Emotionele uitputting: hoe je jouw energie terugkrijgt

Het leren om je omstandigheden te accepteren en alles langs je heen te laten gaan is één van de beste manieren om emotionele uitputting te voorkomen. Deze uitputting is normaal gesproken wat maakt dat we proberen om alles onder controle te houden.
Emotionele uitputting: hoe je jouw energie terugkrijgt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het aangaan van de uitdaging met emotionele uitputting is heel normaal. Het maakt dus niet uit wie je bent of wat je doet. Emotionele vermoeidheid wordt veroorzaakt doordat we het vermogen hebben om na te denken en onze eigen ervaringen in het leven te creëren.

De strijd aangaan met emotionele uitputting

Als we erop letten, en onszelf er bewust van maken, dan maakt elke ervaring iets in ons los. Als alles je negatieve energie geeft, dan kan het goed zijn dat het moeilijk vindt om gelukkig en gezond te leven.

Ben je op dit punt aangekomen, lees dan verder. Wij leren je hoe je de strijd aan kunt gaan met emotionele uitputting, om zo je energie weer te hervinden.

1. Word je bewust van je emoties

Je bewust worden van je emoties helpt je de controle terug te vinden

We zijn allemaal emotionele wezens, en elke dag ervaren we een breed scala aan negatieve en positieve emoties. Deze emoties kunnen ons helpen in onze ontwikkeling, of ze houden ons juist tegen. Het hangt af van de manier waarop we met ze omgaan.

In de ideale situatie kun je je emoties loslaten om zo jezelf mentaal sterk en in balans te houden.

Om je emoties onder controle te krijgen is het van belang dat je je bewust van ze wordt. Leer om diep adem te halen en je gevoelens te begrijpen. Doe dit voor je ergens je mening over geeft of een oordeel ergens over velt.

Deze kleine oefening zorgt ervoor dat zuurstof je lichaam binnenkomt en helpt om vermoeidheid tegen te gaan. Als je dit regelmatig oefent, dan breng je harmonie in je hoofd, je lichaam en je ziel.

En het beste is nog wel dat je relaties met anderen er ook op vooruitgaan.

2. Hou van jezelf

Hou van jezelf om mentale uitputting tegen te gaan

Een andere manier om deze emotionele uitputting tegen te gaan is door te leren van jezelf te houden. Dit gevoel moet oprecht zijn, maar ook volledig. Met andere woorden, je moet de persoon die je op dit moment bent liefhebben, zelfs als er zaken zijn die je minder leuk vindt of zou willen veranderen.

Je ziet vaak dat mensen met een negatieve mindset door het leven gaan. Deze mensen zijn vaak erg kritisch op zichzelf vanwege hun uiterlijk of vanwege dat wat zij voor hun gevoel missen. Het komt dan ook vaak voor dat deze mensen uiteindelijk al hun energie kwijtraken zonder dat zij weten hoe ze gelukkig kunnen zijn.

Je gedachten draaien altijd maar door, ze veroorzaken ruis en in je hoofd ben je dan ook vaak op zoek naar de reden achter bepaalde dingen. Naast al deze dingen is het echter belangrijk dat je jezelf onvoorwaardelijk liefhebt.

Als je er zoveel moeite mee hebt om jezelf te accepteren, vanwege geweld dat je is aangedaan of negatieve opmerkingen uit je verleden, dan kun je overwegen om in therapie te gaan. Er zijn veel verschillende opties en het resultaat kan erg verrassend zijn.

3. Sta meer met jezelf in verbinding

Sta in verbinding met jezelf

Een andere manier om emotionele uitputting te overwinnen is door te reflecteren op je handelingen en het ontwikkelen van het talent om meer met jezelf in contact te komen.

Observeer jezelf en ben je bewust van wat je denkt en wat die gedachten met je doen, of de handelingen die deze emoties veroorzaken. Als je aandacht aan jezelf schenkt dan wordt je vanzelf meer bewust van je kwaliteiten en je krachten.

