Vijf ideeën om houten meubels te recyclen

In dit artikel geven je een aantal ideeën om houten meubels die je thuis hebt staan te recyclen en er iets nieuws van te maken. Je kunt van je oude meubels echte pareltjes maken.
Vijf ideeën om houten meubels te recyclen

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Houten meubels kunnen vele jaren meegaan, maar ze kunnen ook uit de mode raken. Het kopen van nieuwe meubels kan echter erg duur zijn. Daarom kan het zijn dat je houten meubels wilt recyclen.

Voordat je iets nieuws koopt, geven we je enkele tips om de meubels die je al heeft te repareren en te restaureren. Daarnaast zullen we uitleggen hoe je er echte pareltjes van kunt maken.

Houten meubelen recyclen

Recycling is niet alleen goed voor je portemonnee. Je kunt ook je creativiteit en verbeelding gebruiken en bovendien is het ook goed voor het milieu. Hieronder geven we je enkele ideeën om je te inspireren bij het ombouwen van je oude houten meubels tot een heel nieuw product. Wil je het uitproberen?

1. Een houten kratje

Een houten kratje gebruiken als boekenkastje

Een eenvoudige manier om houten kistjes te recyclen, is om er een mooie rustieke kastjes van te maken. Je kunt ze in de woonkamer gebruiken als bijzettafel. Dit is zonder twijfel een fantastische, goedkope en decoratieve optie!

 • Daarnaast kun je het verven of lakken in een kleur die past bij je kamer.
 • Vervolgens kun je het gebruiken om tijdschriften of dekens op te bergen.
 • Als je wilt, kun je er zelfs wieltjes aan bevestigen.

2. Planken van een houten ladder

Heb je thuis een oude houten ladder staan? Zo ja, gooi hem dan niet weg! Je zou het kunnen gebruiken als een uitstekend decoratief meubelstuk. Bovendien kun je het decoreren zoals je zelf leuk vindt.

 • Je hoeft alleen maar de ladder open te zetten, de plekken te herstellen als dat nodig is en de poten te voorzien van wat rubbertjes om de ladder veiliger te maken.
 • Breng vervolgens houten planken aan tussen de treden. Je kunt de planken het beste aan het frame vastschroeven, zodat alles steviger en veiliger is.

3. Een boekenkast van kistjes

Dit is nog een manier om oude kistjes te gebruiken. Misschien heb je die nog liggen of kun je ze op de markt vinden. Je kunt ze gebruiken om een boekenkast te bouwen. Daarvoor hoef je alleen maar de volgende stappen te volgen:

 • Schilder of beits de kistjes in de kleur die je wilt, zodat ze goed in de kamer passen.
 • Schroef vervolgens verschillende kisten aan elkaar en zorg ervoor dat de structuur stevig is.

Zoals je kunt zien, is dit een zeer eenvoudige manier om een boekenkast te bouwen. Na het volgen van deze stappen, kun je je boeken en andere spulletjes erin zetten.

4. Maak een bureau van je houten meubels

Een bureau van een babybedje

Kinderen groeien erg snel. Als je een klein bed hebt die je niet meer gaat gebruiken, gooi hem dan niet weg. Je kunt er makkelijk een bureau van maken. Het enige wat je hoeft te doen is een houten of glazen oppervlak aanbrengen als tafelblad om al je spullen te ondersteunen.

Vervolgens kun je de hele wieg versieren en beschilderen om het een speciaal tintje te geven. Je moet wel de poten van de wieg vastzetten, zodat hij niet verschuift en de tafel veel veiliger is.

5. Een bijzettafeltje van pallets

Pallets zijn stukken hout die dienen om goederen te vervoeren. Als je ze thuis hebt, gooi ze dan niet weg. Er zijn talloze dingen die je kunt maken met pallets, van tafels tot banken en alles wat daartussen zit! Je kunt er gemakkelijk een bijzettafel van maken.

Over het algemeen kiezen veel mensen ervoor om ze hun natuurlijke kleur te laten behouden. Anderen kiezen er weer voor om ze te lakken. Er zijn echter veel verschillende mogelijkheden om wat kleur toe te voegen. Kies wat je zelf het leukst vindt en geniet van je nieuwe, eenvoudige, originele palletmeubels.

Tips om houten meubels te recyclen

Tot slot laten we je enkele basisstappen zien om houten meubels te recyclen zodat je ze opnieuw kunt gebruiken. Blijf lezen om de beste technieken te ontdekken om ze er professioneel uit te laten zien.

 • Kies een goede verf. Je moet hiervoor een goede kwaliteit verf kopen. Dit is essentieel voor een goede afwerking. Het is het beste om te kiezen voor latex- of acrylverf.
 • Schuur de meubels. Om een betere afwerking te krijgen, moet je de houten meubels eerst schuren. Dan zullen de meubels er veel beter uitzien. Kies schuurpapier met een middelgrote korrel om het eventuele vernis en splinters van het hout te verwijderen.
 • Bereid de meubels voor. Veeg het houten meubelstuk schoon met een doek. Als er sprake van schade is (zoals een gat), probeer het dan te repareren of te camoufleren.
 • Seal het hout. Dit is een sterk materiaal dat voorkomt dat de meubels verslijten. Als je ze schildert, zal het gebruik van een sealer de uiteindelijke afwerking spectaculair maken.

Als je wat geld wilt besparen, aarzel dan niet om gebruik te maken van alles wat je tot je beschikking hebt om je huis te decoreren en planken of functionele meubels te maken. Vaak heb je alles wat je nodig hebt al om je heen. Ben je er klaar voor om je creativiteit op de proef te stellen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.