7 fouten voor de inrichting van kleine kamers

Het is verbazingwekkend hoe sommige kleine details de functie van een kamer totaal kunnen veranderen. We geven je enkele tips om je ruimte te maximaliseren.
7 fouten voor de inrichting van kleine kamers

Laatste update: 08 augustus, 2023

Er zijn fouten voor de inrichting van kleine kamers die je beter kunt vermijden. Het is niet dat ze niks te bieden hebben, het is eerder een kwestie van ze zo inrichten dat je hun potentieel goed kunt benutten. We zullen vandaag een paar van deze fouten beschrijven, zodat je weet wat je in de toekomst anders kunt doet als het gaat om kleine ruimtes.

Kleine kamers, vooral kleine slaapkamers, zijn intieme ruimtes die zelden worden gebruikt door mensen die het huis niet bewonen. Het kan echter een heel persoonlijke ruimte zijn, dus het is de moeite waard om na te denken over hoe je die het beste kunt inrichten en zo comfortabel mogelijk kunt maken.

Als je een hele kleine kamer hebt, wil je de inrichting misschien wel verbeteren. Veel mensen maken echter fouten met inrichten. Wil je graag weten wat de meest voorkomende fouten zijn? Vandaag vertellen we je hierover.

Veel voorkomende fouten voor de inrichting van kleine kamers

Als een kamer al erg klein is, is het laatste wat je moet doen onnodig veel ruimte gebruiken in je ontwerp voor de inrichting. Houd de volgende suggesties in gedachten over wat je moet doen of wat je juist zou moeten vermijden.

1. Geen planken gebruiken

Planken gebruiken

Kleine kamers hebben een heel klein vloeroppervlak, dus je kunt in plaats daarvan beter profiteren van de muren.

 • Wandrekken en opbergdozen kunnen een uitstekende oplossing zijn om je boeken, decoraties en al het andere op te bergen waar je geen geschikte plaats voor kunt vinden.
 • Een andere goede optie is een vliering. Dat is waar je schoenendozen en kleding kunt opslaan die je niet langer in je kamer gebruikt of nodig hebt.

2. Geen spiegels

Spiegels zijn een ware aanwinst bij de inrichting van kleine kamers. Ze hebben het voordeel dat ze licht reflecteren. Ze kunnen de ruimte van een kamer vergroten, althans visueel. Wees niet bang om voor een grote staande spiegel te kiezen of om er meerdere in de ruimte te plaatsen. Het helpt echt.

3. Verkeerd meubilair

Dit is een van de meest voorkomende fouten bij het ontwerpen van de inrichting van kleine kamers. Helaas kan het ook het meest uitdagende probleem zijn om op te lossen, omdat het immers afhankelijk is van de kenmerken van de ruimte. Maar ook de behoeften en voorkeuren van degenen die in het huis wonen spelen natuurlijk een rol.

 • Als eerste zou je de meubels kunnen selecteren die je het meest gebruikt, en alles verwijderen wat je er niet in wilt hebben.
 • Vermijd ook de decoraties waarvan je denkt dat ze overbodig zijn.
 • Als je op maat gemaakt meubilair kunt bestellen, zal dit zeker een stuk eenvoudiger zijn.

Een algemene regel is om je meubels zo te plaatsen dat er ruimte voor beweging is die logisch verloopt. Wees niet bang om bepaalde objecten ook in het midden van de kamer te plaatsen, ze kunnen helpen om de kamer zelf in kleinere ruimtes te breken.

4. Natuurlijke lichtinval verhinderen

Een kleine ruimte zal er nog kleiner uitzien als deze ook nog slecht verlicht is. Zorg er daarom voor dat je wat natuurlijk zonlicht in deze omgeving krijgt. Gebruik ook geen zware gordijnen of jaloezieën, kies eerder voor een lichtere tint en een fijne stof, bijvoorbeeld in Romeinse stijl.

5. Kleuren vermijden

Sommige mensen denken dat felle kleuren niet goed zullen passen in kleine kamers. Maar het is eerder het tegenovergestelde.

 • Je kunt een combinatie van heldere kleuren gebruiken om de sfeer te markeren en meer aandacht te trekken, wat er beter uit zal zien.
 • Professionele ontwerpers stellen voor om maximaal drie kleuren te gebruiken, bij voorkeur in dezelfde tint.

6. Kleine tapijtjes

Dit is een ander idee dat misschien tegen je gevoel ingaat, maar het plaatsen van een groot tapijt in het midden van een kamer kan een uitstekende keuze zijn. Het is zelfs beter als je er een salontafel of een mooie sofa op plaatst.

Denk je dat dit te veel is voor een kleine ruimte? Dat is waarschijnlijk niet het geval. Een van de grootste fouten die mensen maken met het inrichten van kleine ruimtes, is namelijk dat ze niet weten wat de juiste elementen voor het interieur zijn.

Een groter tapijt met passende meubelstukken kan de aandacht vestigen op een bepaald deel van de kamer. Hierdoor wordt de aandacht afgeleid van de kleine ruimte en met grotere elementen kun je kleinere eenheden in de kamer zelf definiëren.

7. Het bed op de verkeerde plaats

Als je een kleine slaapkamer hebt om te decoreren, onthoud dan dat de hoofdfunctie rust is. Het centrale kenmerk moet daarom het bed zijn en het eerste wat je moet doen is daar de beste plek voor bedenken.

Evalueer alles wat je maar kunt bedenken:

 • Verlichting
 • Ventilatie
 • Temperatuur
 • Vloerbedekking
 • Plaatsing van een nachtkastje

Dit is allemaal van belang. Volgens feng shui moet het bed tegenover de deur geplaatst worden met een breed hoofdeinde en zonder een raam erachter.

Fouten voor de inrichting van kleine kamers kunnen de ruimte namelijk benadelen. Vermijd de valkuilen die we hier hebben beschreven en creëer een meer intieme, rustgevende en aangename plek in je huis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Anthes E. (2009). How room designs affect your work and mood. shiverarchitects.com/resource/Room_Designs.pdf
 • Eitel EJ. (2013). Feng shui. books.google.com/books?id=zbhLCAAAQBAJ&lpg=PP1&dq=inauthor%3A%22Ernest%20J.%20Eitel%22&pg=PP1#v=onepage&q&f=false
 • Bruun, O. (2008). An introduction to feng shui. An Introduction to Feng Shui (pp. 1–210). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511800931

 • What is qi? (And other concepts). (n.d.). takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/traditional-chinese-medicine/what-qi-and-other-concepts


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.