Intelligentie is dingen negeren die er niet toe doen

Soms is het buitengewoon moeilijk om de pijn die iemand met wie we erg hecht waren heeft veroorzaakt, te negeren. Toch is het voor onze eigen bestwil belangrijk om het los te leren laten.
Intelligentie is dingen negeren die er niet toe doen

Laatste update: 25 februari, 2019

Winston Churchill zei ooit eens dat niemand zijn lot zal bereiken als hij de hele dag stenen loopt te gooien naar de honden die naar hem blaffen. Soms getuigt het van intelligentie om de dingen die je niet kunt veranderen te negeren. Intelligentie betekent ook dat je dingen die het gewoon niet waard zijn aan de kant kunt zetten.

Maar hoe weten wanneer iets het waard is en wanneer niet? Dit is kennis waar we allemaal waarden aan zouden moeten hechten. Elke situatie is namelijk uniek en persoonlijk.

Wat houdt jouw persoonlijke groei tegen?

Voor sommige mensen zijn kritiek en negatieve mensen het probleem. Terwijl anderen juist moeite kunnen hebben om hun persoonlijke angsten en beperkende overtuigingen los te laten.

In dit artikel nodig we je uit om te reflecteren op dit belangrijke onderwerp aangaande persoonlijke groei.

Intelligentie

Weten wanneer we dingen die ons ervan weerhouden verder te gaan moeten confronteren en wanneer we ze los moeten laten.

De kunst om intelligent te negeren

Intelligent negeren is een vorm van kunst, een subtiele wijze en volwassen daad. Hetgeen werkelijk belangrijk is, zouden we echter nooit moeten negeren:

  • De mensen die van ons houden en onze persoonlijk groei stimuleren.
  • Bepaalde aspecten van onszelf, zoals onze talenten die ons dichter bij het bewerkstelligen van onze dromen en doelen brengen.
  • De behoeften van degenen die onder onze verantwoordelijkheid vallen.

Laten we nu eens kijken naar een paar strategieën die je kunnen helpen om enkele van de componenten die de kunst van het negeren opmaken in de praktijk te brengen.

Vlinder

Onze grootste fout is het ‘uitstellen’ van geluk

In een intrigerend artikel dat gepubliceerd werd in Psychology Today ging het over de stelling dat veel mensen kansen aan zich voorbij laten gaan, omdat ze denken dat het niet het juiste moment is.

Waarom zijn we er zo vaak van overtuigd dat ‘nu niet het juiste moment is’?

  • Het commentaar en kritiek van anderen. Bijvoorbeeld: je bent niet gelukkig in je huwelijk, maar je ouders blijven alsmaar tegen je zeggen dat je het nog even aan moet kijken’.
  • Ergens in meegaan omdat we bang zijn om anderen teleur te stellen en zelfs geloven dat dingen vanzelf zullen veranderen en dat geluk van de ene op de andere dag zal verschijnen als we gewoon nog even volhouden.

Geluk zou nooit moeten worden uitgesteld.

Als je hart en je gedachten je vertellen dat iets niet goed is, dan is het tijd om al het andere dat jou vertelt dat het wel goed is te negeren. Dit vereist moed.

Negeer kritiek en kwetsende opmerkingen

In eerste instantie lijkt het misschien vrij makkelijk om kritiek en kwetsende opmerkingen te negeren. Terwijl het in werkelijkheid vrij veel moeite vereist, omdat het direct invloed heeft op ons zelfvertrouwen.

  • De negatieve opmerkingen die het meeste invloed op ons hebben, zijn de opmerkingen die afkomstig zijn van de mensen om wie we geven.
  • ‘Hoe kan ik de dingen die mijn familielid, echtgenoot of beste vriend heeft gezegd nu negeren?’ Om heel duidelijk te zijn: de mensen die van jou houden, steunen jouw geluk en respecteren jou.
  • Iedereen die werkelijk om jou geeft, zou nooit barrières creëren om jouw persoonlijke groei tegen te houden, jouw zelfvertrouwen beschadigen of jou kleineren met subtiele sarcastische opmerkingen of woorden die geladen zijn met minachting.

In dit soort situaties is het negatieve gedrag van anderen negeren het meest intelligente wat je kunt doen.

Loslaten

Het vereist moed om je bewust te worden van overtuigingen die jou beperken

In sommige gevallen bestaat onze grootste vijand alleen in ons hoofd: sommige beperkende houdingen of overtuigingen die we al van kleins af aan met ons meedragen of die we hebben overgenomen van andere mensen zorgen ervoor dat we dingen geloven als ik weet niet hoe’ of ‘ik kan het niet’.

  • Soms kan een gebrek aan zelfvertrouwen ervoor zorgen dat we niet genoeg moed hebben om mensen, situaties en dingen die ons eerder kwaad doen dan geluk brengen, te negeren.
  • Ook persoonlijke onzekerheid is een reden die ons vaak in een dilemma plaatst. Misschien durf je bijvoorbeeld nooit een uitnodiging af te slaan voor een evenement waar je eigenlijk echt niet heen wilt, omdat je de angst om slecht over te komen niet kunt negeren.

Dit zijn slechts een paar kleine voorbeelden die, wanneer ze zich opstapelen, een centraal thema in ons leven kunnen worden, waardoor we onderworpen worden aan hetgeen anderen te zeggen hebben over onze verlangens. Dit is natuurlijk helemaal niet goed.

Persoonlijke moed

Leren om de dingen die er niet toe doen te negeren, doet ook blijk van persoonlijke moed. Het gaat uit van de overtuiging dat we om gelukkig te zijn de gok moeten wagen en gewoon ‘NEE’ moeten zeggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.