Geef ik mijn kind te veel cadeautjes?
Als ouders geven we ons kind allemaal wel eens een nieuw stuk speelgoed, als vervanging voor tijd die we met hem hadden kunnen doorbrengen. Doe je dit echter te vaak, dan kan dat ertoe leiden dat hij verwend gedrag gaat vertonen. Lees verder hoe je kunt voorkomen dat je kind te veel cadeautjes krijgt en wat de gevolgen zijn als je hem of haar teveel verwend.
Cadeaus versus tijd en aandacht
Natuurlijk is de liefde die je voor je kind voelt immens. Door die onvoorwaardelijke liefde kun je echter ook gaan denken dat je kind alle speelgoed van de wereld verdient. Toch zijn uiteindelijk tijd en aandacht het beste geschenk dat je je kind kunt geven.
Als je het erg druk hebt en daardoor niet veel tijd hebt om met je kind door te brengen, dan is de kans groter dat je hem of haar wat gaat verwennen. Een verwend kind is vaak eenvoudig te herkennen, omdat die in elke winkel zal vragen om een nieuw speeltje. Hoe zit het eigenlijk bij jou? Verwen jij je kinderen?
Er zijn altijd verwende kinderen geweest, maar sinds de 21e eeuw komt verwend gedrag steeds vaker voor. Onze levens zijn drukker geworden. Als jij ook een hectisch leven leidt, dan is het belangrijk om je tijd goed in te delen en tijd vrij te maken voor je kind.
Dat is de allerbeste manier om te voorkomen dat je je kind gaat verwennen en ervoor te zorgen dat hij goed opgroeit.
Wat betekent ‘verwend’ precies?
Het woord ‘verwend’ refereert aan het almaar toegeven aan de wensen van een kind. Het kan worden omschreven als het te vaak geven van cadeaus of speelgoed.
Verwende kinderen realiseren zich al vroeg dat ze alles kunnen hebben wat ze willen. Bovendien weten ze heel goed hoe ze hun ouders kunnen manipuleren, zodat die ze uiteindelijk geven wat ze graag willen hebben. Verwende kinderen zijn meestal makkelijk te herkennen, omdat ze altijd aan het zeuren zijn.
Verwend gedrag kan daarnaast ook een teken zijn dat de ouders te weinig ‘quality time’ met hun kinderen doorbrengen. Geloof het of niet, maar de meeste kinderen willen uiteindelijk toch echt liever tijd doorbrengen met hun ouders, dan een nieuw stuk speelgoed.
Herken jij je jezelf en je kind in wat we hierboven hebben beschreven? Maak je geen zorgen! Je kunt verwend gedrag namelijk makkelijk ombuigen, door standaarden en doelen op te stellen voor het krijgen van een cadeau. Bijvoorbeeld: je kind krijgt pas een stuk speelgoed wanneer het goede cijfers heeft gehaald op school.
Hoe weet ik of mijn kind verwend is?
Een veelvoorkomend teken van een verwend kind is dat het constant vraagt om cadeautjes en speelgoed. Er zijn echter ook andere tekenen:
- Een lage tolerantiegrens.
- Snel gefrustreerd.
- Weinig fantasie.
- Materialisme.
- Wispelturigheid
- Kieskeurigheid.
- Overmatig gericht op consumeren.
- Egoïsme.
Kinderen worden natuurlijk ook beïnvloed door hun vrienden en klasgenootjes. Als een klasgenootje of vriendje een nieuw stuk speelgoed krijgt, dan wil je kind dat vast ook.
Hoe ga je met zo’n situatie om? Realiseer je eerst dat elk gezin anders is, en stel daarnaast samen met je gezin regels op met betrekking tot het geven van cadeaus.
Wat zijn de gevolgen als je kind te veel speelgoed heeft?
Als je je kind te veel cadeautjes geeft, dan heeft dat zowel gevolgen voor je kind als voor de mensen in zijn of haar omgeving. Een aantal voorbeelden:
- Onnodige financiële uitgaven.
- Het kind kan geïsoleerd raken van de ouders.
- Moeite met zelfexpressie, op zowel lange als op korte termijn.
- Mogelijke ontwikkeling van persoonlijkheidscomplexen.
- Het kind gaat intolerant of gefrustreerd gedrag vertonen.
