Manieren waarop je je kinderen kunt leren sparen

Je kinderen leren sparen is een van de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens de opvoeding. Zo zorg je ervoor dat je kinderen opgroeien tot verantwoordelijke volwassenen.
Manieren waarop je je kinderen kunt leren sparen

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om je kinderen te leren sparen. Je leert je kinderen zo ook hoe ze zuinig omgaan met geld. Daarnaast promoot je verantwoordelijkheid en de vaardigheid om vanaf een jonge leeftijd goede financiële administratie bij te houden. In dit artikel geven we je een aantal manieren waarop je je kinderen kunt leren sparen.

Sparen is al eeuwen erg belangrijk. Al sinds de oudheid spaarden Chinese en Egyptische mensen een deel van hun geoogste producten om voedseltekorten in te toekomst te kunnen voorkomen. Later begonnen de Italianen ook materialen te sparen.

Het is belangrijk om te sparen om zo een deel van je geld te behouden. Onafhankelijk van je leeftijd, is sparen altijd de beste manier om je vermogen te beschermen.

Sparen is iets wat kinderen vooral aangeleerd moet worden door hun ouders. Helaas zijn er een hoop ouders die het belang van deze goede financiële gewoonte niet goed inzien. Aan deze belangrijke les wordt dan vaak ook veel minder aandacht besteed. In dit artikel kijken we naar een aantal manieren waarop je je kinderen kunt leren sparen.

Waarom moet je je kinderen leren sparen?

waarom moet je je kinderen leren sparen

Er zijn veel redenen waarom je je kinderen moet leren sparen. Als ouder moet je begrijpen dat het jouw verantwoordelijkheid is om goede gewoontes te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat jouw kinderen productieve leden van de samenleving worden. Onthoud dat jouw ouders jou ook veel gewoontes aan hebben geleerd.

Manieren waarop je je kinderen kunt leren sparen

1. Laat het belang van sparen zien

Als een ouder is het zeer belangrijk om je kinderen te leren dat het belangrijk is om niet altijd geld uit te geven. Daarom moet je ze leren hoe ze kunnen sparen en op een slimme manier geld uit kunnen geven. Leg dit op een eenvoudige manier aan ze uit, op een manier die goed bij hun leeftijd past.

Vertel ze hoe belangrijk het is om te sparen en laat ze zien wat ze kunnen bereiken als ze geld aan de kant leggen. Dit zal ervoor zorgen dat jouw kind tijdens de opvoeding een goed begrip krijgt van wat bezuinigen precies is. In het geval van een economische crisis is dit erg belangrijk.

Sparen en verstandig omgaan met geld is nodig om verspilling te voorkomen. Laat dit goed aan je kinderen zien. In de toekomst zullen ze je hier zeer dankbaar voor zijn.

  • Je kunt ze bijvoorbeeld zakgeld geven en kleine klusjes in het huishouden laten verrichten in ruil voor wat extra geld.
  • Geef ze ook een spaarpot. Als je kinderen al wat ouder zijn, kun je ze leren hoe ze een bankrekening openen en beheren. Je kunt ook voorstellen om dit voor ze te doen totdat ze oud genoeg zijn om dit samen te doen.

2. Stimuleer verantwoordelijkheid

Als je je kinderen leert sparen, moedig je tegelijkertijd hun verantwoordelijkheidsgevoel aan. Je kinderen zullen zich zo meer bewust zijn van de waarde van hun eigendommen. Je doet immers erg je best om je kinderen te geven wat ze nodig hebben.

Als je je kind een verantwoordelijkheidsgevoel aanleert door ze te leren om niet altijd geld uit te geven, zullen ze ook leren hoe ze deze waarde in andere contexten toepassen. Verantwoordelijkheid is immers een erg belangrijke kwaliteit om te hebben in het leven. 

Daarom zal alles wat je doet om je kinderen sterker te maken ervoor zorgen dat ze een waardevolle bijdrage aan de maatschappij zullen leveren.

3. Laat ze zien hoe ze goed met geld om kunnen gaan

Geld sparen

Over het algemeen hoeven kinderen geen grote uitgaven te doen. Het is echter wel belangrijk dat ze goed omgaan met het geld dat je ze geeft. Het is daarom dus belangrijk om ze te leren over nodige en onnodige uitgaven.

Goed geldbeheer is dus ongetwijfeld een van de beste dingen die je je kinderen kunt leren. Dit kan je doen door ze te begeleiden:

  • Motiveer ze eerst om goed met hun eigen spullen om te gaan.
  • Laat ze dan zien dat het even belangrijk is om goed met de spullen van een ander om te gaan.
  • Leer ze tenslotte dat het belangrijk is om alleen geld uit te geven aan de dingen die ze echt nodig hebben. 

4. Laat ze de waarde van geld zien

We weten allemaal dat geld waarde heeft. Het is ook belangrijk dat je kind dit leert. Laat ze daarom zien dat geld alleen een middel is, maar dat ze wel goed moeten leren hoe ze hiermee omgaan. Daarnaast is het belangrijk om ze te leren dat ze beter geen overbodige uitgaven kunnen maken. Leer ze ook dat impulsaankopen slechts een marketingtruc zijn.

  • We adviseren je om de hoeveelheid geld die je aan je kinderen geeft te beperken. 
  • Laat ze zien hoe moeilijk het is om geld te verdienen en dat je niet over een geldboom beschikt.

Zo worden jouw kinderen zich bewust van de waarde van geld en ga je het zogenaamde  ‘verwende kind-syndroom’ tegen.

Wat er kan gebeuren als je je kinderen niet leert sparen?

Als je je kinderen niet leert hoe ze kunnen sparen, kan dit eindeloze consequenties hebben. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Als je je kinderen roekeloze uitgaven laat maken, leert dit ze dat ze geld kunnen verspillen. Dit kan problemen veroorzaken wanneer je kinderen ouder worden. 
  • Als je kinderen geen spaarrekening hebben, zal dit ze als volwassenen in een zeer moeilijke situatie plaatsen. Jouw kind heeft zo bijvoorbeeld geen financieel vangnet.
  • Je levert een bijdragen aan de gevreesde consumentencultuur. Je kinderen groeien zo op tot onverantwoordelijke en slechte boekhouders. Ze zullen het uitgeven van geld als iets normaals gaan zien.

Conclusie

Geld is een van de belangrijkste middelen in deze wereld. Jij en je kinderen zijn ook niet immuun voor de invloeden van marketeers en adverteerders. Als je niet uitkijkt, is het dan ook zeker mogelijk dat jij of je kinderen een koopverslaving oplopen. 

Als ouder is het daarom zeer belangrijk om een goed voorbeeld te geven en onnodige uitgaven te vermijden. Kinderen zijn immers de weerspiegeling van hun ouders. Dit betekent ook dat ze het gedrag van hun ouders imiteren.

Laat ze dus zien hoe jij met geld omgaat en geef het goede voorbeeld. Zo geef je ze kennis die ze nodig hebben om te begrijpen hoe ze met dit belangrijke middel om moeten gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.