Hoe gebruik je de airconditioner het beste?

Probeer op verantwoorde wijze de airconditioning te gebruiken. Je gezondheid, portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn.
Hoe gebruik je de airconditioner het beste?

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Weet jij wat de ideale temperatuur is om je airconditioner op in te stellen? Als het gaat over de kosten voor de airconditioner kan goed onderhoud een groot verschil maken.

Denk aan het vervangen van de filters en het juist afstellen van het apparaat door een vakman. Zelfs het simpel instellen van een  vaste temperatuur kan van invloed zijn op de kosten.

Wat is de beste temperatuur om je airconditioner op in te stellen?

  • De ideale temperatuur voor een slaapkamer tijdens een hittegolf is tussen de 25 en 26 °C. Zo voorkom je een te grote temperatuurovergang als je naar een kamer toe gaat zonder airconditioning.
  • Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur mag niet meer zijn dan 5 °C. Om hier zeker van te zijn dient er zowel binnen als buiten, in het directe zonlicht, een sensor voor het meten van de temperatuur te worden geplaatst.
  • Probeer ook energie te sparen door het apparaat niet op de hoogste stand te zetten. Hierdoor wordt de airconditioner wellicht minder krachtig, maar de energierekening is wel lager.
De airconditioner

In ons Nederlandse klimaat zal het niet vaak voorkomen dat de airco 24 uur per dag aan moet staan. Het is ook beter om dit niet te doen, want:

  • het is niet  goed voor je gezondheid.
  • je energierekening is beduidend hoger.
  • je leefklimaat is ook niet optimaal.

Verantwoordelijk gebruik van de airconditioner

Als je absoluut de airconditioner wilt gebruiken, probeer het dan ook verantwoordelijk te doen. Als richtlijn is het aan te bevelen de airco niet lager te zetten dan 25,5 °C. Op die manier wordt de energie in je huis geoptimaliseerd. Vergeet niet te controleren of alle ramen en deuren gesloten zijn.

De meeste mensen zetten de temperatuur van de airconditioner steeds verder omlaag omdat ze op die manier denken dat de kamer zo snel afkoelt. Dit is echter geen goed idee. Het heeft alleen maar een hoger energieverbruik tot gevolg.

Probeer geduld te hebben en zet de airco niet te snel omlaag. Je lichaam heeft gewoon tijd nodig om aan de lagere temperatuur te wennen, dat is alles. Voor je lichaam is het prima als de thermostaat iets hoger staat. Je voelt ook dan nog steeds duidelijk het verschil in temperatuur als je binnenkomt in de gekoelde kamer.

Hoe kan je de kosten voor je airconditioner laag houden?

energieverbruik van de airconditioner

Het gebruiken van een airconditioner kan je meer comfort geven. Daartegenover staat dat het ook een hoge kostenpost kan zijn als je er niet verstandig mee omgaat.

Als je de elektriciteitsrekening wilt verminderen is het aan te bevelen om te kiezen voor een airconditioner die te programmeren is, zodat deze overdag minder draait als je niet thuis bent.

Als je tot de categorie mensen behoort die zonder het gebruik van een airconditioner niet kan slapen, kan je hem zo instellen dat de temperatuur  ‘s nachts lager is dan overdag.

Het is belangrijk om te weten dat het slapen met de airconditioner aan niet goed is voor je gezondheid. Lukt het om zonder de airconditioner aan te hebben te slapen, is dit beter.

Gebruik je airconditioner bewust

In ons eigen Nederland is het absoluut niet nodig om de airco de gehele dag aan te hebben. Als het ‘s avonds afkoelt, zet dan gewoon een raam open. Ook het gebruik van een ventilator aan het plafond kan er voor zorgen dat je de airconditioner 5 °C hoger kan zetten.

Probeer de warmte buitenshuis te houden. Gebruik op het koelste moment van de dag huishoudelijke apparaten zoals:

Probeer de airconditioner met verstand te gebruiken. Je gezondheid, je portemonnee en je leefklimaat zullen je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.