14 tips om verspilling te voorkomen

Er zijn manieren om voedselverspilling te voorkomen. Bijvoorbeeld in plaats van het laatste restje Nutella weg te gooien, kun je er ook warme melk aan toevoegen om heerlijke warme chocolademelk te maken.
14 tips om verspilling te voorkomen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verspilling van voedsel is een enorm probleem over de hele wereld, niet alleen omdat het gaat om bijna een derde van al het voedsel dat per jaar wordt geproduceerd. Het wordt nog erger als je erover nadenkt dat er miljoenen mensen omkomen van de honger.

In recente jaren zijn er verschillende organisaties in actie gekomen om manieren aan de man te brengen om voedselverspilling te voorkomen.

Ze hebben ook strategieën proberen te promoten die kunnen helpen bij het voorkomen van de verspilling van gewassen tijdens de eerste fase van de voedselproductie.

De grootste uitdaging is het verminderen van het aantal producten dat wordt verspild en het verhogen van het aantal producten dat terechtkomt bij degenen die het nodig hebben. Dat is waarom het belangrijk is voor iedereen om middelen aan te nemen die thuis kunnen helpen.

In het artikel van vandaag willen we 14 geweldige manieren delen hoe je kunt zorgen dat voedsel langer houdbaar blijft, zelfs als het erop lijkt dat het snel zal bederven.

1. Vermijd verspilling: houd eieren langer vers

Eieren

Voordat je eieren in de koelkast zet, kun je een beetje olijfolie erover wrijven om ze drie tot vier weken vers te houden.

2. Red een zoute soep

Aardappelen

Als je te veel zout in je soep hebt gedaan, maak je dan geen zorgen. Schil een aardappel, doe hem in de pan en wacht ongeveer totdat minuten totdat hij al het zout heeft geabsorbeerd.

3. Het laatste beetje mayonaise gebruiken

Een leeg pot mayonaise

Om alle mayonaise in de pot te gebruiken, kun je een paar eetlepels azijn of citroensap toevoegen om een dressing te maken voor de salade.

4. Houd bessen vers

Een bakje bosbessen

Bessen vergaan snel als je ze niet meteen opeet. Om dit te voorkomen kun je ze afspoelen in een kom met water en appelazijn. Als ze niet meteen opeet, bewaar ze dan in een luchtdichte doos en zet ze in de vriezer.

5. Het bewaren van knoflook en uien

Doe uien in een zak

Papieren zakken met gaatjes zijn het beste om de smaak en versheid van uien en knoflook te bewaren.

6. Het vers houden van een avocado

Een avocado vers houden

Soms wil je alleen één helft van de avocado opeten, maar je weet dat dan de andere helft snel bruin zal worden. Om verspilling te voorkomen kun je hem in een doos bewaren met daarin ook een groot stuk ui.

7. Alle Nutella gebruiken

Nutella met melk

Nutella is heerlijk. Het is zonde als er een gedeelte achterblijft in de pot. In plaats van het weg te gooien, kun je wat warme melk in de pot doen, roeren met een lepel… en je hebt een heerlijke drank.

8. Selderij bewaren

Selderij bewaren

Bewaar selderij in aluminiumfolie om hem wekenlang goed te houden. Doe ze natuurlijk wel altijd in de groentelade.

9. Verleng het leven van een banaan

Bananen

Als je een beetje plastic om het uiteinde van een banaan wikkelt, zal hij drie of vier dagen langer goed blijven.

10. Hergebruik melk

Hergebruik melk

Zelfs als je melk al over de uiterste houdbaarheidsdatum is, kun je hem gebruiken om karnemelk, hüttenkäse of andere producten mee te maken.

11. Het bewaren van kruiden

Het invriezen van kruiden

Verse kruiden bederven snel, maar je kunt ze zes maanden lang bewaren met deze simpele truc.

Doe ze in een ijsblokjesvorm en vul de vakjes met olijfolie. Doe ze in de vriezer. Je kunt deze blokjes gebruiken in ontelbare recepten.

Wil je meer weten? Lees: De vele voordelen van rijstmelk

12. Het bewaren van aardappels en appels

Bewaar je appels samen met aardappels om ze vers te houden.

13. Haal alles uit de mango

Als jij vaak een groot deel van de mango verspilt als je hem schilt met een mes, probeer dan om de mango in stukken te snijden en de pulp te verwijderen met een glas. Je kunt dit ook doen met kiwi’s, avocado’s en vergelijkbare vruchten.

14. Hergebruik gemalen koffie

Gemalen koffie hergebruiken

Gemalen koffie bevat essentiële voedingsstoffen die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld als kunstmest gebruiken voor planten die zure aarde nodig hebben. Het is ook heel goed voor de huid, dus je kunt het ook gebruiken om een peeling te maken.

Hoe onbelangrijk deze tips en trucs ook lijken, het zijn allemaal simpele manieren om verspilling te voorkomen. Het beste is om ze toch altijd toe te passen, want het bespaart ook geld. Begin er vandaag nog mee! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.