7 fouten die ouders maken op de eerste schooldag

Wanneer kinderen naar school gaan, dan is dat een aanpassingsproces. Hoewel ouders hun kinderen kunnen helpen bij hun overgang van thuis naar school, kunnen ze het gemakkelijk verstoren door de volgende fouten te maken.
7 fouten die ouders maken op de eerste schooldag

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 23 augustus, 2022

Wanneer je kind niet meer ‘je baby’ is en een kind wordt dat zijn reis door het onderwijssysteem begint, dan kun je als ouders veel fouten maken als het gaat om het helpen aanpassen aan school.

Na jaren voor je kind te hebben gezorgd, is het logisch dat het moeilijk kan zijn om ze voor de eerste keer in de zorg van een leraar achter te laten. Je kunt je nerveus en emotioneel gaan voelen. Deze scheiding is voor zowel kinderen als hun ouders moeilijk.

Je bent echter een volwassene en je moet je kind helpen. Het probleem is dat mensen hun gevoel soms de overhand laten krijgen en dat ze fouten maken die het voor een kind moeilijk maken om voor het eerst naar school te gaan.

De 7 fouten die ouders maken

moeder en zoon lachen samen

Nadat je enige moeite hebt gedaan om de beste school voor je kind te vinden, moet je ze vertrouwen en ze helpen om zich onmiddellijk aan deze nieuwe levensfase aan te passen. De tijd die het kost om de school leuk te vinden, is afhankelijk van elk kind.

Wanneer je kind voor het eerst naar school gaat, dan is het gemakkelijk om een van deze zeven fouten te maken die ouders maken. Soms, in plaats van ze te helpen, kan het gebeuren dat het voor je kind moeilijker wordt om over te gaan naar deze nieuwe fase van het leven. Let dus op de volgende veelgemaakte fouten, omdat het situaties zijn die vermeden kunnen worden.

1. Je kind niet voorbereiden

Het niet voorbereiden van je kind op het naar school gaan, is misschien wel de grootste van alle fouten die ouders maken. Kinderen moeten van tevoren weten wat ze zullen ervaren. Je moet van tevoren met ze praten om ze voor te bereiden.

Een goede maatregel is om je kind te laten deelnemen aan de voorbereidingen van het naar school gaan. Je kind meenemen om schoolbenodigdheden te kopen kan heel leuk zijn. Het weten dat ze hun schoolspullen binnen een paar dagen zullen gebruiken, is heel goed voor kinderen.

Voor veel kinderen is het voldoende als hun ouders vertellen wat ze gaan doen om afscheid te kunnen nemen van hun oude leven en naar school te gaan. Als je wilt voorkomen dat je kind een schoolfobie ontwikkelt, dan moet je hem voorbereiden voordat hij aan deze nieuwe levensfase begint.

Lees dit artikel ook:
Mijn kind is een tabletverslaafde

2. Huilen waar je kind bij is

Laten we eerlijk zijn. Het is moeilijk om kinderen te zien huilen, van streek te zijn of bang te zijn om op een nieuwe plek te zijn met mensen die ze niet kennen. Dat kan er natuurlijk voor zorgen dat iedereen wil huilen!

Onthoud echter dat je het beste voorbeeld bent dat je kind heeft om te leren om zijn emoties te beheersen.

Controle verliezen is een van de ergste fouten die een ouder kan maken. Je kind is al nerveus over deze nieuwe ervaring en deze realiteit kan nog erger worden als hij de waterige ogen van zijn ouders ziet. Het zal het voor hem minder gemakkelijk maken om naar school te gaan.

Als je gaat huilen, dan moet je dat buiten het schoolterrein doen. Deze eerste scheiding is een zeer sterke emotie die een paar dagen zal duren. Je zult echter zien dat je kind geleidelijk steeds meer ontspannen zal.

3. Teruggaan naar je kind als je hem hoort huilen

vader praat met verdrietige dochter

Dit is een van de meest voorkomende fouten die ouders maken. Als je al gedag hebt gezegd en je hoort dat je kind huilt of schreeuwt, probeer dan niet terug te gaan. Het is een van de meest schadelijke fouten die een ouder tijdens de eerste schooldag van hun kind kan maken.

