Ontdek welk huisdier het beste voor je is

Het bepalen van welk huisdier het beste voor je is, zal sterk afhangen van de persoonlijke kenmerken van het individu dat er verantwoordelijk voor is.
Ontdek welk huisdier het beste voor je is

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het hebben van een huisdier kan onze algehele gezondheid verbeteren. De voordelen zijn zowel fysiek als psychologisch. Volgens de meningen van sommige experts zijn deze voordelen behoorlijk indrukwekkend. Maar hoe weet je welk huisdier het beste voor je is?

Er zijn echter enkele huisdieren die vanuit hygiënisch oogpunt beter zijn dan andere.

Sommige huisdieren kunnen zeer riskant zijn als ze niet de juiste verzorging krijgen. Dit is bijvoorbeeld wat er kan gebeuren met de groene leguaan.

Experts adviseren meestal katten en honden

Vrouw met kitten en pup in het gras
Het is niet ongebruikelijk dat katten en honden de meest populaire soort zijn onder liefhebbers van huisdieren. Beide zijn gedomesticeerd, gezond, adaptief en we hebben een uitgebreide kennis over deze dieren ontwikkeld, vooral in de dierengeneeskunde.

Beide dieren kunnen micro-organismen overbrengen die mensen beïnvloeden. Door reinheid en vaccinaties hebben we maatregelen om infecties of virussen te voorkomen.

Over gezondheid gesproken, er zijn enkele verschillen tussen deze gedomesticeerde dieren.

Katten en het kleine risico op toxoplasmose

Toxoplasmose is misschien het enige negatieve punt als we katten en honden met elkaar vergelijken.

We hebben het over een ziekte die wordt overgedragen door de parasiet toxoplasma gondii die aanzienlijke negatieve effecten kan hebben op zwangere vrouwen.

Rekenen op een efficiënt immuunsysteem is van fundamenteel belang om de gevaren van deze infectie te voorkomen.

Eerlijk gezegd is echter de meerderheid van de kattenbezitters immuun hiervoor en ontwikkelen ze antilichamen die deze ziekte bestrijden, vaak asymptomatisch.

Als we ons afvragen welk huisdier het meest heilzaam is voor onze gezondheid, dan lijkt het alsof honden het net van katten winnen.

Dit betekent niet dat katten geen uitstekend huisdier voor in huis zijn.

Gezondheidsvoordelen van een hond in huis hebben

Hond geeft man een high five
Het hebben van een hond als huisdier kan grote voordelen voor de emotionele gezondheid opleveren.

Contact met deze dieren maakt constant dopamine en serotonine vrij. Deze twee stoffen bestrijden stress en hartstoornissen.

Dat is niet de enige manier waarop een hond helpt ons hart te beschermen.

Volgens een onderzoek die werd gedaan in de Verenigde Staten hebben mensen met een hartaandoening die honden hebben een langere levensverwachting dan andere mensen.

Dit is logisch, omdat mensen met honden dagelijks een wandeling van minstens 20 minuten maken.

Dat verhoogt de fysieke activiteit en verbetert het hartritme. Bovendien hebben huisdierenliefhebbers minder kans om in een depressieve staat te vervallen.

Honden en allergieproblemen

Er zijn mensen die de huidschilfers in de vacht van dit type huisdier niet kunnen verdragen. Allergieën blijven een probleem voor de eigenaren van veel huisdieren.

Veel deskundigen wijzen erop dat kinderen met honden minder geneigd zijn om allergieën te krijgen.

De reden is dat het immuunsysteem zich aanpast aan het leven met een huisdier. Daarnaast kan de bacteriologische flora van honden bijdragen aan het versterken van onze eigen verdedigingsmechanismen.

In elk geval kunnen patiënten met allergieën rassen kiezen die geen vacht hebben. Sommige hiervan zijn onder andere de Mexicaanse naakthond, de Argentijnse pila of de Chinese gekuifde naakthond.

Een ander alternatief is een Engelse bulldog, vanwege het feit dat hij een dikke vacht heeft die vrij kort is.

Hoe je kunt bepalen welk huisdier het beste is voor je gezondheid

Meisje kroelt met kat
Weten welk huisdier het beste is voor onze gezondheid zal afhangen van de analyse van vele variabelen:
  • Ten eerste is het belangrijk om erachter te komen welke soorten het meest riskant zijn voor mensen.
  • Het tweede is om erachter te komen wat de gezondheidsvoordelen zijn van onze favoriete huisdieren.

In het verleden was men van mening dat huisdieren zoals hamsters en schildpadden goed waren voor kinderen. Tegenwoordig weten we dat beide dieren ziektekiemen en infecties dragen die net zo gevaarlijk zijn als salmonella. Enige voorzichtigheid is dus geboden.

Honden blijven ‘de beste vriend van de mens’

Honden blijven het meest praktische huisdier als we rekening houden met de gezondheid. Met hen leven brengt weinig gevaren met zich mee en hun gezelschap genereert bewezen positieve effecten in ons leven.

Toch, met dit alles, hangt het bepalen van welk huisdier het beste is af van de exacte wetenschap van de realiteit en de voorkeuren van elk persoon. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.