Vijf onmisbare elementen voor in je hal

Veel mensen profiteren niet altijd ten volle van hun hal in huis. Ontdek in dit artikel enkele ideeën om het meeste uit je hal te halen!
Vijf onmisbare elementen voor in je hal

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

De hal is voor je gasten de perfecte kennismaking met je huis. Net zoals je elke dag je mooiste gezicht wilt laten zien en je naar de gelegenheid wilt kleden, zou je je hal ook moeten decoreren zodat deze je persoonlijkheid overbrengt en zowel praktisch als leuk is.

Heb je ooit wel eens gedacht aan de dingen die niet zouden mogen ontbreken in je hal? Heb je geanalyseerd welke elementen de eerste zijn die je gasten zullen zien? Lees verder om de elementen te ontdekken die niet mogen missen in je hal.

Hoe je hal te decoreren

Je hal moet niet alleen uitnodigend en mooi zijn, maar gasten moeten ook een glimp opvangen van de algehele inrichting van je huis. Daarnaast moet het praktisch zijn.

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, is het belangrijk dat het de functies uitvoert waarvoor het gemaakt is. Om deze reden zullen we het hieronder hebben over de dingen die je leven gemakkelijker maken en die je in je hal moet hebben. Let op!

1. Opslagruimte

Vijf onmisbare elementen voor in je hal

Wat is het eerste dat je wilt doen als je ’s avonds thuiskomt na een zware werkdag? Ja, precies, je jas en schoenen uittrekken! Daarom is het belangrijk om een kast in je hal te hebben. Op deze manier vermijd je namelijk troep en zorg je voor je kleding en schoenen.

De kast hoeft niet groot te zijn, hij moet gewoon voldoende ruimte hebben om jassen en schoenen in op te bergen. Je kunt zelfs gewoon een houten kapstok aan de muur plaatsen en eronder een schoenenrek of plastic bakje om je schoenen in op te bergen. Planken kunnen ook een uitstekende manier zijn om dingen georganiseerd te houden.

Ook is het een goed idee om een houder voor paraplu’s te plaatsen. Zo maak je op regenachtige dagen niet je hele huis nat! Hetzelfde geldt voor je sleutels. Waar laat je ze normaal? Een sleutelrek aan de muur kan de oplossing zijn.

Zoals je kunt zien, is het praktisch en noodzakelijk om een opslagruimte in je entree te hebben. Je gasten zullen je dankbaar zijn en je huis zal niet langer rommelig zijn.

Ook interessant om te lezen:
Vijf ideeën om houten meubels te recyclen

2. Een bankje om te rusten

Een bankje buiten

We raden je aan om een bankje in je hal te zetten, zodat je kunt gaan zitten en je schoenen aan of uit kunt trekken. In Spanje en Latijns-Amerikaanse landen zijn mensen niet gewend hun schoenen uit te trekken voordat ze hun huis binnengaan, maar het is een geweldig idee!

In landen als Japan, Duitsland of Zwitserland trekken mensen hun schoenen uit voordat ze hun huis of het huis van anderen binnengaan. Zo voorkom je dat vuil van de straat op je vloeren komt en vuil maakt.

Plaats bijvoorbeeld een kleine rustieke houten bank of een kleine stoel in je hal of daarbuiten. Zelfs een krukje kan helpen voorkomen dat iemand zijn evenwicht verliest bij het aan- of uitdoen van zijn schoenen.

3. Een deurmat

Een deurmat in je hal

Deurmatten zijn mooi en zeer praktisch om overtollig vocht en vuil van schoenen te verwijderen. Zo helpt een deurmat je om je huis een beetje schoner te houden.

Kies een deurmat die bij je interieur en de persoonlijkheid van je huis past. Ze zijn er namelijk in elk denkbaar ontwerp, inclusief met spreuken en ontwerpen. Jij kiest!

4. Goede verlichting

Goede verlichting is belangrijk in je huis

Zoals we hierboven al vermeldden, is de hal van je woning de eerste indruk die je gasten van je zullen hebben. Vind je ook niet dat het belangrijk is om het goed verlicht te hebben? Warm licht is aangenamer dan een donker huis.

Zorg ervoor dat je lampen goed licht geven. Is dit niet het geval, dan kun je dit probleem oplossen met een mooie staande lamp. Als je een brede gang hebt, kun je zelfs een tafel met een lamp erop plaatsen.

5. Een spiegel in je hal

Spiegels aan de muur

Spiegels passen perfect bij elk interieurontwerp en zijn functioneel omdat ze je in staat stellen om te controleren hoe je eruit ziet voordat je je huis verlaat. Je kunt een grote spiegel of een kleine spiegel plaatsen. De keuze is aan jou.

Net als bij deurmatten, zijn er veel opties voor spiegels op de markt die elke decoratie aanvullen: ovaal, rond, vierkant, ingelijst of niet ingelijst, en in elke kleur…. Misschien heb je al een idee over welk type spiegel er goed in jouw hal uit zal zien.

Nu je de vijf onmisbare elementen voor je hal kent, is het tijd om de bal aan het rollen te krijgen! Verras je gasten met een prachtig decor en maak van je hal een plek om van te dromen. Een gezellige hal zal je zeker opvrolijken na een lange, zware dag.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vaivasuata. (2013). Diferencia entre diseño interior y decoración interior.
  • Fisch, O. (1955). Decoración Interior. SIAP.
  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.