Vier manieren om je houten vloer te sealen

Omdat hout een materiaal is dat de neiging heeft mat te worden als het niet goed wordt verzorgd is het belangrijk om te zoeken naar een goede methode om het te sealen en te onderhouden.
Vier manieren om je houten vloer te sealen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het sealen van je houten vloer is een van die taken waar je veel tijd aan kwijt bent. Tegenwoordig zijn er echter verschillende manieren om je vloer zonder veel problemen weer te laten glanzen. 

Als je te lang wacht met het afdichten zul je merken dat het beetje bij beetje zijn karakteristieke uitstraling en elegantie verliest. Door vuil gaat het er namelijk mat en vlekkerig uitzien.

Zonder sealer verslechtert het materiaal bovendien waardoor vocht makkelijker wordt opgenomen en de planken kunnen kromtrekken.

Wat is de beste manier om je houten vloer af te dichten? Hoewel het gebruik van was de traditionele manier is en nog steeds gebruikt wordt, zijn er ook andere interessante producten die dezelfde doelen bereiken.

In dit artikel zullen we vier effectieve manieren om dit werk te doen delen, zodat je het kunt toepassen wanneer je je houten vloeren glanzend en schoon wilt zien. Let goed op!

Wat moet je gebruiken om je houten vloer te sealen?

In de winkel zijn er verschillende producten beschikbaar om je houten vloer af te dichten. De traditionele was wordt nog steeds gebruikt bij houten plankenvloeren. Als het echter speciaal hout is dan moet je andere producten gebruiken.

Wat moet je gebruiken om je houten vloer te sealen

Als je vloer is gemaakt van onafgewerkt hout, linoleum of kurk, dan kun je vloeibare was of olie gebruiken. Het wordt niet aanbevolen om dit type was te gebruiken op vinylvloeren, vloeren die gecoat zijn met urethaan of vloeren die niet geseald zijn.

Een ander uitstekend alternatief is een op water gebaseerde siliconenlak. Je kunt dit op bijna alle vloeren gebruiken, behalve op kurk, linoleum en hout dat niet geseald is.

Paste wax kan worden gebruikt om linoleum, kurk, beton en onafgewerkt hout te laten glanzen. Het mag niet worden gebruikt op vinyl of met urethaan gecoate vloeren.

Er zijn ook enkele soorten zelfgemaakte was die je op elk soort hout kunt aanbrengen om het glanzend en als nieuw te maken. De resultaten van het recept kunnen variëren. 

Effectieve manieren om je houten vloeren te sealen

Als je al weet wat de beste was voor je vloer is dan leert het komende gedeelte hoe je het op de juiste manier aanbrengt, zodat het hout er als nieuw uit gaat zien. Ben je er klaar voor? Laten we aan de slag gaan!

1. Vloeibare was en olie

 • Reinig eerst het oppervlak van de vloer om eventueel stof en vuil te verwijderen.
 • Bevochtig vervolgens een zachte katoenen doek met de vloeibare was en verdeel deze gelijkmatig over de vloer.
 • Als het droog is polijst het daarna met een schone handdoek of een polijstmachine.
 • Wanneer je merkt dat er niets anders over is dan vernis is het droog.
Vloeibare was en olie om je houten vloer te sealen

2. Op water gebaseerde siliconenlak

 • Veeg en dweil de vloer eerst om vuil dat zich bovenop de vloer bevindt en tussen de planken ophoopt is te verwijderen.
 • Maak daarna een schone doek nat en giet er een beetje van de lak op.
 • Breng vervolgens een dunne laag aan op de houten vloer. Zorg ervoor dat je geen luchtbellen maakt.
 • Zodra het droog is polijst de vloer dan met een schone handdoek of polijstmachine.
 • Zorg er voor dat elke laag volledig is opgedroogd voordat je een nieuwe laag lak aanbrengt.

3. Paste wax

 • Veeg of stofzuig de vloer voordat je dit product aanbrengt.
 • Zodra het schoon en droog is bevochtig dan een zachte katoenen handdoek die niet pluist.
 • Breng vervolgens wat van de was aan op de vloer. Volg de instructies op het etiket.
 • Laat het daarna drogen en maak het glanzend met een schone handdoek of polijstmachine.
 • Als de vloer er troebel uitziet betekent dit dat het droog is.

4. Zelfgemaakt recept voor was met terpentijn

Als je een zelfgemaakt product wilt gebruiken vindt je hier een eenvoudig recept voor bijenwas met terpentijn. Dit zijn twee ingrediënten met een olieachtige textuur die hout schoon en glanzend maakt.

Het is een middel dat vrij is van giftige chemicaliën die je kunt gebruiken voor je houten vloeren. Maar je kunt het ook gebruiken voor meubels die er dof en onregelmatig uitzien.

Ingrediënten

 • ¼ kop geraspte bijenwas (50 gr.)
 • ½ kop terpentijn (62 ml)

Bereiding

 • Doe de geraspte bijenwas in een hittebestendige pan en smelt het au bain-marie.
 • Zodra het vloeibaar begint te worden, roer het dan door met een houten spatel. Doe vervolgens langzaam de terpentijn erbij.
 • Meng het tot je een homogeen product hebt en zet dan het vuur uit.
 • Laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar het in een pot met schroefdop.

Opmerking: als de geur van terpentijn je stoort kun je een paar druppels etherische olie toevoegen om het lekkerder te laten ruiken.

Toepassing

 • Reinig eerst het oppervlak van de houten vloer en breng de benodigde hoeveelheid was aan.
 • Veeg het met een microvezeldoek uit tot het schijnt.

Kies de meest geschikte methode om je houten vloer te sealen en zorg ervoor dat deze mooi blijft. Zoals je ziet is de manier waarop je het doet vrijwel hetzelfde. Het enige verschil is het product dat je gebruikt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.