Vijf trucs om donkere ruimtes lichter te maken

De behoefte om energie te besparen is de laatste jaren toegenomen. Daarom is het een goed idee om een paar trucs te leren om donkere ruimtes lichter te maken zonder elektriciteit te gebruiken. In dit artikel zullen we er een paar delen.
Vijf trucs om donkere ruimtes lichter te maken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste huizen hebben donkere ruimtes die constante verlichting nodig hebben. Hoewel je dit probleem met lampen kunt oplossen, zoeken veel mensen naar alternatieven waarvoor geen elektriciteit nodig is. Wil jij weten hoe je donkere ruimtes zonder elektriciteit lichter kunt maken?

In dit artikel zullen we een aantal tips delen die je zullen leren hoe je je huis lichter kunt maken zonder het gebruik van gloeilampen of andere kunstmatige lichtbronnen. Met enkele basis-decoratietips kun je dit effect behalen, zelfs als natuurlijke lichtbronnen beperkt zijn. Probeer ze vandaag nog uit!

Trucs om donkere ruimtes zonder elektriciteit lichter te maken

Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat alle delen van je huis voldoende licht hebben om een rustige en comfortabele omgeving te behouden.

Het oplichten van donkere ruimtes kan echter een vervelende klus zijn, slecht voor het milieu en ook nog eens duur. Gelukkig zijn er enkele trucjes om deze delen van je huis op te lichten zonder gebruik te maken van elektriciteit. Laten we ze eens bekijken.

1. Kies lichte kleuren in je huis

Lichte kleuren helpen ruimtes lichter te maken

Witte en pastelkleuren zorgen ervoor dat ingesloten ruimtes groter en helderder lijken. Eén van de beste trucs voor het lichter maken van ingesloten ruimtes is dus het gebruik van lichte kleuren zoals pasteltinten of witte tinten. Met deze tinten ziet elke ruimte er helder en ruim uit. Donkere kleuren daarentegen doen ruimtes kleiner en donkerder lijken.

Daarom zouden je muren en meubelen lichtgekleurd moeten zijn. Om het niet te overdrijven, kun je wat kleur toevoegen met kleine meubels of accessoires. Denk onder andere aan:

  • kussens
  • lage tafels
  • tapijten

We raden je ook aan om te lezen:
Hoe kan je de elektriciteitsrekening laten dalen?

2. Gebruik spiegels om donkere ruimtes lichter te maken

Spiegels helpen de projectie van natuurlijk licht in slecht verlichte ruimtes te vergroten. Bovendien helpen ze om ieder interieur te harmoniseren. Het is daarom het beste om een grote spiegel met een lichtgekleurde omlijsting te kiezen.

Je kunt ook met verschillende ontwerpen spelen. Probeer bijvoorbeeld in plaats van een grote spiegel, meerdere kleine spiegels te gebruiken. Je kunt ook twee spiegels op strategische plaatsen hangen. Het belangrijkste is dat ze ervoor zorgen dat de ruimte lichter en groter lijkt.

3. Plaats glazen deuren

Heb je er wel eens aan gedacht om de deuren te vervangen als een manier om donkere ruimtes lichter te laten lijken? Hoewel het misschien wel een gedoe is om dit te doen en vrij kostbaar kan zijn, is het ideaal om dit te doen in ruimtes waar geen natuurlijk licht is. Glazen deuren kunnen zo het licht van buitenaf door laten schijnen.

Met andere woorden, ze vervullen als het ware de functie van een raam. Het mooie is dat er verschillende alternatieven zijn, zoals normaal glas of deuren van matglas. Aangezien de laatste wat duurder kunnen zijn, is een andere oplossing om een gordijn te gebruiken zodat je niet door het glas kunt kijken als dit nodig is.

4. Houd je vloeren glanzend

Glanzende vloeren om een ruimte lichter te laten lijken

Glanzende vloeren laten donkere of afgesloten ruimtes lichter lijken. Je kunt kiezen voor wit, pastelkleurig of lichtgekleurd hout bijvoorbeeld. Glanzende vloeren zijn ook trendy, naast dat ze een geweldige manier zijn om om donkere ruimtes in je huis lichter te laten lijken. Net als je muren en meubelen, probeer ook voor je vloer witte en pastelkleuren te gebruiken.

5. Verlicht donkere ruimtes met een dakraam

Wil jij ook je steentje bijdragen door voor het milieu te zorgen en zoek je daarom voor oplossingen om je gebruik van elektriciteit te minimaliseren? Als het antwoord “ja” is, let dan op dit idee.

Om donkere ruimtes in je huis lichter te maken, zou je namelijk een dakraam kunnen overwegen. Dit is een soort raam dat je in het dak installeert om de doorgang van natuurlijk licht te vergemakkelijken. Het laat in feite zo veel licht door, dat je het grootste deel van de dag geen elektriciteit hoeft te gebruiken.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om donkere ruimtes lichter te maken en de behoefte aan het gebruik van elektriciteit te verminderen. Hoewel sommige manieren meer inspanning vergen dan andere, zijn het allemaal geweldige manieren om ruimtes te verlichten. Als je zelf andere trucjes weet, aarzel dan niet om ze met ons te delen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.