Hoe creëer je een ontspanningshoek thuis?

Het creëren van een ontspanningshoek in huis is ideaal om de problemen van het dagelijkse leven even te vergeten. Vandaag geven we je enkele ideeën die je kunt gebruiken om snel en met een laag budget zo'n plek te ontwerpen.
Hoe creëer je een ontspanningshoek thuis?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Voor werk, studie, financiële verantwoordelijkheden of het opvoeden van je kinderen moet je jezelf af en toe een pauze gunnen om een paar minuten aan je rust en gemoedsrust te besteden. Thuis een ontspanningshoek creëren is in die zin het beste wat je kunt doen om je problemen het hoofd te bieden.

In tegenstelling tot wat je denkt, hoef je niet veel moeite of geld te investeren om er een te ontwerpen. Vandaag zullen we het je bewijzen met enkele ideeën die je in je huis of appartement kunt toepassen.

Ideeën om thuis een ontspanningshoek te creëren en in te richten

Het komt heel vaak voor dat mensen de zorg voor hun fysieke en mentale gezondheid verwaarlozen. Sporten, een uitgebalanceerd dieet volgen en slechte gewoonten vermijden zijn slechts enkele van de dingen die bijdragen aan het tegengaan van dit probleem.

Daarnaast is het ook belangrijk om een ruimte voor inspanning te reserveren. Lezen, breien, in stilte thee drinken of een gezellig gesprek voeren met een dierbare zijn dingen die je niet mag vergeten als je je zorgen maakt over je geestelijke gezondheid.

Haal het beste uit je ruimte

Een van de eerste twijfels bij het ontwerpen van een ontspanningshoek bij je thuis is waar je deze zou kunnen plaatsen. Gelukkig hoef je niet veel vierkante meters te hebben om een plek met harmonie en gezelligheid te creëren.

Onder een trap, op zolder, het gebruiken van een hoek in de kamer of voor het raam zijn perfecte opties. Maak je geen zorgen als je maar 1 of 2 meter ruimte hebt. Dat is namelijk alles wat je nodig hebt om de transformatie te beginnen. Bedenk bijvoorbeeld dat veel zen-decoraties gemaakt worden voor plekken met weinig ruimte.

Als je wilt dat je ontspanningshoek alleen voor jou is, dan heb je alles in zijn voordeel. Je hebt dan namelijk maar een kleine ruimte nodig. Als je wilt dat anderen er ook kunnen genieten, overweeg dan om de indeling van de meubelen te vernieuwen om een paar extra meters te creëren.

Hoe creëer je een ontspanningshoek thuis

Kies hoe je wilt zitten

Je hebt de plek waar je je ontspanningsruimte gaat creëren al geselecteerd. Nu is het tijd om te kiezen waarop en hoe je wilt zitten. Er zijn verschillende opties, maar je moet altijd het volgende in gedachten houden: het moet comfortabel en veelzijdig zijn en je de rust geven die je nodig hebt als je moe bent.

Een paar van de beste alternatieven zijn schommelstoelen, poefs, slaapbanken en chaise longues. Als je voor minimalisme gaat, kun je gewoon een paar kussens op de vloer gebruiken of zelfs een hangmat installeren.

Houd er bij het kiezen rekening mee dat het object je in staat moet stellen je benen te strekken, van houding te veranderen en beweging aan te moedigen. Immers, als je erin zit, wil je er zeker van zijn dat je de opgebouwde spanning van een drukke en stressvolle dag los kunt laten.

Omring jezelf met objecten die je rust geven

Van welke dingen word jij blij? Is het een kleine boekenkast, een bepaald soort plant, een bepaalde geur? Denk hier goed over na en probeer dan 1 of 2 dingen te integreren die het verschil maken in het bereiken van harmonie en ontspanning.

Wierook, kaarsen, etherische oliën, muziek en bepaalde texturen worden gebruikt om het bovenstaande aan te vullen. Op dit punt begin je je ontspanningshoek thuis te personaliseren. Voorkom dat je de ruimte te vol maakt.

Idealiter zouden er een paar discrete objecten moeten zijn die, zelfs als ze niet in het middelpunt van de belangstelling staan, die hoek van je huis kunnen omtoveren tot een plek waar je een paar minuten of uren wilt uitrusten.

Decoreer met lichte of neutrale kleuren

Er is een nauwe relatie tussen kleuren en emotionele toestanden. Kortom, de tinten die je kiest om deze nieuwe ontspanningsruimte in te richten, zullen bepalen hoe je stemming zal zijn op de momenten dat je besluit deze te gebruiken. Voor een veilige keuze, is het beter om richting lichte of neutrale kleuren te denken.

Als je namelijk stoffen, gordijnen, kussens of dekens in hele donkere kleuren gebruikt, overbelast je de ruimte alleen maar. Onthoud dat dit een kleine plek is, dus alles moet vrij kunnen stromen. Maak je keuze op basis van je persoonlijke smaak, zolang het maar overeenkomt met het voorgestelde spectrum.

Twee van de meest succesvolle tinten zijn lichtblauw en lichtgroen. De eerste doet denken aan de zee of de lucht en straalt dus een gevoel van ruimte en reliëf uit. De tweede doet je meteen denken aan de natuur.

Plaats ook een goed kleed in je ontspanningshoek

Een van de eerste dingen die je aan het eind van een lange dag doet, is je schoenen uittrekken als je thuiskomt. Dit betekent dat je ontspanningshoek niet zonder een lekker vloerkleed kan, liefst een met een zachte en aangename structuur.

