Planten als natuurlijk afweermiddel tegen vlooien en teken

Zowel vlooien als teken kunnen onze huisdieren lastigvallen en ongemak en schade veroorzaken. In plaats van chemicaliën te gebruiken die letsel kunnen veroorzaken en die erg duur zijn, kun je al deze planten als uiterst krachtige natuurlijke insectenwerende middelen gebruiken.
Planten als natuurlijk afweermiddel tegen vlooien en teken

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er is niets zo vervelend voor huisdieren dan vlooien en teken. Vaak, in onze gretigheid om ze te verwijderen, nemen we onze toevlucht tot chemicaliën die hun huid kunnen beschadigen en allergieën kunnen veroorzaken. Hieronder laten we zien hoe je sommige planten als afweermiddel tegen vlooien en teken voor je huisdier kunt gebruiken.

Vlooien zijn kleine insecten die over grote afstanden springen en zich voeden met bloed na het openen van de huid door te bijten.

Ze kunnen huidletsel veroorzaken, waardoor je huisdier hevig gaat krabben, wat ertoe kan leiden dat ze zichzelf pijn doen. Deze kleine beestjes kunnen ook bloedarmoede veroorzaken en parasieten naar huisdieren overbrengen.

Wat betreft teken zijn het kleine mijten die parasieten doorgeven aan warmbloedige dieren zoals:

 • honden
 • konijnen
 • schapen
 • mensen

Ze kunnen zich verstoppen op de hoofdhuid van kinderen. In dit artikel laten we je enkele planten zien die je kunt gebruiken als afweermiddel voor deze plagen.

Planten als natuurlijk afweermiddel tegen vlooien en teken

Door deze planten te kweken, kun je het aantal van deze vervelende insecten elimineren of verminderen en tegelijkertijd je tuin tot leven brengen met kleur. Je weet misschien al veel van de voordelen die de natuur ons kan bieden en nu kun je er nog meer aan toevoegen!

Munt

bakjes met munt

Munt is een plant met een verfrissend aroma. Bovendien is het één van de meest populaire methoden voor het elimineren van vlooien en teken, omdat het veilig is voor je huisdieren.

Je moet echter voorzichtig zijn, want dit is een plant die zich gemakkelijk verspreidt en je hele tuin kan overnemen. Om dit te voorkomen, zet je de planten in potten.

Knoflook

knoflook en teentjes knoflook

Het planten van knoflook in je tuin is een geweldige manier om te voorkomen dat teken je huisdieren lastig vallen. Je kunt ook wat knoflooktenen fijnmalen en dit rond de randen van de mand van je huisdier verspreiden.

Het is een geweldige natuurlijke afweermiddel voor andere plagen en natuurlijk voor teken. Wees echter voorzichtig als je katten hebt, omdat het schadelijk voor hen kan zijn.

Rozemarijn

rozemarijn en flesje rozemarijnolie

Deze plant groeit van nature in het hele Middellandse Zeegebied. Als je er goed voor zorgt, dan kun je het ook in andere klimaten prima laten groeien.

Behalve dat het een zeer effectief afweermiddel is, heeft het nog drie andere eigenschappen:

 • Het heeft een lichtblauwe bloem die zorgt voor een geweldige decoratie.
 • Het is een goede bron van aminozuren.
 • Is geweldig voor het kruiden van voedsel.

Chrysanten

chrysanten in bloei

Deze plant is geweldig voor het versieren van je tuin vanwege de prachtige, kleurrijke bloemen. Het houdt ook teken en vlooien bij je huis weg. Deze bloem bestrijdt ook luizen en kakkerlakken.

 • Plaats het aan de randen van je tuin of rondom andere planten.

Lavendel

lavendel en flesje lavendelolie

Lavendel is de de meest populaire plant om als afweermiddel te gebruiken. Het maakt deel uit van de munt-familie. Het is mooi, heeft zeer kleurrijke bloemen en een geweldige geur. Deze plant is uitermate veilig voor huisdieren.

Naast het weghouden van vlooien en teken, weert het ook motten en muggen af. Dit zijn enkele van de redenen waarom het één van de meest populaire bloemen is om in tuinen te planten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Lavendelolie maken en gebruiken op deze manieren

Kattenkruid

Dit kruid lijkt erg op munt en katten houden ervan. Het scheidt een intense mentholgeur af die katten lokt en tegelijkertijd beschermt tegen vlooien. De bladeren worden vaak gebruikt bij het maken van kattenspeeltjes.

Citroengras

Citroengras heeft veel eigenschappen:

 • Het is ontsmettend.
 • Is ook goed voor de spijsvertering.
 • Het is een natuurlijk vlooienwerend middel.
 • Het wordt vaak gebruikt in de keuken vanwege de intense geur en smaak.

Madeliefjes

close-up van madeliefje

De volledige naam is de Bellis Perennis en heeft prachtige, witte bloemen met witte bladeren en een geel hart. Door zijn schoonheid is het een zeer populaire bloem in de tuin.

Het is ook een zeer goed middel om vlooien, muggen en vliegen af te weren dat niet gevaarlijk is voor je huisdieren. Je kunt de blaadjes van deze bloem in de vacht van je dier wrijven.

Paarse salvia

Deze plant groeit op veel plaatsen in het wild, maar kan ook op patio’s en tuinen worden geplant. Plant het in je tuin en geniet van de voordelen ervan.

Salvia is een natuurlijk vlooienwerend middel dat lekker ruikt. Het is erg veilig voor huisdieren en het aroma verdrievoudigt als het regent. Zowel vlooien als teken kunnen onze huisdieren lastigvallen en ongemak en schade veroorzaken.

In plaats van chemicaliën te gebruiken die letsel kunnen veroorzaken en die erg duur zijn, kun je al deze planten als uiterst krachtige natuurlijke insectenwerende middelen gebruiken. Ze zijn ook een ideale aanvulling om de schoonheid van je tuin te verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • LNI Carlos Adrián Pizarro Ríos. Ideas Para Una Casa Ambiental. Palibrio, 2013. 
 • Jorge de las HerasConcepción FabeiroRamón Meco. Fundamentos de agricultura ecológica: realidad actual y perspectivas. Universidad de Castilla La Mancha, 2003.
 • James A. Duke. La Nueva Farmacia Natural: Alimentos curativos para prevenir y tratar más de 75 males comunes. Rodale, 2010.
 • Youssefi MR, Ebrahimpour S, Rezaei M, Ahmadpour E, Rakhshanpour A, Rahimi MT. Dermatitis caused by Ctenocephalides felis (cat flea) in human. Caspian J Intern Med. 2014;5(4):248–250.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.