6 schadelijke effecten van scheiden op kinderen

Scheiden heeft niet alleen invloed op het leven van de ouders. Helaas zijn er ook een aantal schadelijke effecten die de levens van de betrokken kinderen beïnvloeden.
6 schadelijke effecten van scheiden op kinderen
Bernardo Peña

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña.

Laatste update: 03 oktober, 2022

Helaas zijn er schadelijke effecten van scheiden op kinderen. Een scheiding beïnvloedt vaak andere aspecten van het leven van een kind. Denk aan school of, in sommige gevallen, de gezondheid van een kind. Scheiden gaat veel verder dan het ontbinden van de huwelijksband. Als ouders uit elkaar gaan, dan kan de wereld van een kind instorten.

Scheiden veroorzaakt een staat van verdriet waar elk familielid mee zal moeten omgaan. Experts verklaren weliswaar dat kinderen in staat zijn zich aan te passen en de scheiding zullen accepteren. Desondanks is het zeker dat niemand onbeschadigd een scheiding uitkomt.

De oorzaken van scheiden

Een aantal veelvoorkomende oorzaken van scheiden zijn:

Hoe een scheiding kan verlopen

Een scheiding kan veel oorzaken kennen

Er zijn twee soorten procedures die doorgaans gebruikt worden bij een scheiding die we hieronder zullen bespreken.

1. Echtscheiding op basis van onderlinge overeenkomst

Deze vorm van scheiden is het beste voor stellen met kinderen. Deze heeft namelijk de minste impact op hen.

  • Bij dit type scheiding werkt een stel samen om de frictie tussen hen zoveel mogelijk te vermijden.
  • Ruzies die de kinderen schade kunnen toebrengen worden dan ook zoveel mogelijk vermeden. Dit vermindert de schadelijke effecten van scheiden.

2. Een aangevochten echtscheiding

Bij dit type vraagt één van de huwelijkspartners de scheiding aan en probeert deze te rechtvaardigen. Doorgaans is de andere partner het hier vervolgens niet mee eens, de scheiding wordt aangevochten en een conflict is geboren. Je kunt je dan ook voorstellen dat dit type scheiding meer schadelijke effecten met zich meebrengt.

De schadelijke effecten van scheiden op kinderen

Het vermogen om de schade veroorzaakt door een scheiding te overwinnen verschilt van kind tot kind. Het zal grotendeels afhangen van hoe de ouders omgaan met de scheiding. We gaan nu dieper in op een aantal veelvoorkomende schadelijke effecten van scheiden op kinderen.

1. Weinig zelfvertrouwen

Een scheiding kan laag zelfvertrouwen veroorzaken

Afhankelijk van hun leeftijd en vermogen om te gaan met nieuwe situaties kan een scheiding een grote of kleine klap uitdelen aan het zelfvertrouwen van je kind. Tijdens een scheiding kan je kind het gevoel hebben onbelangrijk te zijn of dat er geen rekening met hem of haar wordt gehouden.

  • Dit is omdat scheiden ouders normaal gesproken veel tijd kost. Dit gaat ten nadele van de aandacht die zij aan hun kinderen kunnen geven.
  • Als ze vervolgens ook nog veel minder interactie zullen hebben met de partner waar ze de minste tijd wonen, dan kan het kind zich in de steek gelaten voelen.

2.  Schuldgevoelens

Het duurt meerdere jaren voordat een kind kan overwinnen niet langer twee ouders onder één dak te hebben. Als de ouders ook nog eens slecht communiceren, dan kan het kind geloven zelf verantwoordelijk te zijn voor de scheiding.

Dit kan gebeuren als beide ouders niet volwassen genoeg zijn om het conflict aan te gaan en hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit versterkt het gevoel in de steek gelaten te zijn.

Je kinderen bij de scheiding betrekken maakt ze alleen maar kwetsbaarder. Je kind moet nooit de keuze hoeven te maken tussen de ene ouder of de andere. Dit zal ze alleen maar meer emotionele schade toebrengen. Wie ze ook kiezen, ze zullen zich immers toch schuldig voelen.

3. Depressie

Depressie is een ander schadelijk effect van scheiden

Het verlies van een vertrouwde levensstijl en het geluksgevoel dat ze thuis hadden maakt veel kinderen onzeker. Het kan leiden tot depressie als zij:

  • vervolgens moeten verhuizen.
  • van school moeten veranderen.
  • hun vrienden moeten achterlaten.

Ook kunnen ze hun gevoel van veiligheid en zelfverzekerdheid verliezen, verkregen door de liefde van hun ouders en activiteiten met het hele gezin.

Het kan ook zijn dat ze gedwongen worden te gaan wonen bij één van de twee ouders. Brengen ze vervolgens te weinig tijd door met de andere ouder, dan kan hun houding veranderen van depressief naar vijandig.

Kinderen zullen een scheiding waarschijnlijk maar moeilijk accepteren. Ze zullen fantaseren over verzoening tussen hun ouders. Blijft die uit? Dan zal hun frustratie en depressie alleen maar toenemen.

4. Sociale onzekerheid

Sociale onzekerheid is ook één van de schadelijke effecten van scheiden op kinderen. Tijdens de scheiding kan het voorkomen dat het kind alleen maar aan thuis denkt. Dit kan hun motivatie om te spelen en dingen met hun vrienden te delen verminderen.

Hun prestaties op school kunnen achteruitgaan doordat ze zó bezig zijn met hun thuissituatie dat ze andere aspecten van hun leven links laten liggen. Kinderen moeten wat afstand kunnen bewaren van de scheiding van hun ouders. Ze moeten hun normale leventjes kunnen leiden.

5. Angst voor de toekomst

Angst voor de toekomst kan ook ontstaan

Van een vrolijke thuissituatie naar een scheiding gaan kan iedereen van slag brengen. Geen kind kan zich immers voorstellen hoe het is een ouder te verliezen. Een scheiding veroorzaakt ongelofelijk veel onzekerheid over de toekomst .

Zo’n ervaring kan hun gedrag later in hun eigen relaties beïnvloeden. Er is een grote kans dat ze bang zijn te settelen of te trouwen, omdat ze absoluut niet nóg een scheiding willen doormaken.

6. Psychosomatische ziektes

Psychosomatische ziektes zijn één van de mogelijke effecten van scheiden op kinderen. Ze ontstaan door een hoog stressniveau tijdens de scheiding en onzekerheid over hun nieuwe manier van leven.

De pijn van je kind tijdens een scheiding is dus niet verzonnen. Ze voelen zich écht ziek. Daarom kun je het beste professionele hulp inwinnen om je kinderen te helpen om te gaan met de mentale effecten van scheiden en de aanstaande veranderingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.