoals houten kisten, plastic flessen of glazen potten. Ze zijn gemakkelijk te vinden, goedkoop en kunnen worden getransformeerd in de basis van je verticale tuin.

Een verticale tuin kan je met alledaagse voorwerpen maken

Een verticale tuin in je keuken

Eén van de meest praktische plekken om een verticale tuin te maken, is in de keuken. Bovendien kun je dit overal doen waar je een hoekje hebt dat groot genoeg is voor er paar planten.

Je kunt zelfs kruiden of kleine fruitbomen planten. Hou je van sla? Dat kan natuurlijk ook. De enige beperking is je verbeelding.

Je kunt de plantenbakken van gerecycled materiaal maken of gewoon planten in een pot kopen die mooi genoeg zijn om te gebruiken en deze aan de muur bevestigen.

Een verticale tuin voor de gevel van je huis

Je kunt de buitenmuren van je huis ook gebruiken om een verticale tuin te maken. Wanneer je de planten kiest moet je er wel aan denken hoeveel zon en wind ze op die plek zullen ontvangen.

Denk ook aan welke materialen je wilt gebruiken, omdat je niet wilt dat er water naar binnen sijpelt vanwege de tuin. Een manier om deze problemen te voorkomen is om houten potten of aluminium blikjes te gebruiken en deze te bedekken met een waterdicht dekzeil.

Bekijk zeker ook dit artikel over huisdecoratie:

8 tips voor een goede sfeer in huis

Een verticale tuin aan een binnenmuur

Als je een speciale, kleurrijke toets wilt geven aan een muur in je huis, raden we een verticale tuin in de woonkamer aan.

Een groot voordeel van een verticale tuin is dat het naast plezier en schoonheid ook dimensie en diepte toevoegt. Bovendien zul je de luchtkwaliteit verbeteren zonder telkens als je je huis schoonmaakt alle potten te hoeven verplaatsen.

Planten verwijderen koolstofdioxide uit de lucht en kunnen schadelijke verontreinigingen absorberen, zoals formaldehyde.

Dit wordt onder andere gebruikt om tapijten te verven en wordt ook aangetroffen in hars voor de vloeren.

Je zou ook een verticale tuin als scheidingswand kunnen gebruiken. Als je halfhoge muren of een kolom, pilaar of steunbalk in je huis hebt, kun je deze met planten bedekken om de ruimtes visueel te scheiden.

Probeer een houten ladder te gebruiken. Als deze tegen de muur leunt en je er planten op plaatst, hoef je zelfs geen gaten in je muur te maken.

Het is super eenvoudig!

Planten aan de muur verwijderen koolstofdioxide

Waarom je planten nodig hebt

Groen heeft een zeer positief effect op de mens. Planten, struiken en bomen van alle soorten kalmeren ons en doen meer goed voor ons dan dat we ons bewust zijn. Het is aangetoond dat ze goed zijn voor onze geest en ons lichaam.

We werken de hele dag hard en moeten ‘s nachts rusten, ontkoppelen en onze energie terugkrijgen.

Je kunt mentale vermoeidheid bestrijden als je huis daar goed voor is ingericht. Het is niet alleen je slaapkamer die ertoe doet: je kantoor en je woonkamer zijn ook belangrijk.

Maak een verticale tuin in elke kamer van het huis of waar je het meeste tijd doorbrengt. Je zult de beste resultaten zien voor maar heel weinig werk. Je zult merken dat je productiviteit toeneemt en je ruimte zal er geweldig uitzien.

Wanneer je je tuin verticaal maakt, hoef je ook niet zoveel tijd te besteden aan het verzorgen ervan. Bovendien hebben schadelijke insecten ook meer moeite om de bloemen, wortels en potgrond te bereiken.

Zoals je ziet zijn er geen grenzen als het gaat om het toevoegen van groen aan je huis. Hopelijk heb je vandaag wat inspiratie opgedaan om je eigen verticale tuin te creëren. Nu heb je geen excuus meer! Verander een gewone muur in een kunstwerk. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.