Wat als je kind ongehoorzaam is?

Maak je je zorgen over het gedrag van je kind? Als je kind negeert wat je zegt, wordt het misschien tijd om in actie te komen om het probleem op te lossen. Ongehoorzaamheid kun je corrigeren door goede communicatie en strategieën. Voedt je kind op en creëer een goede relatie met elkaar.
Wat als je kind ongehoorzaam is?

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat je kunt doen als je kind ongehoorzaam is, kun je hier lezen. Ongehoorzame kinderen kunnen hun ouders veel zorgen geven. De kindertijd is een van de gelukkigste en meest uitdagende periode voor elke ouder.

Er zijn veel verschillende fasen, uitdagingen en veranderingen die kind en ouder samen doormaken. Ondertussen moet ervoor gezorgd worden dat respect, vertrouwen en communicatie tussen ouder en kind behouden blijven.

In het geval van ongehoorzame kinderen kan die uitdaging wat groter zijn. De houding van deze kinderen is lastiger te handhaven en vereist veel geduld. Ook moeten de ouders bereid zijn dit gedrag effectief te corrigeren.

Wanneer vind je dat je kind ongehoorzaam is?

Om vast te stellen of een kind ongehoorzaam is, moet je hun gedrag observeren. Als ze je bijvoorbeeld negeren, gaan ze naar alle waarschijnlijkheid door een fase waarin ze verkennen hoe ver ze moeten gaan om te krijgen wat ze willen.

Dit zorgt ervoor dat ze beslissingen nemen waarin ze juist het tegenovergestelde doen van wat jij wilt. Dit gebeurt vaak met het kind dat opgroeit in een meer autoritaire omgeving.

Het kan zijn dat het kind niet de hele tijd bevelen op wil volgen. Dus komt hij of zij in opstand tegen zijn ouders of iemand anders die zegt wat hij of zij moet doen.

Niet luisteren

Dit kan ouders al snel irriteren. Zo leert het het kind een verband te leggen tussen ongehoorzaamheid en kinderlijke rebellie om hun zin te krijgen, en ook hoe hij gehoord kan worden.

Opstandige kinderen hebben vaak niet een algehele houding die makkelijk als zodanig te herkennen is, wat het moeilijk maakt om goed met het ongewenste gedrag om te gaan. Hier zijn echter een paar dingen om op te letten, die we hieronder bespreken.

Regels overtreden

Als kinderen regels negeren is dat een duidelijk symptoom van ongehoorzaamheid. In dit geval probeert het kind het kleine beetje macht dat hij of zij heeft uit oefenen door de regels te overtreden die eigenlijk zouden moeten worden opgevolgd.

Deze ongehoorzaamheid kan door meerder factoren veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld door:

 • Conflicten tussen ouders
 • Slaapstoornissen
 • Echtscheiding
 • Sociale problemen
 • Hyperactiviteit
 • Enzovoorts

Het is echter belangrijk om te bekijken bij wie het kind ongehoorzaam is. Dat is vaak al een indicatie waarom hij of zij ongehoorzaam is en dit kan dus helpen bij het behandelen van het probleem.

Dit artikel is ook interessant:
Vijf fouten die strenge ouders vaak maken

Geen huiswerk of taken doen

Het is ook mogelijk dat je als ouder overdreven vriendelijk of te toegeeflijk bent. Misschien wil je dat je kind je meer ziet als een vriend, met de hoop dat er een sterkere vertrouwensband tussen jullie zal ontstaan.

Dit heeft vaak een tegenovergestelde effect en kan er toe bijdragen dat je het respect van je kind verliest. Dan kan het gebeuren dat hij of zij zijn taken niet meer doet.

Geen huiswerk maken

Je kind zou jou als een autoriteit moeten beschouwen, die hij of zij moet respecteren, zolang jij voor hem of haar zorgt. Al is jullie relatie nog zo goed, jij moet er toch voor zorgen dan ze hun huiswerk en hun taken in huis doen.

Je kind liegt tegen je

Liegen is een veel voorkomend probleem bij kinderen. Je moet het echter wel vroeg aanpakken, omdat het van kleine leugentjes om bestwil naar grote leugens kan gaan en dan later voor problemen kan zorgen.

Het is belangrijk dat je er met je kind over praat, aangezien ze op deze leeftijd hun persoonlijkheidskenmerken ontwikkelen. Vaak behouden ze deze karaktertrekken die ze in hun jeugd ontwikkelen en dan kunnen er in de toekomst problemen door ontstaan.

