Hoe kies je de beste school voor je kind?

18 februari 2020
Je moet rekening houden met meerdere factoren wanneer je de beste school voor je kind kiest. Elke school is een andere wereld en je moet beslissen in welke wereld jouw kind zal gaan leren.

Onze baby’s groeien op en we moeten belangrijke beslissingen gaan nemen. Een van de eerste die we moeten maken, is welke school het beste voor het kind is. Je kind zal er het grootste deel van zijn tijd doorbrengen, de leerkrachten zullen het onderwijs vormgeven en klasgenoten zullen de sociale omgeving beïnvloeden.

Dit is geen makkelijke beslissing. De schooltijd zal voor een groot gedeelte de toekomst van het kind bepalen. Er zijn zoveel opties en factoren om rekening mee te houden, zoals:

  • de kosten
  • gezinswaarden
  • wat je hoopt dat je kind zal leren

Daarom moet je de tijd nemen om onderzoek te doen en de beste school voor je kind te kiezen. Hier zijn enkele tips voor wat je in gedachten moet houden.

Een openbare school of een privéschool?

Kinderen in de klas

Deze keuze is zeer belangrijk en beperkt zich niet alleen tot de financiële mogelijkheden. Hoewel het belangrijk is om te berekenen of je je de kosten van een privéschool kunt veroorloven of dat je kiest voor een openbare school, spelen ook andere factoren een rol in deze beslissing.

Lees ook:
7 fouten die ouders maken op de eerste schooldag

Toelatingseisen

Veel privéscholen hebben een beperkt aantal plekken. Inschrijving is daarom moeilijker. Als je al besloten hebt dat je kind naar een privéschool gaat, moet je ervoor zorgen dat het papierwerk op tijd klaar is.

Openbare scholen moeten elk kind toelaten dat zich aanmeldt. In sommige landen en steden zijn er echter wel bestemmingsplannen, zodat de scholen alleen kinderen toelaten die in de buurt wonen.

Als dat het geval is, moet je uitzoeken of de scholen in je buurt aan je verwachtingen voldoen. Zo niet, dan kun je overwegen om te verhuizen, maar houd rekening met wat er nog meer nodig is.

Schoolprogramma

Een kind met een stapel boeken

De vakken die worden gegeven, de examenonderwerpen, en de schoolvakanties zijn altijd hetzelfde in het hele land, hoewel vakantieperiodes verschillen per gebied van Nederland (noord, midden en zuid).

Bij privéscholen kunnen er andere vakken worden gegeven en andere boeken worden gebruikt. Kijk goed naar het onderwijs binnen de school voordat je beslist welke school het beste is voor je kind.

De opleiding van de leraren

Leerkrachten moeten slagen voor de examens van hun lerarenopleiding om les mogen kunnen geven. Sommige privéscholen gebruiken hetzelfde soort procedure om hun docenten toe te laten.

Andere zoeken echter naar deskundigen op bepaalde gebieden. Dat betekent echter niet dat ze beter of slechter zijn. Het beste is om het te vragen, en zelfs om de leraren te ontmoeten als dat mogelijk is.

Sociale omgeving

Openbare scholen zijn over het algemeen diverser, omdat ze leerlingen toelaten zonder selectieproces. Privéscholen kunnen selectiever en minder inclusief zijn, omdat sommige naast de economische vereisten ook beperkingen hebben op het gebied van geslacht of religie.

Houd er rekening mee dat je kind meer tijd zal doorbrengen met zijn klasgenoten dan met jou, en ze zullen een grote invloed hebben op zijn leven.

Lees dit ook eens:
Schoolcijfers: een gids voor ouders

Religieuze of seculieren scholen

Een kind met een groot boek voor zich

Als je hebt besloten om je kind naar een privéschool te sturen, moet je ook de beste school kiezen op basis van je persoonlijke waarden en de soorten activiteiten die voor je kind beschikbaar zijn.

Als religie belangrijk voor je is, moet je weten dat religieuze scholen de heilige teksten, rituelen en andere bijzondere waarden van je religie aan je kind zullen doorgeven.

Seculiere scholen, zowel openbaar als privé, zijn uitsluitend gebaseerd op onderwijs. Ze kunnen echter ook buitenschoolse activiteiten aanbieden, waaronder enkele religieuze activiteiten.

Gespecialiseerde scholen

Vaak bieden scholen ook specialisaties aan. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat het hun enige focus is, het zou moeten betekenen dat ze meer nadruk leggen op een bepaald gebied.

Sommige scholen geven les in andere talen, zoals Spaans of zelfs Chinees. Er zijn ook scholen die gespecialiseerd zijn in kunst, wetenschap en weer andere met geavanceerde sportprogramma’s. Daarnaast zijn er nog vele andere soorten onderwijs.

Als je denkt dat je kind talent heeft op een bepaald gebied, kun je overwegen om op een jonge leeftijd al een school te kiezen die zich het beste op zijn vaardigheden richt.

Wat doe je voordat je de beste school voor je kind kiest?

Kind aan de hand van ouder op weg naar de beste school

Rekening houdend met bovenstaande factoren raden wij aan om zoveel mogelijk verschillende scholen te onderzoeken. Dit zijn enkele van de dingen die je kunt doen om meer kennis op te doen, zodat je een beter geïnformeerde beslissing kunt nemen:

  • Controleer de classificaties en ranglijst van de scholen. Bijna alle landen houden een soort ranglijst van scholen bij. Zoek op het web naar de classificaties van de scholen om te weten te komen hoe de verschillende scholen in de lijsten staan.
  • Bekijk internetfora en blogs. Reacties van andere ouders die al kinderen hebben die naar een school gaan die je interesseert, kunnen je helpen. Het is nog beter als je de ouders persoonlijk kent. Je kunt ze vragen stellen, maar neem hun mening niet klakkeloos over, want iedereen heeft andere ervaringen.
  • Bezoek de scholen. Vraag om een afspraak met de directeur of de decaan. Stel vragen als je je zorgen maakt en vraag om een rondleiding. Sommige scholen laten de ouders zelfs bepaalde lessen bijwonen, zodat ze kunnen zien hoe het eraan toe gaat. Vraag of dat mogelijk is en probeer het uit.
  • Let op de richtlijnen. De meeste scholen organiseren open dagen om uit te leggen hoe ze werken, wat hun kenmerken zijn en hoe ze les geven. Hier kun je zowel leraren als leerlingen ontmoeten. Ga erheen, maak aantekeningen en stel vragen.

Bezoek de school samen met je kind. De mening van je kind telt namelijk het zwaarst. Breng hem of haar naar de school en kijk hoe hij zich voelt. Hij kan een beetje geïntimideerd zijn, het is tenslotte een nieuwe ervaring, maar de indrukken en reacties van je kind zullen je helpen. Hij kan je ook helpen bij het kiezen van de beste school.

Conclusie

Het belangrijkste is om enkele maanden voor het begin van de inschrijvingsperiode al met het selectieproces te beginnen. Het kiezen van de beste school is een taak die tijd en een goede analyse vergt.

Als je deze taak tot de laatste minuut laat liggen, heb je minder opties en moet je misschien genoegen nemen met een school die niet tot je eerste drie keuzes behoort.