Infusie van salvia voor een platte buik

Infusie van salvia voor een platte buik

Laatste update: 14 december, 2018

Salvia of salie is een plant met vele gezonde eigenschappen. Één daarvan is dat het helpt bij vermageren, zodat het een ideale component is van een afslankdieet. Lees hieronder verder over de voordelen van een infusie of thee van salvia.

Wat je moet weten over salvia

Het is een kruid van mediterraanse origine, familie van munt en het groeit als een struik. De bladeren zijn groen en ovaalvormig, de bloemen rood, roze en wit. Salvia wordt al heel lang gebruikt voor medicinale doeleinden, als ingrediënt voor verschillende drankjes. Een oude volkswijsheid zegt dat de persoon die salvia eet, er slimmer door wordt.

De salvia plant

Salvia wordt gebruikt in de gastronomie en bij schoonheidsbehandelingen. Het zit in lotions en huidcrèmes en in haarproducten omwille van de geur. Enkele eigenschappen van salvia zijn:

 • Ontstekingsremmend en het helpt bij spierpijn, reuma en artritis
 • Het werkt bloedstelpend
 • Het is een krachtige ontsmettingsmiddel, ideaal voor infecties aan de keel
 • Het helpt bij krampen in je maag of spieren
 • Het bevat veel vitaminen A en C
 • Het werkt tegen virussen en bacteriën
 • Het versterkt je immuunsysteem
 • Het helpt bij ademhalings- en verteringsproblemen
 • Het maakt je bloedsuikerspiegel makkelijker controleerbaar
 • Het werkt vochtafdrijvend (goed tegen koorts!)
 • Het kan de pijn verzachten tijdens de menstruatie
 • Het verlicht hoofd- en maagpijn
 • Het vermijdt vochtophoping
 • Het helpt wonden en zweren te genezen

Het wordt borstvoedende vrouwen, mensen met nierproblemen of neurovegetatieve instabiliteit afgeraden salvia te gebruiken. De hoge hoeveelheid thujon kan stuiptrekkingen veroorzaken. Het kan ook leiden tot ongewilde abortus, waardoor zwangere vrouwen ook beter geen salvia gebruiken.

Waarom een infusie van salvia voor een platte buik?

Dit is populaire vraag en verdient een duidelijk antwoord. Deze plant is, naast alle bovenstaande helende werkingen, ook heel goed voor mensen die in korte tijd willen afvallen. Het is weldadig voor zowel vrouwen die plaatselijk vet willen kwijtraken als mensen die een dieet aan het volgen zijn. Salvia ondersteunt actief je verteringsstelsel.

Salvia bladeren

Een infusie of thee van salvia drinken kan een ontsteking aan je maag remmen of zelfs vermijden. Salvia wordt vaak gebruikt om slechte gewoontes, zoals te veel (‘binging’) of ongezond eten (chocolade, gefrituurd eten etc.) af te leren. Op deze manier eet je niet meer ‘uit wanhoop’ en ga je dus ook minder eten.

Door salvia als een infusie te gaan gebruiken, wordt het lichaam ook gezuiverd. Salvia stimuleert de galblaas, waardoor je minder vaak geconstipeerd raakt en het helpt bij winderigheid. Het drijft opgestapelde gassen (één van de redenen dat je een opgeblazen buik hebt) en vocht (vooral in de enkels, benen en voeten) af.

Salvia divinorum, een bepaalde soort salvia, wordt vaak gebruikt om op te roken en heeft hallucinerende eigenschappen. Voor deze infusie gebruik je echte salie.

Thee met salvia

De infusie maken

Een thee van salvia maken is heel erg simpel. Doe 15 gram gedroogde of verse bladeren (en bloemen) in een liter kokend water. Je kan ook als je dit wenst je eigen salvia groeien in een bloempot, in de tuin, op het balkon in de keuken of een andere plaats met voldoende zonlicht. Je kan in een dieet- of kruidenwinkel naast salvia ook andere kruiden kopen.

Nadat je de kruiden aan het water hebt toegevoegd moet je het gedurende drie minuten laten trekken. Als je wil, kan je citroensap bijvoegen of je kan het wat zoeter maken met stevia of honing. Salvia is van nature vrij bitter, dus je zal het drankje op je eigen smaak moeten afstemmen.

Één liter zou voldoende moeten zijn voor drie tot vier dagen. Gedurende deze periode dien je echter ook veel fruit en groenten te eten. Kies zeker de soorten die je lichaam reinigen en ontgiften.

Je kan de salvia-infusie zowel koud als warm drinken. We raden het aan om de infusie ‘s ochtends op een lege maag te drinken. Op deze manier stimuleer je je verteringsstelsel, zodat het gedurende de dag alle vetten en gifstoffen beter kan verwerken.

Doe het in een grote kan met een deksel, zet deze in de koelkast en drink de thee ijskoud in de zomer. Tijdens de winter kan je wat minder salvia gebruiken en het opnieuw opwarmen om je lichaam op te warmen of het drinken tijdens je werkpauze. 

Afbeeldingen eigendom van zeevveez, Irene Grassi, Joao Medeiros, Seth Anderson en nociveglia.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brissette, C. E., Jenkins, A. L., Choleva, L., & Vuksan, V. (2013). The Effect of Salvia Hispanica L. Seeds on Weight Loss in Overweight and Obese Individuals with Type 2 Diabetes Mellitus. Canadian Journal of Diabetes. https://doi.org/10.1016/j.jcjd.2013.08.183
 • Vuksan, V., Jenkins, A. L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A. L., … Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2016.11.124

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.