Wat kun je doen als je kind ongehoorzaam is?

Het bepalen van de meest voorkomende misdragingen van een ongehoorzaam kind is uiterst belangrijk, zodat je op tijd en correct kan corrigeren. We hebben enige adviezen die kunnen helpen bij het corrigeren van ongehoorzaamheid.

Sport of artistieke activiteiten

Kinderen hebben vaak veel adrenaline en spanning in hun lichaam vanwege de eentonigheid of het altijd maar moeten opvolgen van regels. Hun manier om daarmee om te gaan kan onder andere ongehoorzaamheid zijn.

Dus kan het helpen om ze in te schrijven voor een sport of een artistieke activiteit die ze leuk vinden. Zo zullen ze niet alleen alle opgebouwde stress kwijt raken, maar ook andere gewoontes en discipline aanleren.

Neem privileges weg als je kind ongehoorzaam is

Privileges afnemen als je kind ongehoorzaam is

Door bepaalde privileges weg te nemen als ze ongehoorzaam zijn, kun je hun ongepaste gedrag corrigeren. Het wegnemen van de dingen die hij of zij leuk vindt, of wat hem of haar vermaakt, kan effectief zijn bij het verbeteren van gedrag.

We raden je wel aan om nooit te straffen zonder een verklaring. Praat met je kind en zorg dat hij of zij begrijpt dat elk gedrag consequenties heeft.

Vertel hoe je je voelt over de ongehoorzaamheid

Een standje geven gaat niet over straffen van je kind of voorkomen dat hij of zij iets doet wat hij of zij leuk vindt. Het laat je kind zien dat hun houding maakt dat jij je zo voelt. Het gaat erom dat je kind gaat begrijpen dat ongehoorzaamheid van invloed is in elke fase van zijn of haar leven.

Het is ook belangrijk om onderscheid te maken tussen gehoorzaamheid en onderwerping. Leer hem of haar dat het volgen van regels belangrijk is om goede persoonlijke, familiaire en sociale relaties te onderhouden.

Door het ongehoorzame kind te laten weten dat zijn of haar gedrag je raakt, zal dat bijdragen aan het creëren van een sterkere familieband. Het kind zal begrijpen dat zijn of haar houding een dierbare beïnvloedt, en zal zijn of haar gedrag veranderen door een instinctief gevoel voor bescherming.

Conclusie

Er zijn meer ongehoorzame kinderen dan je misschien denkt, dus maak je niet te veel zorgen. Het is daarnaast niet zo moeilijk om dit probleem op te lossen. De adviezen helpen om de ongehoorzaamheid, of welk probleem dat zich voordoet, het hoofd te bieden.

Natuurlijk gaat dit steeds beter doordat je je kind elke dag beter leert kennen door met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Als ouder moet je in deze situatie rustig blijven en geen impulsieve acties ondernemen.

Hoewel we weten dat de ongehoorzaamheid van een kind frustrerend kan zijn, is het toch het beste om dit soort problemen aan te pakken door een goede communicatie en met een gerichte strategie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García, Cristina Larroy, et alEl niño desobediente: estrategias para su control. Anaya-Spain, 1997.
 • Nuñez Mederos, Carmen Susana, Pérez Cernuda, Caridad, & Castro Peraza, Marta. (2017). Consecuencias del divorcio-separación en niños de edad escolar y actitudes asumidas por los padres. Revista Cubana de Medicina General Integral33(3), 296-309. Recuperado en 06 de diciembre de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252017000300003&lng=es&tlng=pt.
 • Palacios Gonzales, Daisy Irina (2020). Modificación de conducta en un niño de 5 años con problemas de desobediencia. Universidad Nacional Federico Villarreal.
 • Ramos-Paúl, Rocío, and Luis Torres CardonaNiños desobedientes, padres desesperados. Punto de Lectura, 2013.
 • Urra, JavierEl pequeño dictador. Grupo Ilhsa SA, 2012.
 • Vandell, D., Simpkins, S. y Liu, Y. (2020). Desde el cuidado y la educación tempranos hasta las conductas problemáticas de los adultos: un camino de prevención a través de actividades organizadas después de la escuela. Desarrollo y psicopatología, 1-12. doi: 10.1017 / S0954579420001376

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.