4 goedkope manieren om je keuken in te richten

Ben je op zoek naar een functionele en mooie keuken die bovendien met goedkope materialen is gemaakt? Zoek dan niet verder: hier vind je voldoende ideeën!
4 goedkope manieren om je keuken in te richten

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 09 augustus, 2022

Ben je onlangs verhuisd en heb je geen keukenblok om je keukengerei, potten en pannen in op te bergen? Als dit het geval is, hoef je je geen zorgen te maken. Hier vind je namelijk enkele geweldige ideeën die je kunt gebruiken om zelf je keuken in te richten. Bovendien zijn de gebruikte materialen goedkoop en gemakkelijk te vinden. Je keuken zal er dan ook heel origineel uitzien!

Een keukenblok is een meubelstuk dat bestaat uit één of meerdere horizontaal gerangschikte planken die worden gebruikt om meerdere objecten op te plaatsen. Ze kunnen aan de muur worden bevestigd als hangplank, in een kast worden gemonteerd of gewoon op de vloer worden geplaatst. Het interessante aan deze opties is dat ze meerdere presentatiemogelijkheden hebben. Natuurlijk hangt alles af van jouw behoeften en creativiteit.

Welke materialen kan ik gebruiken voor mijn keuken?

Wanneer je een meubelstuk wilt maken, moet je ook nadenken over wat je zal gebruiken en hoe je die wilt personaliseren. Het is dus normaal dat je je afvraagt welke materialen je kunt gebruiken om je eigen keukenblok te maken.

Welnu, het antwoord is heel simpel: je kunt objecten kiezen die oorspronkelijk een ander doel hadden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • schilderijlijsten
  • de achterkant van een stoel
  • kasten
  • dienbladen
  • gordijnroeden
De inrichting van je keuken

4 manieren om je keuken in te richten

1. Planken

Als je niet veel ruimte hebt op de vloer, kun je de muren gebruiken. Je kunt wandplanken maken met materialen zoals houten planken en ze op verschillende manieren rangschikken, zoals:

  • Traditioneel: plaats meerdere planken horizontaal met gelijke afstanden ertussen. Dit soort planken bevat meestal haken om ze op hun plaats te houden.
  • Super-origineel: de planken zijn horizontaal gerangschikt, maar creëren een specifieke vorm. Plaats bijvoorbeeld verschillende planken van verschillende lengtes en maak een soort piramide. Dit ontwerp is visueel zeer aantrekkelijk en functioneel omdat het je in staat stelt om voorwerpen neer te zetten op basis van hoe je ze gebruikt.
  • Gemengd: bevestig een stuk hout of metaal en plaats er drie of vier doorzichtige manden of dozen op. Op deze manier kun je gemakkelijk zien wat er in elk mand is opgeslagen. Manden van metaaldraad zien er echt geweldig uit op dit type planken.

2. Laden of dienbladen

Een andere goede optie is om ongebruikte meubelladen opnieuw te gebruiken. Om dit te doen, is de eerste stap om de handvatten te verwijderen, de laden schoon te maken en op te frissen zodat ze er geweldig uit zien in je keuken. Hiervoor heb je alleen wat verf en vernis nodig. Bij dienbladen volgen we dezelfde stappen. Hou er rekening mee dat zowel laden als dienbladen horizontaal en verticaal gerangschikt kunnen worden als je ze in je keuken integreert.

3. Houten kisten

Houten kisten zijn erg veelzijdig. Afhankelijk van hun diepte kun je ze gebruiken om je eigen keuken in te richten. Net als bij laden en dienbladen, kun je ze zowel horizontaal als verticaal rangschikken.

Houten kisten zijn prachtig in de keuken

4. Buizen

In plaats van terug te grijpen naar de haken of beugels die je in elke ijzerhandel en bouwmarkt kunt vinden, kun je ook je eigen ophangsysteem maken met koperen buizen. Bevestig de planken op de muur waarbij je de buizen als steun gebruikt om te zorgen dat ze stabiel hangen.

Afwerking

Voor de afwerking van je planken kun je elke gewenste kleur verf gebruiken. Het is echter een goed idee om witte of neutrale kleuren te gebruiken, omdat ze deze na een tijdje niet zat bent. Op felle kleuren raak je snel uitgekeken. Wat veel belangrijker is voor je keuken, is het kiezen van en het schilderen met de juiste verf. In een keuken ontstaat namelijk heel veel vet. Tegenwoordig zijn er producten die als vernis worden aangebracht en het schoonmaken een stuk eenvoudiger maken.

Kortom, een eenvoudig ontwerp kan je helpen om een functionele en mooie keuken te hebben. Of die nu groot of klein is, het belangrijkste aan je keuken is de stabiliteit: zorg er dan ook voor dat alles waterpas hangt. Je moet voorzichtig zijn bij het monteren en aan de muur bevestigen om ervoor te zorgen dat je jezelf niet verwondt. Gebruik ook voldoende stevige materialen en maak gebruik van pluggen om ervoor te zorgen dat de planken niet vallen als je er voorwerpen op zet.

Zoals je hebt gezien is het mogelijk om een keuken op een mooie en originele manier te maken. Bovendien hoeven de materialen voor het inrichten van deze ruimte niet veel kosten. Er is dus geen excuus om deze ideeën niet uit te proberen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.