Intelligentie is volgens de wetenschap overgeërfd van de moeder

Er is veel gezegd over wat een persoon intelligent maakt. De waarheid is dat de wetenschap aangetoond heeft dat intelligentie nauw verbonden is met de genen van de moeder.
Intelligentie is volgens de wetenschap overgeërfd van de moeder
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dit is geen mythe. Kinderen erven hun intelligentie inderdaad van hun moeder. De wetenschap heeft dit bevestigd. We hebben vroeger allemaal gehoord dat intelligentie geërfd is van de vader. Maar onlangs heeft men bewezen dat je jouw moeder moet bedanken voor je intelligentie. Want volgens de wetenschap is intelligentie overgeërfd van de moeder.

De cognitieve vermogens bevinden zich op het X-chromosoom. De X-chromosomen van de moeder verschaffen meer informatie voor de ontwikkeling van de hersenenstructuren die te maken hebben met denken.

Hoe zijn deskundigen tot de conclusie gekomen dat de intelligentie van kinderen overgeërfd van de moeder is?

Onderzoekers hebben muizen bestudeerd. Ze kwamen tot de vaststelling dat er ‘geconditioneerde genen’ bestaan die zich op een verschillende manier gedragen. Dit was afhankelijk van het feit of ze afkomstig waren van de moeder of van de vader. De wetenschappers gaven de muizen dosissen genen van de moeder en van de vader.

De hypothese was duidelijk: als de genen essentieel waren voor de ontwikkeling van het embryo, dan was het logisch om te denken dat deze genen zowel de werking van de organen als van de hersenen zouden beïnvloeden. De muizen werden in twee groepen verdeeld: een groep met een extra dosis van de genen van de moeder en muizen met een extra dosis van de genen van de vader.

Muizen met grote hoofden

Intelligentie overgeërfd van de moeder via het X-chromosoom

De muizen met extra dosissen van de genen van de moeder ontwikkelden grotere hersenen maar hadden een klein lichaam. De muizen met extra dosissen van de genen van de vader hadden een klein hoofd en een overontwikkeld lichaam. De wetenschappers begonnen toen te bepalen welke genen van de moeder en welke van de vader kwamen.

Uiteindelijk ontdekten ze dat bepaalde zones van de hersenen meer cellen van moederszijde hadden. Andere gebieden hadden meer cellen van de kant van de vader. Maar de wetenschappers kwamen ook tot de ontdekking dat de cellen met meer genen van vaderszijde zich in het hersengebied opstapelden dat betrokken is bij kracht, sterkte en seks.

De cellen met de genen van moederszijde hoopten zich op in het gebied van de hersenen dat de taal, het denken, het geheugen en de intelligentie bestuurt.

Recent onderzoek

In zijn boek Het verband tussen intelligentie en geslacht stelt de Amerikaanse wetenschapper Robert Lehrke dat een deel van de cognitieve component van een menselijk wezen rechtstreeks verbonden is met het X-chromosoom. Hij heeft ook bewezen dat vrouwen twee keer meer kans hebben om cognitieve kenmerken te erven. Dat komt omdat ze twee X-chromosomen hebben.

Lehrke verklaart dat alle vrouwen een ‘niet intelligent’ en een ‘zeer intelligent’ X-chromosoom hebben. Maar er kunnen vrouwen zijn met twee ‘uitermate intelligente’ X-chromosomen. Dit is het geval bij de vrouw met het hoogste IQ ter wereld, Marilyn vos Savant.

Bij mannen speelt het Y-chromosoom geen rol in de kennis. Dit betekent dus dat een Y-chromosoom samen met een ‘niet intelligent’ X-chromosoom een persoon met een mentale achterstand kan ontwikkelen. Het IQ ontwikkelt zich daarentegen samen met een ‘zeer slim’ X-chromosoom.

Welk percentage van de intelligentie is overgeërfd?

Welk deel van de intelligentie is overgeërfd van de moeder?

Je leest dit artikel omdat je wilt weten of de intelligentie is overgeërfd van de moeder. Want onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer 45 % tot 55% van de intelligentie erfelijk is. Dat betekent dat een groot deel van de intelligentie zich ontwikkelt als de geschikte persoonlijke en familiale omstandigheden aanwezig zijn.

Andere factoren die de intelligentie beïnvloeden

1. Waarden

Doorzettingsvermogen, inspanning, discipline, inzet en interesse in leren zijn factoren die de intelligentie van een kind na verloop van tijd beïnvloeden.

2. Autonomie

Autonomie bij baby's en kinderen

De onafhankelijkheid van een kind is cruciaal. Want het helpt om de cognitieve processen vlot te laten verlopen. Het kind moet de dingen die hij wil leren omschrijven en bepalen, zonder gedwongen te worden om onder druk beslissingen te nemen.

3. Vertrouwen

Een kind dat vertrouwen in zijn vaardigheden heeft, kan elk probleem dat in zijn leven optreedt oplossen. Het kind zal dus in elke situatie analytische vaardigheden ontwikkelen.

4. De emotionele band

De emotionele band tussen moeder en dochter

Kinderen die meer gehecht zijn aan hun ouders, hebben de neiging om in hun leven gemakkelijker frustraties te overwinnen. Over dit onderwerp zijn er onderzoeken die ook de moeder en de moederliefde een grotere rol toebedelen.

Nog enkele laatste overdenkingen

Intelligentie is echter ingewikkeld. Het moet gestimuleerd worden om bevredigende resultaten te behalen. Ouders moeten dus bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling van het kind.

Uitdagingen moedigen de cognitieve ontwikkeling van het kind aan. Een goede stimulatie zal dus ook hun verlangen om uit te blinken bevorderen. Nu weet je dat intelligentie is overgeërfd van de moeder. Het doen van intellectuele oefeningen met je kind, zal bij jullie beiden de vaardigheden kunnen verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Deary IJ. Intelligence. Curr Biol. 2013 Aug 19;23(16):R673-6.
  • Deary IJ, Johnson W, Houlihan LM. Genetic foundations of human intelligence. Hum Genet. 2009 Jul;126(1):215-32. doi: 10.1007/s00439-009-0655-4. Epub 2009 Mar 18. Review. PubMed: 19294424.
  • Fernández, J. J. (2009). Herencia genética y rendimiento educativo: nuevos avances en la bibliografía empírica internacional. Panorama Social, 10, 129-139. https://www.funcas.es/wp-content/uploads/Migracion/Articulos/FUNCAS_PS/010art10.pdf
  • Plomin R, Deary IJ. Genetics and intelligence differences: five special findings. Mol Psychiatry. 2015 Feb;20(1):98-108. doi: 10.1038/mp.2014.105. Epub 2014 Sep 16. Review. PubMed: 25224258. Free full-text available from PubMed Central: PMC4270739.
  • Rodríguez, G. M. (2006). Tipo de vínculo madre/hijo y desarrollo intelectual sensoriomotriz en niños de 6 a 15 meses de edad. Interdisciplinaria, 23(2), 175-201. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-70272006000200003&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Scott Barry Kaufman (October 17, 2013). “The Heritability of Intelligence: Not What You Think”. Scientific American. Retrieved 20 October 2013.
  • Sauce B, Matzel LD,The paradox of intelligenceHeritability and malleability coexist in hidden gene-environment interplay.”, Psychol Bull. 2018 Jan;144(1):26-47.
  • Videla, R. (2015). Aspectos bio-psico-sociales de la teoría Triárquica de Sternberg que influyen en el desarrollo de la Inteligencia. Un camino hacia la inteligencia, 1-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.