Tips om je baby aan te moedigen om te gaan kruipen

Waarom moet je een baby aanmoedigen om te gaan kruipen? Leren ze dit niet alleen? Baby's leren inderdaad zelf hoe ze moeten kruipen. Ze hebben echter nog steeds jouw steun nodig om hun angst te verliezen en ervoor te gaan. Hier zijn enkele trucs die je kunt proberen.
Tips om je baby aan te moedigen om te gaan kruipen
Marcela Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Caffulli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je wilt je baby waarschijnlijk graag aanmoedigen om te gaan kruipen. De eerste levensjaren van een baby zitten tenslotte vol met dit soort spannende en magische momenten. Hun vooruitgang en lichamelijke ontwikkeling vervuld hun ouders met trots. Het is een bron van vreugde.

Baby’s beginnen gemiddeld tussen 7 en 9 maanden te kruipen. Dit gebeurt wanneer de baby er klaar voor is. Ze hebben eigenlijk niemand nodig om hen te leren hoe ze dat moeten doen. Ouders kunnen echter helpen bij het stimuleren van de bewegingen die de baby zal leiden tot hun eerste kruipbewegingen.

Kruipen is de eerste grote prestatie in de psychomotorische ontwikkeling van een baby en biedt grote voordelen. Het is de eerste stap naar de onafhankelijkheid van elk mens: de eerste keer dat een baby van de ene plek naar de andere kan verplaatsen. Het is dus het moment waarop ze beginnen de hele wereld te ontdekken.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zo kan je je baby helpen om beter te slapen

Verschillende manieren om te kruipen

Verschillende manieren om te kruipen

Niet alle baby’s leren in hetzelfde tempo en op hetzelfde moment om te kruipen. Hoewel sommige baby’s onhandiger zijn dan andere, betekent dit niet dat een baby minder intelligent is. Er zijn vier verschillende manieren om te kruipen:

  • Er is een manier van kruipen die het meest lijkt op een vorm van tijgeren. Hier tilt de baby haar lichaam niet op, maar beweegt met haar armen naar voren, als een tijgerende soldaat.
  • Er is ook een andere manier, die veel lijkt op de vorige. Hierbij heft de baby echter haar romp volledig op. Ze legt haar handen op de grond en stoot alleen met haar armen naar voren terwijl ze haar benen uitgestrekt houdt.
  • Daarnaast is het gebruik van zowel armen als knieën de meest voorkomende manier om te kruipen. In dit geval ligt de baby niet op haar buik maar op haar handen en knieën.
  • Ten slotte heffen sommige baby’s hun romp volledig op en leunen op hun handen en voeten.

Hoe je je baby aanmoedigt om te gaan kruipen

Hoe je je baby aanmoedigt om te gaan kruipen

1. Leg ze op hun buik

Baby’s zitten meestal op billen en liggen op hun rug als ze slapen. Wanneer je een baby op zijn buik legt, moedig je haar aan om de spieren te gebruiken waarmee ze kan bewegen en kruipen.

Daarom zal het neerleggen van je baby met haar borst naar beneden wanneer ze wakker is een andere reeks bewegingen stimuleren. Denk hierbij aan bewegingen zoals het optillen van haar hoofd.

  • In het begin kunnen ze zich ongemakkelijk voelen. Als dat zo is, laat ze dan niet te in die positie liggen.
  • Blijf het echter proberen totdat ze eraan beginnen te wennen. Er is veel speelgoed dat je kunt gebruiken om je baby af te leiden.
  • Je kunt ook zelf op je rug gaan liggen en de baby bovenop je leggen, met het gezicht naar beneden. Je kunt dan oogcontact maken en de armpjes en beentjes bewegen met je handen.

2. Leg speelgoed voor de baby neer om naar toe te kruipen

Als de baby zich prettig voelt bij het liggen op zijn buik, leg dan een interessant object voor haar neer, maar net buiten haar bereik. Dit zal haar aanmoedigen om te gaan kruipen.

In het begin lijken ze misschien gefrustreerd, maar breng het speelgoed niet dichterbij. Je zult zien hoe je baby een manier vindt om te gaan kruipen en het voorwerp te bereiken.

3. Moedig je baby aan om te kruipen door met hem op handen en voeten te spelen

Baby’s leren door observatie. Als ze jou zien kruipen, weten ze dat het mogelijk is. Dit betekent natuurlijk niet dat ze meteen kunnen kruipen zodra ze je het zien doen. Het zal ze echter helpen te zien dat het kan. Het geeft hen daarnaast aanwijzingen over hoe ze moeten kruipen.

4. Moedig je baby aan om met hangend speelgoed te spelen

Speelgoed dat boven de baby hangt als ze op haar rug ligt, helpt haar om haar armspieren en buikspieren te versterken. Baby’s houden van kleuren en beweging. Dit is waarom dit soort speelgoed geweldig voor je baby is. Terwijl ze proberen het speelgoed te bereiken, trainen ze dezelfde spieren die ze daarna leren gebruiken om te kruipen.

Ook interessant om te lezen:
Hoe help je je baby te leren zitten?

5. Help ze om te schommelen

  • Rol een handdoek of een laken op en leg de baby op haar borst met de handdoek tussen haar buik en borst.
  • Til vervolgens de handdoek op zodat de baby haar billen mee omhoog neemt.
  • Ze zullen instinctief hun handen op de grond laten rusten. Wanneer ze dat doen, beweeg je de handdoek naar voren en naar achteren. Zo kun je de baby laten wennen aan beweging.
  • Je kunt deze oefening ook doen door de baby op te tillen met je handen op haar heupen.
spelen met je baby

Wat gebeurt er als je baby niet gaat kruipen?

De meeste baby’s kruipen voordat ze leren lopen of opstaan ​​met ondersteuning. De meeste baby’s gaan ook direct van zelfstandig zitten naar opstaan met steun. Dit is volkomen normaal.

Als je merkt dat je baby moeite heeft met kruipen, neem dan in elk geval contact op met je kinderarts om erachter te komen of de vooruitgang van haar motorische vaardigheden normaal is. Hij kan je ook meer tips geven om je baby aan te moedigen om te gaan kruipen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bell MA, Fox NA. Individual differences in object permanence performance at 8 months: locomotor experience and brain electrical activity. Dev Psychobiol. 1997 Dec;31(4):287-97.
  • Cazorla-González J, García-Retortillo S, Gacto-Sánchez M, Muñoz-Castro G, Serrano-Ferrer J, Román-Viñas B, López-Bermejo A, Font-Lladó R, Prats-Puig A. Effects of Crawling before Walking: Network Interactions and Longitudinal Associations in 7-Year-Old Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 May 3;19(9):5561.
  • McEwan MH, Dihoff RE, Brosvic GM. Early infant crawling experience is reflected in later motor skill development. Percept Mot Skills. 1991 Feb;72(1):75-9.
  • Xiong QL, Wu XY, Liu Y, Zhang CX, Hou WS. Measurement and Analysis of Human Infant Crawling for Rehabilitation: A Narrative Review. Front Neurol. 2021 Oct 11;12:731374.
  • Yamamoto S, Yonghi L, Matsumura U, Tsurusaki T. Diversity and regularity in infant crawling with typical development. J Phys Ther Sci. 2020;32(8):483-488.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.