Leer je kind het belang van verantwoordelijkheid

4 januari 2020
Een van de grootste missies die een ouder kan hebben is om hun kinderen het belang van verantwoordelijkheid te leren, zodat ze hun doelen in het leven kunnen bereiken met inzet, toewijding en een geweten.

Kleine kinderen zouden moeten leren om al vroeg de verantwoordelijkheid nemen voor dingen. Ouders hebben de plicht om het belang van verantwoordelijkheid aan hun kinderen te leren.

De rest van het gezin speelt ook een belangrijke rol bij het leren van deze waarde, te beginnen met het voorbeeld dat ouders, tantes en ooms kunnen stellen. Vergeet niet dat je kind zal leren van wat het ziet en dit zal imiteren.

Verantwoordelijkheid wordt gedefinieerd als het nakomen van verplichtingen of het nemen van beslissingen. Het vervullen van hun verantwoordelijkheden, of dit niet doen, is een beslissing die elke persoon actief moet nemen.

Hoe herken je een verantwoordelijk persoon?

Het is belangrijk om te weten dat verantwoordelijke personen hun taken met toewijding, ernst en inzet uitvoeren. Ze weten dat de dingen van het begin tot het einde goed moeten worden gedaan. Door je kind te leren een verantwoordelijk persoon te zijn, zal het zich leren gedragen op een manier waarop anderen het kind kunnen vertrouwen.

Een wereldbol gemaakt van klei

Het belang van verantwoordelijkheid betekent dat kinderen serieus na moeten denken over de gevolgen voordat ze een beslissing nemen. Ze zullen nadenken over de gevolgen die hun leven of dat van iemand anders kunnen beïnvloeden. Ze zullen ook in staat zijn om de fouten die ze maken te herkennen en bereid zijn om deze te herstellen.

Hoe leer je je kind het belang van verantwoordelijkheid?

We geven je een aantal tips die je zullen helpen om je kind van jongs af aan te leren verantwoordelijk te zijn en ook hoe hij zijn plichten kan vervullen.

Vermijd een straffend model

De beste manier om je kind te leren een verantwoordelijk persoon te zijn, is het te laten zien door je gedrag. Als ouder is het belangrijk om te laten zien dat je je inzet voor al je taken, waardoor het kind weet dat het ook verantwoordelijk moet zijn.

Een kind zal veel sneller leren en doen wat het waarneemt dan wanneer je hem vertelt dat hij iets moet doen. Daarom zijn agressie en straf niet de beste manier om een kind te laten doen wat je wilt dat het doet.

Kinderen moeten leren om te luisteren en de mening van anderen te waarderen, net zoals ze hun eigen mening waarderen. Dialoog, communicatie en rede moeten in de plaats komen van agressie en geweld.

Misschien ook interessant:
Leren om zelfstandig na te denken en zelfvertrouwen te vergroten

Vermijd het overbezorgde ouder model

Sommige ouders zullen proberen te voorkomen dat een kind problemen krijgt. Ze lossen alle problemen op zonder hun kind te laten merken dat er problemen zijn. Helaas zorgt dit model ervoor dat kinderen opgroeien met het idee dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken.

Een kind met een kroon op het hoofd en ouders als dienstbodes

Als gevolg daarvan nemen overbeschermde kinderen geen beslissingen en nemen ze geen verantwoordelijkheid voor zichzelf. Ze worden volledig afhankelijk en onzeker en begrijpen de waarde van verantwoordelijkheid niet.

Leer ze de waarde van geld

Kinderen beginnen al op jonge leeftijd de waarde van geld te begrijpen, net als de verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt. Als ouders niet weten hoe ze hun geld goed moeten managen, zullen ze hun kinderen ook niet kunnen leren om geld te besparen. Ouders hebben de taak om hun kinderen te leren met geld om te gaan.

Er is een groot verschil tussen “nodig hebben” en “willen.” Je moet je kind uitleggen dat hij alleen moet kopen wat nodig is en dat de dingen die hij wil hebben moeten wachten. Je moet een budget plannen samen met je kind, zodat hij kan sparen voor en kopen wat het wil, zoals speelgoed.

Lees ook:
De Doman-methode om jonge kinderen te leren lezen

Het belang van verantwoordelijkheid

Dit zal positief bijdragen aan het versterken van goed gedrag. Kinderen genieten van complimenten en dat zal hen meer kans geven om zich verantwoordelijk te gedragen.

Het belang van verantwoordelijkheid

Tot slot moeten ouders niet vergeten dat alleen zij hun kinderen het belang van verantwoordelijkheid moeten bijbrengen. Elk kind heeft een rolmodel nodig, en de rolmodellen die ze elke dag zien zijn hun ouders.

Als het gaat om het nemen van beslissingen, moet je je kinderen leren om zelf problemen aan te pakken. Dit zal helpen om hun gevoel van eigenwaarde en verantwoordelijkheid te vergroten.

  • León Sánchez, B. (2011). La relación familia y escuela y su repercusión en la autonomía y responsabilidd de los niños/as. XII Congreso Internacional de Teoría de La Educación.
  • Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra. Departamento de Educación y Cultura. Disponible en: http://dpto.educacion.navarra.es/publicaciones/pdf/conductas.pdf