6 alledaagse dingen die je vaker moet schoonmaken

In dit artikel zullen we het over alledaagse dingen hebben die je vaker moet schoonmaken. Sommige van deze zaken zullen jou waarschijnlijk verrassen!
6 alledaagse dingen die je vaker moet schoonmaken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen gebruiken vele dingen dagelijks maar denken er nooit aan ze schoon te maken. Wanneer je deze alledaagse dingen onvoldoende reinigt, dan kan je in feite je gezondheid in gevaar brengen.

Hoe goed ben jij in schoonmaken? Misschien denk je dat het voldoende is om je huis regelmatig schoon te maken. Waarschijnlijk vergeet je echter dat ook bepaalde alledaagse dingen ook echt gereinigd moeten worden.

Ben jij iemand die denkt dat het genoeg is om de lakens vaak te verschonen, ook al was je dekens niet? Wanneer heb je de laatste keer jouw mobiele telefoon gereinigd?

Wel, in dit artikel zullen we het over die alledaagse dingen hebben die je vaker moet schoonmaken. Je zal waarschijnlijk verrast zijn wanneer je leest over welke dingen het gaat! Onthoud dat je gezondheid ervan afhangt. Ga dus aan het werk en begin met schoonmaken.

Alledaagse dingen die je vaker moet schoonmaken

1. Tandenborstels

Tandenborstels

Om je tanden gezond te houden poets je waarschijnlijk je tanden twee keer per dag. In je tandenborstel stapelen zich echter vele bacteriën en voedselresten op.

Dat betekent dus dat je tandenborstel tot de categorie van alledaagse dingen hoort die je vaker moet schoonmaken. Volg deze stappen en was je tandenborstel elke week:

 • Onder heet water was je de tandenborstel met een beetje tandpasta.
 • Gebruik een flessenborstel of een schone spons om het volledige oppervlak te reinigen. Let vooral op de hoekjes en spleetjes.
 • Daarna spoel je de tandenborstel met heet of warm water af.
 • Laat het dan drogen en gebruik het zoals je gewoonlijk doet.

Als je er de voorkeur aan geeft om je tandenborstel vaker te reinigen, dan moet je deze stappen volgen:

 • Nadat je ‘s avonds je tanden gepoetst hebt, doe je een beetje mondwater in een schone kop. Plaats je tandenborstel in de kop en zorg dat het borstelgedeelte volledig bedekt is.
 • Schud de borstel een beetje en laat het dan de hele nacht in het mondwater staan.
 • ‘s Morgens spoel je het met koud water af.
 • Poets dan je tanden zoals gewoonlijk. De volgende avond herhaal je het proces.

2. Matrassen

Ook je matras is één van die alledaagse dingen die je vaker moet schoonmaken. Je brengt er tenslotte 6 tot 8 uren per nacht op door! Veel mensen hebben nog nooit hun matras gereinigd. Ze denken dat gewoon de lakens verschonen als meer dan voldoende is.

Matrassen verzamelen echter vuil, stof, zweet en organisch resten zoals dode huidcellen en haar. Samen vormen ze een leuke plek voor huisstofmijten.

Om huisstofmijten weg te houden en jouw risico op de ontwikkeling van allergieën of huidontsteking te verlagen, moet je je matras minstens één keer per maand reinigen.

De vorm van de matras maakt het schoonmaken moeilijk. Zeep en water zullen dus niet genoeg zijn.

We raden je aan om de volgende stappen te volgen:

 • Strooi wat zuiveringszout over de matras. De hoeveelheid zal afhangen van de grootte van de matras. Je moet er echter wel voor zorgen dat je het volledige oppervlak van de matras bedekt met het zuiveringszout.
 • Daarna verstuif je er genoeg water bovenop zodat het vochtig maar niet nat is. Dit zal het zuiveringszout activeren.
 • Laat het dan gedurende 15 minuten inwerken. Daarna maak je het met een goede spons of borstel en zeep en water schoon.
 • Spoel het tenslotte af en laat het aan de lucht drogen.

3. Lakens

Lakens

In het ideale geval verschoon je twee keer per week de lakens. Doe dit minstens één keer per week. Op die manier zal jouw matras langere tijd schoner blijven. De huisstofmijten zullen het ook moeilijker hebben om zich te vermenigvuldigen.

 • Was de lakens. Vouw ze daarna op en doe ze in een plastic zak. Zo bescherm je ze tegen stof.

4. Schoenen

Jouw schoenen vormen een belangrijk onderdeel van de eerste indruk die je maakt. Dat is dan ook de reden dat we ze op onze lijst van alledaagse dingen plaatsen die je vaker moet schoonmaken.

 • Om de binnenkant te reinigen kan je een zacht, droog doek gebruiken met een speciale zeep. Dit zal de bacteriën doden en het zweet verwijderen dat nare geuren veroorzaakt.
 • Verstuif daarna een ontgeurend product in je schoenen en laat het drogen.
 • Om de buitenkant schoon te maken moet je eerst het stof, het vuil, enzovoort wegnemen. Als je niet weet welke producten je moet gebruiken, vraag het dan aan iemand in de winkel. Je kan het ook aan de schoenmaker vragen. Op die manier kan je een product vinden om regelmatig te gebruiken.

Hier vind je nog meer nuttige informatie:
Leer hoe je je schoenen schoon kunt maken

5. Haarborstels

Haarborstels

Elke dag gebruik je wellicht je haarborstel. Dit is dan ook één van die alledaagse dingen die je nu en dan moet schoonmaken. Als je de haarborstel reinigt, dan zal je vermijden dat dode huidcellen zich opstapelen. Als gevolg daarvan zal je ook gezonder haar hebben.

Ingrediënten

 • 4 koppen water (800 ml)
 • 4 eetlepels shampoo (60 ml)

Richtlijnen

 • Gebruik een bakje die groot genoeg is om jouw haarborstel in te plaatsen. Hierin meng je het water met de shampoo.
 • Zorg dat de borstel volledig ondergedompeld is. Laat het dan een volledige nacht in het bakje staan.
 • ‘s Morgens boen je de haarborstel met een afwaskwast. Spoel het daarna goed af onder de kraan.

6. Mobiele telefoons

Mensen hebben dag en nacht hun telefoon bij zich, zelfs in de badkamer. Uiteraard zijn deze mobiele telefoons dus de perfecte plekken voor bacteriën en virussen. Om een infectie te voorkomen moet je jouw telefoon dagelijks met een microvezeldoek en enkele druppels raamreiniger schoonmaken. Je kan ook een product gebruiken dat speciaal hiervoor ontworpen is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.