Hoe je woonkamer te decoreren met recycling

Wil jij weten hoe je je woonkamer kunt decoreren met gerecyclede materialen? In dit artikel zullen we enkele zeer creatieve ideeën met je delen.
Hoe je woonkamer te decoreren met recycling

Laatste update: 28 januari, 2021

De woonkamer is waarschijnlijk de ruimte die jij en je gezin het meeste gebruiken. Gelukkig kun je je eigen vleugje creativiteit toevoegen aan deze ruimte, waarin je gezin unieke momenten met elkaar beleeft. Daarom hebben we besloten om vijf ideeën te delen over hoe je woonkamer te decoreren met gerecyclede materialen.

Je hoeft geen grote bedragen te investeren om de woonkamer van je dromen te hebben. Met wat goede smaak en originaliteit, kun je namelijk materialen recyclen en tegelijkertijd je woonkamer een origineel tintje geven. Hier volgen enkele ideeën zodat je van start kunt gaan!

Vijf ideeën om je woonkamer te decoreren met gerecyclede materialen

1. Gerecyclede houten kisten

Om te beginnen, als je wat geld wilt besparen bij het kopen van een plank of een scheidingswand, kun je houten kisten gebruiken en deze zo hoog stapelen als nodig is. Zorg ervoor dat ze goed zijn geschuurd om te voorkomen dat je jezelf verwondt met splinters of door onvolkomenheden.

Met deze optie kun je de kisten ook in elke gewenste kleur schilderen. Voor je het weet heb je enkele planken of boekenkasten waar je je decoratieve objecten op kunt showen. Als je overweegt om de gerecyclede kisten te stapelen, vergeet dan niet om ze aan elkaar te schroeven voor meer veiligheid.

2. Pallets en decoratie

Hoe je woonkamer te decoreren met pallets

Pallets zijn een klassieker als het gaat om decoreren met gerecyclede materialen. Je kunt ze gebruiken om verschillende soorten meubels te maken. Duizenden mensen hebben besloten om hun huizen en bedrijven met pallets te decoreren.

Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe je in stijl kunt recyclen en tegelijkertijd comfortabele ruimtes kunt creëren. Dit betaalbare voorbeeld heeft eindeloze toepassingen en gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld een bank van pallets maken om je woonkamer te decoreren en er meer casual uit te laten zien. Je kunt ook pallets gebruiken om wandplanken of een bijzettafel voor bij je fauteuils te maken.

Vergeet tot slot ook de oneindige mogelijkheden met betrekking tot je kinderen niet. Je kunt deze materialen namelijk gebruiken om er boekenplanken, bedden of zelfs speelhuizen of kastelen voor hen van te maken.

3. Hout om je woonkamer te decoreren

Hout is een nobel materiaal dat nooit verveelt. Het heeft ook de kwaliteit om elke ruimte uniek te maken. Een perfecte manier bijvoorbeeld om karakter aan een woonkamer toe te voegen met gerecyclede materialen, is door een gerestaureerde plafondbalk opnieuw te gebruiken.

Met dit materiaal kun je ook vintage fotolijsten maken of een oude houten ladder recyclen om het bijvoorbeeld als boekenplank te gebruiken. Je kunt ook een hele muur bedekken met oude gerecyclede strippen hout.

4. Gerecyclede stoelen voor je woonkamer

Gerecyclede stoelen in je woonkamer

Als je het eetgedeelte in je woonkamer origineel en gedurfd wilt decoreren, kun je gerecyclede stoelen rond je eettafel gebruiken. Er zijn veel antiek- en tweedehandswinkels waar je een grote verscheidenheid aan stoelen kunt vinden om te recyclen en te herstellen. Het is dus een goed idee om een paar van deze winkels te bezoeken en de stoelen te kiezen die je het leukst vindt.

Een ander leuk idee om je woonkamer te decoreren met gerecyclede materialen is om allemaal verschillende stoelen te kopen, één van elke stijl. Door deze eenvoudige manier om deze ruimte aan te passen, kan elk gezinslid zijn eigen favoriete stoel hebben, ieder naar hun eigen smaak.

Dit artikel vind je ook vast leuk:
Het recyclen en restaureren van je oude meubels

5. Omlijstingen

Tot slot, in de wereld van de decoratieve kunst, hangen alle ideeën af van persoonlijke smaken en criteria. Dit betekent dat wat sommige mensen lelijk vinden, anderen misschien juist leuk vinden. Het decoreren van je woonkamer met gerecyclede lijsten kan ook de deuren openen naar je meest creatieve en fantasierijke kant.

  • Je kunt collages maken of stoffen gebruiken.
  • Een andere optie is om objecten in te lijsten die belangrijk zijn voor je gezin.
  • Je kunt ook textuurframes proberen die zijn gemaakt met bladeren of ander materiaal dat je inspireert en goed past bij de ruimte die je gaat decoreren.
  • Elke lijst met familiefoto’s en persoonlijke herinneringen kan een sentimentele manier zijn om te decoreren.

Dit zijn slechts enkele ideeën voor het decoreren van je woonkamer met gerecyclede materialen. De magie van recycling bestaat uit het kunnen hergebruiken van objecten. Daarom zal alles dat je niet meer gebruikt een persoonlijk tintje aan je woonkamer geven. Probeer deze en andere ideeën eens uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Borreguero-sanchez. (2015). Arquitectura low tech. Arquitectura Low Tech.
  • Money, A. (2007). Material culture and the living room: The appropriation and use of goods in everyday life. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540507081630
  • Turney, J. (2004). Here’s One I Made Earlier: Making and Living with Home Craft in Contemporary Britain. Journal of Design History. https://doi.org/10.1093/jdh/17.3.267

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.