Zorg er indien mogelijk voor dat het vloerkleed dat je kiest past bij de andere kleuren en ontwerpen in de ruimte. Het moet ook groot genoeg zijn zodat je je benen kunt strekken. Maak er een gewoonte van om je schoenen uit te doen wanneer je deze speciale plek gebruikt om stress te verlichten.

Neem kunstwerk op in je ontspanningshoek

Je hoeft je ontspanningsruimte niet om te toveren tot een museum. Het is echter wel belangrijk om er een klein schilderij of beeldje in te verwerken.

Je hebt twee opties: kies er een die een gevoel van vrijheid uitstraalt of kies voor iets dat stilte uitstraalt. Dit hangt af van je persoonlijkheid.

Als suggestie, vermijd cliché-motieven, zoals een galopperend paard of het silhouet van een strand. Bedenk dat we op zoek zijn naar die onderscheidende factor die van de ruimte een unieke plek maakt om spanningsmomenten te kanaliseren.

Voeg een bijzettafel toe aan je ontspanningshoek

Voeg tot slot een bijzettafel toe, liefst een kleine tafel, zodat deze de harmonie van de andere objecten niet verstoort. Dit is een plek om boeken, kopjes thee of koffie, vers gesneden bloemen, je mobiele apparaten of zelfs de krant te plaatsen.

Een bijzettafel is een grote hulp. Je hoeft daardoor namelijk je spullen niet op de grond of bovenop jezelf te leggen. Het hoeft niet nieuw te zijn en het hoeft ook niet een heel aantrekkelijk design te hebben. In ieder geval kun je een linnen of katoenen kleedje gebruiken om de stijl te versterken of te matchen.

Tips om je ontspanningshoek thuis te harmoniseren

Nu je weet hoe je thuis een ontspanningshoek kunt creëren, is het tijd voor ons om enkele tips te onthullen die je kunt toepassen tijdens het ontwerpen ervan. Let op, ze zijn heel gemakkelijk te implementeren en zullen handig zijn om de decoratie te vereenvoudigen.

Hergebruik dingen die je al in huis hebt

Als je denkt van het inrichten van je ontspanningshoek thuis, ga je er waarschijnlijk vanuit dat je veel geld moet investeren. Dit hoeft niet het geval te zijn. Je kunt namelijk gewoon gebruiken wat je al in huis hebt om je uitgaven te minimaliseren.

We hebben allemaal wel een tafel, een stoel, een boekenplank of verschillende decoratieve items waar we geen duidelijk gebruik voor hebben. Misschien heb je ze jaren geleden allemaal opgeborgen omdat ze niet meer pasten bij de nieuwe decoratiestijl die je voor je huis koos. Dit is het perfecte moment om ze af te stoffen en een nieuwe functie te geven.

Kies altijd voor natuurlijk licht in je ontspanningshoek

Zoals je weet, biedt natuurlijke verlichting je verschillende voordelen ten opzichte van kunstmatige bronnen. We hebben het niet alleen over energiebesparing of ecologische duurzaamheid, maar ook over de relatie met visuele gezondheid, depressie, stress en ontspanning.

Wanneer je maar kunt, moet je profiteren van natuurlijk licht bij het creëren van deze comfortabele ruimte. Het is de beste manier om het in de buurt van een raam of dakraam te plaatsen. Installeer evengoed een  kunstlichtsysteem, om alles te verlichten als het avond wordt.

Gebruik de basisprincipes van feng shui

Of je nu een voorstander bent of niet van deze praktijk die zijn oorsprong vindt in China, de emotionele voordleen van feng shui zijn nauw verbonden met het doel dat je wilt bereiken met deze ontspannende ruimte.

Daarom moet je de plek niet volproppen met vele objecten, of concepten toepassen die tegen je overtuigingen ingaan. Dit filosofische systeem is in feite gebaseerd op het bereiken van harmonie met de ruimte die je bewoont.

Pas de principes toe en je zult zien hoe ze perfect bij elkaar passen om de rust te bereiken die je nodig hebt.

Planten zijn ook rustgevend

Houd de ruimte altijd netjes

Het heeft geen zin om een ontspanningshoek in huis te hebben als het altijd rommelig is. Maak het je doel om het elke keer nadat je het hebt gebruikt in perfecte staat achter te laten. Stof ook af en zorg dat het schoon en netjes is.

Op deze manier vermijd je onaangename momenten in de toekomst, vooral als je op een avond moe bent en niet kunt genieten van deze plek zoals je zou willen. Als andere gezinsleden de ruimte ook gebruiken, dan moet je deze regel voor iedereen laten gelden.

Kies voor natuurlijke texturen en objecten

Zoals we al hebben uitgelegd, geven sommige texturen en kleuren die verwijzen naar de natuur een gevoel van vrijheid, rust en minder zorgen. Dit kan je bereiken met behulp van een plant of zelfs een boomstronk als decoratief object in de hoek, maar je bereikt dit ook met wat texturen.

Niet alleen deze hoek hoeft voor ontspanning te zijn

Vergeet tot slot niet dat sommige concepten ook uit te breiden zijn naar andere delen van je huis. Het is bijvoorbeeld onpraktisch om je ontspanningshoek netjes te houden als de rest van je huis een puinhoop is!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arora, R. Importance of Interior Decoration in Home. J. Civ. Eng. Environ. Technol. 2015; 2(3): 219-220.
  • Payne, R. A. Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo. 2005.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.