Het schoolpersoneel is opgeleid om je kind te helpen kalmeren. De meerderheid van de kinderen kalmeert meestal snel, slechts een paar minuten nadat hun ouders zijn vertrokken. Ze beginnen te reageren op hun omgeving, sommigen eerder dan anderen, maar ze zullen zich uiteindelijk aanpassen.

In enkele gevallen kan een kind misschien niet in staat zijn om te kalmeren en dan zal het schoolpersoneel absoluut hun ouders bellen om ze op te halen voordat de school eindigt. Dit is echter niet zo gebruikelijk.

Leraren weten hoe ze moeten omgaan met kinderen die huilen. Doe jezelf en je kind een plezier: ga niet terug.

4. Je kind controleren terwijl hij op school is

Loop niet om de school heen om je kind te controleren. Het zou een grote vergissing zijn om dat te doen. Als je kind je ziet nadat ze zijn gekalmeerd, dan wil hij misschien met je mee. Je wilt niet nog een keer afscheid moeten nemen.

Dit zou er alleen maar voor zorgen dat hij zijn angst moet herbeleven en het zal het moeilijker voor hem maken om zich aan te passen.

We weten dat je graag zou willen weten hoe je kind met school omgaat. Je moet echter wachten tot de school is afgelopen en je kind direct naar zijn ervaring vragen.

5. Weggaan zonder afscheid te nemen

Afscheid nemen is een cruciaal moment tijdens de eerste schooldagen van je kind. Kinderen zullen hun droevige gezichten opzetten en hun ouders vragen om niet weg te gaan, omdat ze anders hard beginnen te huilen. Weggaan zonder dat je kind het merkt, is een andere fout die ouders maken. Het is niet de oplossing.

Integendeel, je kunt de negatieve sensatie van verlatenheid teweeg brengen. Het beste om te doen is afscheid nemen.

Geef hem snel een kus, vertel hem hoeveel je van hem houdt, dat je later terugkomt en je hoopt dat hij een leuke eerste dag op school zal hebben. Geef hem ook een knuffel en een afscheidskus. Wat je ook doet, ga niet stiekem weg.

6. Heel lang de tijd nemen om afscheid te nemen

niet weggaan een van de fouten die ouders maken

Ga niet stiekem weg en ga er niet heel lang over doen om afscheid te nemen. Nogmaals, je afscheid moet kort zijn. Als je er te lang over doet, dan kun je hem een verkeerde indruk geven en hem misschien laten denken dat je blijft. Beloof ook niet dat je zal blijven terwijl je weet dat dit niet zal gebeuren.

En als de leraar je kind moet kalmeren, dan zul je hem er alleen aan herinneren dat je weg bent gegaan en dan zal de onderwijssfeer gespannen worden. Door kort afscheid te nemen zal je de leraar en je kind helpen.

7. Je kind berispen dat hij huilt of hem vergelijken met andere kinderen

Kinderen kunnen zich op hun eerste schooldag al bang voelen, dus het kan nog erger worden als je hem berispt en met andere kinderen vergelijkt. Het is normaal dat een kind de eerste paar dagen huilt. Sommige kinderen zullen zich sneller aanpassen dan anderen, maar een kind zich slechter laten voelen, helpt hem niet om zich aan te passen.

De eerste paar dagen op school kunnen voor veel kinderen juist makkelijk zijn. Het is echter mogelijk dat ze na de vijfde dag ineens gaan huilen. Dit gebeurt in sommige gevallen.

Dus, wees geduldig, maak je geen zorgen en oefen ook geen druk op hem uit. Geef hem een knuffel, zeg gedag en hoewel hij misschien een beetje gaat huilen, ga niet terug.

Dit de 7 vermijdbare fouten die ouders maken zonder het zich te beseffen. Deze fouten kunnen ook het aanpassingsproces van hun kinderen bemoeilijken.

Na het lezen van deze fouten, hoef je ze dus niet te maken. Je weet nu waar je op moet letten. Het kan moeilijk voor je zijn, maar het is in het belang van je kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.