5 originele lampen om zelf te maken

De verlichting van deze decoratieve lampen is perfect voor als je een unieke ruimte in je huis wilt creëren.
5 originele lampen om zelf te maken

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 09 augustus, 2022

Deze originele lampen om zelf te maken kun je met heel eenvoudige en goedkope objecten in elkaar zetten. Het beste van alles is dat het merendeel van deze ideeën gemakkelijk aan te passen zijn aan je ruimtes en ze gebruikt kunnen worden als plafondlamp of tafellamp, maar ook als staande lampen.

In het licht van dit fenomeen hebben we besloten om enkele van de beste lampontwerpen op dit moment te verzamelen, om je aan te moedigen je eigen lampontwerpen te maken. We beloven je dat je hiervoor geen vakman hoeft te zijn, of speciale gereedschappen nodig zal hebben. Het enige wat je hoeft te doen is een plek vinden om ze te plaatsen!

Ontwerpen voor originele lampen om zelf te maken

1. Papier en glitter

Lamp van papier en glitter

Als je een glamoureus en makkelijk project wilt proberen, dan is dit een ontwerp voor jou. Het enige wat je namelijk nodig hebt, is een papieren lamp in een kleur naar keuze, wat spuitlijm en een grote pot met glitter. We raden je aan om een glitter te kiezen in dezelfde tint als de papieren lamp voor het beste resultaat.

Dit is wat je moet doen:

 • Plaats de lamp op een aantal krantenpagina’s.
 • Schud de bus met spuitlijm en spuit de lijm vervolgens op het hele oppervlak.
 • Strooi de glitter er royaal over, zodat er een gelijkmatige dekking is.
 • Laat het 5 tot 10 minuten drogen en houd de lamp daarna aan de bovenkant vast en schud hem zachtjes. De overtollige glitter valt dan op de kranten.
 • Bekijk of de lamp helemaal bedekt is. Als dat niet het geval is, spuit dan nog wat extra lijm op de kale plekke en strooi er opnieuw glitter op.
 • Het uiteindelijke resultaat is dan een handgemaakte glinsterende bal.

Voor een extra mooi effect raden we je aan om een pastelkleurige of witte papieren lantaarn te gebruiken. Een roze glitterlaag op pastel-roze papier kan bijvoorbeeld prachtig zijn. Je kunt ook twee kleuren glitter combineren, zoals wit en zilver.

2. Kralenkettingen en een kooi

Als je ooit vogels als huisdier hebt gehad en nog een oude kooi hebt staan, is het nu tijd om die te gaan gebruiken.

 • Maak de kooi goed schoon, en spuit hem vervolgens in de gewenste kleur.
 • Als dit goed droog is, kun je er aan de buitenkant kralen, kralenkettingen of kunstparels op lijmen.
 • Voor een moderne afwerking kun je ervoor ook kiezen om het geheel met een matte gekleurde verf te schilderen.

3. Wolken

Decoratieve ontwerpen voor wolkenlampen zijn op dit moment heel populair. Het enige wat je hoeft te doen is het volgende:

 • Plak op een witte papieren lamp wat watten. Doe dit niet te dik zodat het licht er wel nog wel goed doorheen kan schijnen.
 • In plaats van watten kun je ook veren gebruiken.

Je hoeft niet per se een witte papieren lamp gebruiken voor dit project. Er zijn tal van andere vormen die je kunt gebruiken om je creativiteit maximaal te verkennen. Het gaat er juist om dat je op de beste manier gebruik maakt van de materialen waar je mee werkt.

4. Gebruik een rasp

Lamp van een rasp

Deze decoratieve lampen zijn heel origineel en zijn geweldig voor de gedurfde ontwerpers. Ze combineren een moderne met een rustieke uitstraling.

 • Alles wat je nodig hebt is een roestvrijstalen voedselrasp en een spuitbus (we raden aan om matzwart te gebruiken, wat de indruk geeft van antiek ijzer).
 • Breng een paar keer een laagje verf aan, laat de rasp goed drogen en hang hem hierna op de plek die je ervoor in gedachten had.

5. Draad en toiletrollen

Het enige wat je hoeft te doen voor dit leuke en gemakkelijke handwerk:

 • Neem wat toiletrollen, en geef ze een paar lijntjes siliconen-lijm. Daarna kun je ze met draad of een touwtje met elkaar verbinden.
 • Zodra ze helemaal bedekt zijn, laat je ze 10 tot 15 minuten drogen, waarna je ze met meer siliconen-lijm kunt versieren.
 • Hiermee kun je elke gewenste vorm maken.

Het licht wat deze decoratieve lampen geven is niet erg sterk, dus het is geen goed idee om ze te gebruiken als leeslamp of als belangrijkste lichtbron in een kamer.

Aan de andere kant, als je een beetje magie en eigenzinnigheid aan een kamer wilt toevoegen, is dit een onfeilbare manier om dat te doen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.