5 decoratieve elementen om je huis gezelliger te maken

Als je warmte aan je interieur wilt toevoegen, dan mag je dit artikel niet missen. We zullen je over de beste decoratieve elementen vertellen om dit doel te bereiken.
5 decoratieve elementen om je huis gezelliger te maken

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wist je dat je door slechts een paar elementen aan je huisdecoratie toe te voegen je je huis gezelliger kunt maken? Ontdek in dit artikel welke decoratieve elementen je kunnen helpen om de stijl te bereiken die je voor je huis wilt.

Onthoud: je huis moet je toevluchtsoord zijn en je gasten verwelkomen. Ben je er dus klaar voor om wat ideeën te zien om je huis gezelliger te maken? Laten we beginnen.

Advies om je huis gezelliger te maken

1. Maak je huis gezelliger met kussens

Gekleurde kussens

Kussens nodigen je uit om uit te rusten. Mix en combineer verschillende kleuren of maak ze met extra stof. Kussens kunnen namelijk helpen om je huis gezelliger te maken. Het lijkt gek, maar het is zo: kussens mensen helpen om zich op hun gemak en welkom te voelen. Aarzel dus niet en voeg ze aan je interieur toe.

Je kunt kussens van verschillende afmetingen op je fauteuils leggen en zelfs een patchwork-techniek gebruiken om ze zelf te maken, door overgebleven stof of oude kleren die je thuis hebt te gebruiken.

Een ander leuk idee is om grote kussens met leuke prints te maken en deze aan één kant van je woonkamer op te stapelen. Als je veel gasten hebt, vraag ze dan om die kussens te gebruiken om op te zitten. Je kunt zelfs een Japans houden hebben en bijvoorbeeld aan de salontafel eten!

Als je kinderen hebt, dan kun je met het matras uit het ledikant of een andere matras die je niet gebruikt een leeshoek maken en er voldoende kleurrijke kussens op leggen zodat ze comfortabel zitten, terwijl ze in hun favoriete verhalen duiken.

2. Lichten

Een uiterst belangrijk decoratief element om je huis gezelliger te maken, is verlichting. Kies ook voor gordijnen die natuurlijk licht binnenlaten en volledig open kunnen. Het is daarnaast belangrijk om de verschillende verlichting en lampen in huis goed te kiezen.

Vaak letten we niet op de lichten en lampen in huis en dat is een vergissing. Verlichting is namelijk de sleutel om warmte aan een kamer toe te voegen. Als je sterke lampen koopt, zorg er dan voor dat je lampen met warm licht koopt.

Wat lampen betreft, kan een staande lamp om te lezen perfect voor naast een fauteuil zijn. Je kunt ook met de lichten spelen om specifieke gebieden zoals de boekenplank of een schilderij te verlichten.

Hoe zou je een dimbare lamp in je woonkamer vinden? Of een lavalamp of een paar kaarsen? Deze opties die weinig licht geven, zijn namelijk perfect om ‘s avonds warmte aan je huis toe te voegen.

3. Hout maakt je huis gezelliger

Woonkamer met houten meubels

Het gebruik van hout is een van de meestvoorkomende tactieken om je huis gezelliger te maken. Een houten vloer, hoog natuurlijk hout of geverfde plinten, rustieke houten meubels, enz. Alles wordt bij elkaar opgeteld om de kamer de warmte te geven die je zoekt.

Je kunt ook een beetje met de kleuren spelen. Alle bruin, oranje en geel tinten zullen een innemende stijl aan de ruimte toevoegen. Je kunt bovendien vlechtwerk gebruiken, zowel in meubels als in manden om dat gevoel te versterken.

4. Maak je huis gezelliger met tapijten

Tapijten kunnen je helpen om het doel van dit artikel te bereiken. Je kunt neutrale kleuren gebruiken, maar we raden je aan om naar warme tinten op zoek te gaan. Let vooral goed op waar je ze plaatst, bijvoorbeeld: onder de fauteuil, in een leeshoek of onder het bed zijn leuke opties. Het idee is om ontspanning uit te nodigen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Decoreren met planten om je huis te revitaliseren

5. Dekens

Dekens om je huis gezelliger te maken

Dekentjes zijn een andere goede truc bij het inrichten van een kamer. Je kunt ze bijvoorbeeld over de zijkant van een fauteuil vouwen of zelfs een beetje laten hangen. Wie zou er niet in je fauteuil met kussens en dekens achterover willen leunen?

Net als bij kussens, raden we je aan om met de kleuren, de texturen (geweven of imitatiebont) en prints te spelen. Laat je fantasie de vrije loop en geef je woonkamer een vleugje kleur door de dekens.

Heb je al wat veranderingen in gedachten om je huis nog gezelliger te maken? Combineer onze ideeën met foto’s, schilderijen en al het andere voor een warme stijl, op jouw manier!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).
  • Migoya, P. (2010). El color en el diseño de interiores. Proyecto de Interiores.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.