Leer je kinderen wat te doen als ze verdwaald raken

Iedereen zou zijn kinderen moeten leren wat te doen als ze verdwaald raken. Je zal niet altijd in de buurt zijn om ze veilig te houden. Als ze dan toch verdwalen, dan kun je er op deze manier zeker van zijn dat ze een aantal fundamentele dingen zullen doen.
Leer je kinderen wat te doen als ze verdwaald raken

Laatste update: 19 maart, 2019

Een kind kwijtraken is de ergste nachtmerrie van elke ouder. Of het nu in een openbare ruimte is of in je eigen buurt, het is een situatie die geen enkele familie zou moeten doorstaan. Het gebeurt echter vaker dan we zouden willen toegeven. Ongeacht de leeftijd van je kinderen, is het belangrijk om je kinderen te vertellen wat ze moeten doen als ze verdwaald raken.

Het is belangrijk om met een plan te komen dat alle gezinsleden kennen, zodat er als deze situatie ooit voorkomt, er geen verwarring is.

Dit gaat niet over overbescherming van je kinderen en ook niet over het nerveus maken van je kinderen. Het is gewoon een kwestie van ervoor zorgen dat je kinderen weten wat ze moeten doen en hoe ze veilig kunnen blijven.

Door dit te doen, voorzie je ze van hulpmiddelen die handig zullen zijn naarmate ze ouder en onafhankelijker worden.

Wie moet kinderen leren wat te doen als ze verdwaald raken?

Het is belangrijk om een goede invloed te hebben op de mensen om je heen als je niemand wilt toevoegen aan de lijst met vermiste kinderen:

 • je eigen kind
 • een nichtje
 • een neefje
 • het kind van je buren

Er zijn standaard preventiemethoden die je kunt delen met je familie en eventuele vrienden met jonge kinderen. Leraren, kindermeisjes, sportcoaches en iedereen die verantwoordelijk is voor kinderen moet een noodplan hebben.

Dit minimaliseert de risico’s om een kind kwijt te raken. Ze raken namelijk nogal gemakkelijk afgeleid. Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn, moet je de dingen uitleggen in een taal die ze zullen begrijpen. Daarom moeten de regels en richtlijnen duidelijk en eenvoudig zijn.

Wat zijn de basisrichtlijnen?

kind verstopt zich achter een boom

Als je ooit een kind kwijtraakt, al is het maar voor een paar minuten, dan kunnen de stress en angst ondraaglijk zijn. Ondanks alle waarschuwingen die je mogelijk geeft of hoe goed je ook oplet, er bestaat altijd het risico om een kind kwijt te raken.

Dit is vooral het geval bij kinderen tussen de drie en vijf jaar oud. Hun nieuwsgierigheid lokt ze gemakkelijk bij ons vandaan. Laten we eens kijken naar wat we moeten doen.

Praat met ze over wat ze moeten doen

Dit gesprek zou thuis moeten plaatsvinden. Zelfs als je kind bij iemand anders is, is het van vitaal belang dat ze weten wat ze moeten doen als ze verdwaald raken.

Dit is niet om ze bang te maken. Deze instructies moeten rustig en positief worden gebracht. Je kunt ze uitleggen dat het vrij gemakkelijk is om een paar seconden afgeleid te raken en dan gescheiden te worden van een volwassene. Je kinderen moeten begrijpen dat, door je instructies op te volgen, het gemakkelijker zal zijn om hen terug te vinden als ze verdwaald raken.

Leer ze om op een veilige manier om hulp te vragen

wat moeten je kinderen doen als ze verdwaald raken

We vertellen onze kinderen altijd om niet met vreemden te praten. Als ze echter verdwaald raken, dan moeten ze weten hoe ze iemand kunnen identificeren die ze veilig kunnen benaderen.

 • Vertel ze dat ze iemand kunnen benaderen die kinderen bij zich heeft.
 • Als ze niemand met kinderen kunnen vinden, dan kunnen ze een vrouw die alleen is of een beveiliger benaderen.
 • Ze moeten deze persoon dan vertellen dat ze verdwaald zijn, hun volledige naam, de naam van hun ouders en hun telefoonnummer geven. Uiteraard zul je met ze moeten oefenen om deze feiten volledig te onthouden.

Vertel ze om op één plek te blijven als ze verdwaald raken

Wat de situatie soms erger maakt is wanneer een kind verdwaald is en zich dan steeds blijft verplaatsten.

Je moet ze leren dat het het beste is om te blijven op de plek waar ze jou voor het laatst hebben gezien. Je moet ze hier elke keer als je het huis verlaat aan herinneren. Verzeker ze dat je ze zult komen zoeken waar ze ook zijn.

Een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kinderen dit begrepen hebben, is door met ze te oefenen. Vraag elke keer dat je naar buiten gaat wat ze zouden doen als ze verdwaald raken.

Je kunt ze ook de volgende vragen stellen:

 • Naar wie zou je toe gaan als je niemand met kinderen kunt vinden?
 • Wat zou je doen als een man je vraagt om met hem mee te gaan om je ouders te zoeken?

Oefen met vragen zoals deze om jezelf ervan te verzekeren dat je kinderen precies weten wat ze moeten doen.

Laatste aanbevelingen

huilend jongetje in een veld

Naast de bovenstaande richtlijnen is het ook verstandig om je kinderen aan te moedigen om altijd hand in hand met je te lopen. Het is ook een goed idee om de labels op hun kleding te markeren met:

 • hun naam
 • jouw naam
 • je telefoonnummer

Met hele kleine kinderen die moeite hebben om al deze informatie te onthouden, kan het een goed idee zijn om ze een stuk papier te geven waarop de informatie vermeld staat. Ze kunnen dit vervolgens aan een volwassene laten zien als ze verdwaald raken.

Bovendien moet je weten wat je moet doen als je je kind eindelijk vindt. Het zou heel oneerlijk zijn om boos te worden en tegen ze te gaan schreeuwenVergeet niet dat kinderen niet opzettelijk verdwalen.

Het moment waarop je ze vindt, is de perfecte tijd om te laten zien hoeveel je van ze houdt en hoe blij je bent dat je ze hebt gevonden. Later, wanneer alles weer wat rustiger is, kun je samen de dingen analyseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
 • Enguita, M. F. (2007). Educar es cosa de todos: escuela, familia y comunidad. La relación familia-escuela, 13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.