- Weinig of geen gevoel voor de waarde van mensen en dingen.
Wat kunnen ouders doen om te voorkomen dat hun kind verwend wordt?
Geef je kind tijd en aandacht
Onze taak als ouders is om ervoor te zorgen dat onze kinderen kunnen leren en opgroeien in een gezonde omgeving. Het is daarom belangrijk dat je elke dag wat tijd doorbrengt met je kind.
Onderneem samen verschillende activiteiten of speel spelletjes. Hierdoor zal je kind zich gaan realiseren dat quality time met andere mensen het beste geschenk is dat er bestaat. Een ander goed idee is om je kind te verrassen met uitjes naar zijn of haar favoriete restaurant of pretpark.
Leer je kind de waarde van een cadeau
De beste manier om ervoor te zorgen dat je kind elk cadeau leert waarderen, is door hem het begrip bij te brengen van hoe je een cadeau hebt kunnen kopen.
Leer je kind dat je moet werken om in staat te kunnen zijn om cadeautjes te kopen, en hoeveel elk stuk speelgoed kost. Op die manier zal hij met andere ogen naar materiële spullen gaan kijken. Bovendien wordt hij hierdoor aangemoedigd om zelf ook te gaan werken als hij ouder is, en helpt het hem op zijn weg naar volwassenheid.
Leer je kind de regel van vier
Een andere nuttige tip voor als je de neiging hebt je kind te veel cadeautjes te geven, is om voortaan alleen cadeaus te kopen die binnen de volgende vier categorieën vallen:
- Iets dat je kind kan aantrekken of bij zich kan dragen.
- Een boek.
- Iets dat hij heel graag wil.
- Iets dat hij nodig heeft.
Voorbeelden van cadeaus die binnen deze categorieën vallen, zijn: een scooter die hij kan gebruiken als vervoermiddel, een nieuw boek van zijn favoriete schrijver, viltstiften voor een tekening of een project, of iets waar je kind al maanden om vraagt.
Dit helpt daarnaast ook nog eens te voorkomen dat het speelgoed zich in je huis gaat opstapelen, en dat je kind er al na een paar weken niet meer mee speelt.
Leer je kind te spelen zonder speelgoed
Het beste geschenk voor je kind is gezelschap! Als je elke dag een uurtje met je kind speelt, dan helpt dat al bij het voorkomen dat je kind verwend gedrag gaat vertonen. Bovendien verbeter je daardoor meteen de relatie met je gezin.
Als je het echt heel druk hebt, vraag je kind dan om naast je te komen zitten. Hij of zij kan dan wat lezen, zingen, of schilderen. Bij deze activiteiten heb je geen speelgoed nodig. Wil je dat het stil is, dan zijn lezen en schilderen de beste opties.
Onthoud dat liefde het beste geschenk is
Zoals van Gogh al zei: ‘Wat met liefde wordt gedaan, wordt goed gedaan.’ Zelfs al heb je veel werk te doen, zorg dat je altijd tijd vrijmaakt om naar je kind te luisteren en met hem te praten en te spelen.
Dit is meteen een goede manier voor jullie beiden om te ontspannen en vertrouwen te krijgen dat je alles tegen de ander kunt zeggen.
Conclusie
Door meer tijd met elkaar door te brengen, kun je voorkomen dat je je kind te veel cadeautjes geeft en dat hij verwend gedrag gaat vertonen.
Doe samen spelletjes thuis, of ga naar de film of het park. Zelfs al verzand je in je werk, blijf dagelijks tijd vrijmaken voor je kind!
Hopelijk heeft dit artikel geholpen om te reflecteren op jouw eigen situatie. Begin met meer waarde te hechten aan de tijd die je doorbrengt met degenen van wie je houdt, in plaats van aan materiële dingen. Geef je kind het goede voorbeeld, zodat hij dit gedrag uiteindelijk van je gaat overnemen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Miller, M. (2015). The Gift of Enough: Raising Grateful Kids in a Culture of Excess. WestBow Press.
-
Killian, G. A. (2016). Successful Parenting: The Greatest Gift to Give Your Child. AuthorHouse.
-
Blanco, P. J., & SHEELY‐MOORE, A. I. (2012). Gift giving and receiving in child‐centered play therapy: An ethical response. The Journal of Humanistic Counseling, 51(1), 66-77.