Leren schoenen schoonmaken met deze nuttige tips

Leren schoenen vereisen speciale zorg om in optimale conditie te blijven. Bekijk deze 5 interessante tips en trucs om ze schoon te maken.
Leren schoenen schoonmaken met deze nuttige tips

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Leren schoenen schoonmaken kan een vervelende klus zijn als je niet bekend bent met de juiste techniek. Er zijn speciale commerciële producten om leren schoenen schoon te maken. Het is echter goed om enkele trucs te kennen om je leren schoenen er onberispelijk en mooi uit te laten zien zonder al te veel geld uit te geven.

Wil je weten wat deze tips zijn? Hieronder volgen een paar reinigingsmethoden waarmee je vuil van je schoenen kunt verwijderen, waardoor ze er zacht en glanzend uit blijven zien.

Het beste van alles is dat je dus geen conventionele en vaak dure producten hoeft te kopen, omdat deze methoden allemaal natuurlijke reinigingsmiddelen gebruiken.

Leren schoenen schoonmaken met deze 5 tips

De beste manier om leren schoenen in perfecte staat te houden, is door ze na elk gebruik te onderhouden. Hoewel we het soms negeren, verzamelen de oppervlakken van onze schoenen vuilresten die de achteruitgang van het materiaal kunnen versnellen. Dus, wat zijn enkele eenvoudige manieren om leren schoenen schoon te maken?

1. Reinig leren schoenen met een borstel of een doek

Reinig leren schoenen met een borstel of een doek

De eerste aanbeveling om leren schoenen schoon te maken is om het vuil dat bovenop de schoenen is gekomen te verwijderen met een borstel of een doek.

 • Als de schoenen veters hebben, is het het beste om de veters apart met water en zeep te wassen, zodat ze helemaal schoon zijn.
 • Borstel in verschillende richtingen en oefen lichte druk uit om het aangehechte vuil en stof los te krijgen.
 • Veeg de schoenen daarna goed af met een schone, droge doek.

2. Probeer water en witte azijn

Een oplossing van water en witte azijn kan vlekken helpen verwijderen waardoor het oppervlak van dit soort schoenen er soms dof en vlekkerig uitziet. Het is wel belangrijk om het gelijkmatig aan te brengen en niet alleen op de vlekken. Het kan anders namelijk vlekken achterlaten.

 • Nadat je het mengsel op de schoenen hebt aangebracht, droog je ze met een schone zachte doek.
 • Leg ze daarna even in de zon totdat ze droog zijn.

3. Gebruik olijfolie

Gebruik olijfolie

Het aanbrengen van olijfolie op leren schoenen kan ze gladder en helderder maken. Als jouw schoenen er dus dof en vies uitzien, probeer dan deze truc dan eens. Het is ideaal om bijvoorbeeld schoenpoets en andere soorten speciale schoenverzorgingsproducten te vervangen.

 • Breng een paar druppels olijfolie op de schoenen aan en wrijf het met een schone, zachte doek in.
 • Laat dit even inwerken en poets de schoenen daarna met een schone doek op.

4. Probeer talkpoeder voor vetvlekken

Vetvlekken zijn meestal vrij opvallend op leren oppervlakken. Gelukkig kunnen ze gemakkelijk worden verwijderd met behulp van talkpoeder. Dit ingrediënt absorbeert vet en voorkomt dat het materiaal vlekkerig wordt.

 • Droog de vetvlek om te beginnen deppend met een schone, droge katoenen doek totdat het vocht verdwijnt. Wees wel voorzichtig bij het reinigen van het vet, want als je het te veel wrijft, kun je de vlek verspreiden.
 • Breng vervolgens de talkpoeder op de gewenste plek aan en laat dit een nacht zitten.
 • De volgende ochtend schudt je de schoenen en verwijder je het restant poeder met een zachte borstel.

5. Gebruik bananenschillen

Wist je dat je leren schoenen ook met een bananenschil schoon kunt maken? Hoewel je ze meestal meteen weggooit, kun je bananenschillen thuis voor verschillende andere doeleinden gebruiken. De verbindingen die de schillen bevatten kunnen helpen bij het verwijderen van het residu dat zich op leer ophoopt, waardoor het oppervlak glanzend blijft.

 • Neem een bananenschil en wrijf het witte gedeelte over de schoenen.
 • Poets daarna met een katoenen doek tot het residu verdwenen is.
 • Zet ze vervolgens buiten in de frisse lucht en laat ze daar drogen.

Hoe maak je de binnenkant van leren schoenen schoon?

De binnenkant van leren schoenen schoonmaken

Na het reinigen van de buitenkant van je schoenen is het tijd om de binnenkant schoon te maken om de verspreiding van bacteriën en vieze geurtjes te voorkomen. Hoewel je de neiging hebt om dit over het hoofd te zien, zijn zweet en bacteriën die in je schoenen blijven de oorzaak van die ongewenste geuren en infecties.

Instructies

 • Om te beginnen bevochtig je een doek met water en een paar druppels ammoniak.
 • Wrijf hiermee vervolgens over de binnenkant van de schoen en laat deze drogen in de schaduw.
 • Daarna, wanneer de schoenen droog zijn, doe je een ruime hoeveelheid zuiveringszout in je schoenen.
 • Schud de schoenen zodat het zuiveringszout goed verdeeld is. De volgende ochtend leeg je je schoenen en gooi je de restjes zuiveringszout weg.
 • Vergeet tot slot niet om wat talkpoeder op je voeten te doen als je zweetvoeten hebt voordat je de schoenen aandoet. Dit om toekomstige vieze geurtjes te voorkomen!

Maak jij nog steeds je leren schoenen niet schoon? Schrijf deze eenvoudige trucs dan op en zorg ervoor dat je leren schoenen er weer als nieuw uitzien. Zoals je ook kunt zien zijn deze tips en trucs heel eenvoudig en vereisen ze niet veel tijd of geld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.