  • Ontdek of herinner je je de dingen waar je een passie voor hebt en de dingen waar je ’s ochtends je bed voor wilt uitkomen.
  • Dit zorgt ervoor dat je begrijpt wat je nodig hebt om jezelf te ontwikkelen, vooruit te komen en je doelen te bereiken. Tegelijk laat je gevoelens van angst en bezorgdheid en een gebrek aan zelfvertrouwen achter je.

Heb je tot nu toe je leven geleid op een manier zoals anderen het van je verwachten? Misschien is het dan een goed idee om eens kritisch te kijken naar je vriendschappen. Vervolgens kun je de vriendschappen die je geen goed doen uit je leven bannen. Denk erom, jij bent het middelpunt van je leven. De enige persoon die je tevreden moet stellen ben je zelf.

4. Wees dankbaar

Wees dankbaar voor de dingen die je hebt en kunt

Één van de grootste oorzaken van emotionele uitputting is het klagen over dingen. Dingen die je niet hebt, waarvan je zou willen dat je ze had of die je juist wel hebt maar niet wilt hebben.

Als je je energie terug wilt krijgen, verander dit klagen dan in dankbaarheid. Dit klinkt misschien als een te makkelijke gedachte. Maar de realiteit is dat het veranderen van je perspectief op dingen van invloed is op je emoties.

Zelfs als je leven over het algemeen slecht lijkt, is het vinden van iets goeds altijd mogelijk.

Wanneer was de laatste keer dat je je partner vertelde dat je hem of haar waardeert? Of dat je dankbaar bent om met hem of haar samen te zijn? En hebben je ouders je recent nog ‘dankjewel’ horen zeggen? Dit soort handelingen lijken van weinig belang, maar ze zijn juist ontzettend belangrijk.

5. Vind een doel in het leven

Volg je hart en vind het doel dat bij jou past

Een andere veel voorkomende oorzaak van emotionele vermoeidheid is het volgen van vaste patronen en het niet volgen van je passie. Als je op dit punt bent beland, herinner je dan dat je alles kunt doen wat je maar wilt doen.

Denken aan het verleden of aan dat waar je niet succesvol in bent geweest put je uit. Het berooft je bovendien van je geluk. Probeer daarom op zoek te gaan naar een doel, in plaats van over negatieve dingen te denken. Focus daar vervolgens al je energie op. Maar zorg er wel voor dat dit doel iets positiefs is.

Dit betekent wel dat je hard zult moeten werken. Je moet erachter komen wat je talenten zijn en vervolgens de talenten ontwikkelen die ervoor zorgen dat je terecht komt waar je heen wilt.

Misschien ben je bang, onzeker en verward. Maar als je deze gevoelens weet te overwinnen, dan komt het geluk je vanzelf tegemoet.

6. Probeer niet langer om alles onder controle te houden

Laat de controle af en toe varen om weer gelukkig te worden.

Eén van de vervelendste eigenschappen van emotionele uitputting is dat het elk moment kan terugkomen. Zelfs als je je zelfkritiek achter je laat of een levensdoel weet te vinden. Het is heel normaal om als mens alles onder controle te willen houden, elke minuut van de dag.

Helaas is het leven iets dat je nooit helemaal onder controle zult hebben. Zodra je je dát realiseert en je de dingen neemt zoals ze zijn dan zul je je veel gelukkiger voelen.

Een alternatief om emotionele uitputting tegen te gaan, zonder daarbij je drang naar controle te verliezen, is door anderen hulp aan te bieden. En als er een situatie is die je grote problemen geeft, maak dan een plan van aanpak om er mee om te gaan.

Heb jij nog tips waarmee je je energie kunt terugkrijgen? Laat het ons hieronder weten! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barnes, C. M., & Van Dyne, L. (2009). I’m tired’: Differential effects of physical and emotional fatigue on workload management strategies. Human Relations, 62(1), 59-92.
  • Ramírez, M. T. G., & Hernández, R. L. (2007). Escala de cansancio emocional (ECE) para estudiantes universitarios: propiedades psicométricas en una muestra de México. Anales de psicología, 23(2), 253-257.
  • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). Percepción de salud, cansancio emocional y síntomas psicosomáticos en estudiantes universitarios. Ansiedad y estrés, 13(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.