Vier fijne feng shui-tips voor je huis

Feng shui bestaat uit het bereiken van een harmonische ruimte waarin chi-energie positief kan stromen. Kleine veranderingen in de decoratie of de oriëntatie van je meubels kunnen je welzijn positief beïnvloeden.
Vier fijne feng shui-tips voor je huis

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet jij hoe je feng shui-tips in je huis kunt toepassen? Feng shui is meer dan alleen wat veranderingen aanbrengen om de decoratie van je huis of een nieuwe oosterse trend te verbeteren.

Integendeel, het is een kunst met als hoofddoel evenwicht en harmonie in de verschillende ruimtes van een huis te bereiken. In dit artikel delen we enkele van de beste feng shui-tips om je woonkamer, keuken en slaapkamer op te fleuren. Mis het niet!

Kunst uit de oudheid

Vrouw met witte stenen

Feng shui is een oude kunst die in alles om ons heen harmonie en balans zoekt. Feng shui betekent ‘wind en water’. Het is een oude Chinese kunst die gebaseerd is op de theorie dat mensen ruimtes bewust en harmonieus moeten bezetten.

Op deze manier kan hun harmonie op mensen worden overgedragen, waardoor hun humeur en welzijn worden verbeterd. Volgens deze theorie is er een energie met de naam ‘chi’. Op hun beurt kunnen objecten en oriëntaties chi veranderen.

Het doel is om verschillende ruimtes te ordenen, zodat chi correct kan stromen en de omgeving en degenen die het bewonen met positiviteit doordrenken. Feng shui heeft daarom veel elementen of concepten. Onder hen moeten we yin en yang benadrukken, het concept van dualisme en evenwicht.

Eigenlijk zijn dit twee concepten die niet tegengesteld maar complementair zijn. Bijvoorbeeld noord en zuid, winter en zomer, man en vrouw, etc. Je kent vast wel het beeld van een cirkel met twee delen die in perfecte harmonie zijn. In feite zijn yin en yang de twee polen van chi-energie.

Feng shui-tips voor je huis

Ons doel is om je wat advies te geven van deze oude kunst om je huis te harmoniseren. Hiervoor moet je naast voorzichtig zijn met de balans tussen yin en yang ook met andere aspecten rekening houden.

1. De vijf elementen

Chi wordt door de elementen uitgedrukt: water, vuur, aarde, metaal en hout. Je moet dus elementen en objecten met deze kenmerken combineren om harmonie in je huis te bereiken:

 • Voor het wateraspect kun je bijvoorbeeld een aquarium of vissenkom in je woonkamer opnemen.
 • Je kunt daarnaast een of meerdere potten plaatsen om ook hout op te nemen.
 • Goede verlichting symboliseert de aanwezigheid van vuur in de kamer.
 • Een aantal decoratieve elementen (in zilver of goud) zullen de kamer van het nodige metaal voorzien.
 • Tot slot kun je ook de aarde opnemen door decoratieve elementen van klei te gebruiken.

Misschien ook interessant om te lezen:
7 fouten voor de inrichting van kleine kamers

2. Het belang van de hal

Kastje met slippers

De hal is een toegangspunt voor positieve of negatieve energieën. De ingang van het huis is de ingang van chi. Aangezien dit het toegangspunt is voor alles wat negatief en positief is, moet je er speciale aandacht aan besteden.

In dit opzicht moet je welkomst elementen in de hal opnemen. Het is daarom een goed idee om planten en bloemen of familiefoto’s in je hal te plaatsen.

Je dient daarnaast zachte en aangename kleuren te gebruiken die de ruimte van licht en balans voorzien. Aan de andere kant moet je je hal correct verlichten. Dit is, omdat chi op donkere en sombere plaatsen niet goed stroomt.

3. Chi in de keuken

De oosterlingen zeggen dat Chi door je huis en alle wezens en objecten erin stroomt. Om deze reden zal chi tijdens het koken ook in het voedsel en de maaltijden die je maakt stromen. Je moet daarom garanderen dat de energie in je keuken optimaal is. Houdt om dit te doen het volgende in gedachten:

 • Allereerst mogen vuur (fornuis) en water (gootsteen, vaatwasser) niet recht tegenover elkaar staan.
 • Je kunt deze tegenstelling harmoniseren door hout toe te voegen. Het is dus een goed idee om bloempotten in je keuken te plaatsen of de kleur groen erbij te betrekken.
 • Aan de andere kant mag vuur (oven, fornuis) niet het eerste zijn dat je ziet als je de deur opent.

4. Het bed in je slaapkamer

Feng shui-tips voor de slaapkamer

Met feng shui in je slaapkamer kun je beter uitrusten, omdat alles in harmonie is. Een goede nachtrust krijgen is belangrijk. Om deze reden is de locatie van het bed in een slaapkamer essentieel, omdat het de chi positief laat stromen en een goede rust mogelijk maakt. Hier zijn enkele tips:

 • Ten eerste moet je bed zo ver mogelijk van je slaapkamerdeur verwijderd zijn.
 • Het is daarnaast belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen grote lampen of ventilatoren boven het bed plaatst. Dit is, omdat deze elementen als bedreigend kunnen worden opgevat.
 • Aan de andere kant, als er spiegels in je slaapkamer staan, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je spiegelbeeld er niet op wordt weerspiegeld wanneer je in bed ligt.
 • Tot slot mag je bed niet met de slaapkamerdeur uitgelijnd zijn.

We hopen dat je met deze feng shui-tips je huis kunt harmoniseren. Vergeet echter niet dat deze oude kunst veel meer tips kan bieden om een harmonieuze omgeving te creëren waarin chi op een positieve manier stroomt. Misschien heeft deze overtuiging invloed op je humeur en daarmee op je welzijn en evenwicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jun, Cheng Jian y Adriana Fernandes-Gonçalves: Chinese feng shui compass step by step guide (págs. 46-47), 1998
 •  Craze, Richard: Practical feng shui. Londres: Anness Publishing, 1997.
 • Terah Kathryn Collins, Feng Shui, habitación por habitación, 2000

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.